EXCLUSIV Povestea biologului român dispărut în Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Muncuş, biologul dispărut luni în insula Raoul din Oceanul Pacific, este implicat în multe activităţi privind protecţia naturii. În Alba a înfiinţat o asociaţie care are ca obiect de activitate conservarea biodiversităţii din zona Munţilor Trascău.

Mihai Muncuş s-a născut 11 decembrie 1978 la Alba Iulia. A absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ în 1997, profilul matematică-fizică.

Şef de promoţie la facultate

În perioada 1998 – 2003 a studiat la Universitatea din Oradea – Facultatea de Protecţia Mediului, în domeniul silvicultură. A absolvit facultatea ca şef de promoţie. Timp de patru ani, în perioada 2004 – 2008, a fost asistent universitar la catedra de Silvicultură a Universităţii din Oradea, unde a predat orele de lucrări practice pentru studenţii specializărilor Silvicultură si Exploatări Forestiere.

În acest timp a fost şi administrator al fondului de vânătoare cu caracter didactic deţinut de Universitate. În 2008 a lucrat ca şi anchetator în teren pentru Centrul European de Statistică având ca şi atribuţii culegerea de date din punctele de monitorizare cu privire la categoriile de folosinţă a terenurilor. A fost şi ofiţer de credite agricole, iar din 2007 şi până în prezent deţine şi postul de administrator la o firmă privată din Alba Iulia specializată în consultanţă în silvicultură şi agricultură.

Prietenii, devastaţi

A înfiinţat asociaţia „Biounivers“, împreună cu soţia Kinga Nagy şi alte 13 persoane, cu scopul de a contribui la conservarea biodiversităţii din zona Munţilor Trascău, judeţul Alba. Asociaţia deţine în custodie şase rezervaţii naturale printre care  Cheile Vălişoarei, Pădurea de stajar pufos de la Mirăslău, Cheile Plaiului şi Cheile Siloşului. Asociaţia a reuşit să pună bazele primului traseu tematic din Depresiunea Trascăului, care a fost marcat în 2010 pentru ca turiştii să poată vizita cele mai importante atracţii turistice ale zonei. Mihai Muncuş este un pasionat şi în domeniul fotografiei. Pe pagina de pe Facebook dar şi pe blogul personal a publicat numeroase fotografii din activităţile sale.

image

Click pe poză pentru o galerie foto cu biologul Mihai Muncuş

Cei apropiaţi sunt devastaţi de vestea dispariţiei biologului. „Suntem măcinaţi de când am aflat cumplita veste. Noi trăim cu speranţa că este în viaţă şi că este doar o chestiune de timp până ce va fi găsit. Am făcut demersuri şi la Ambasadă şi am fost asiguraţi de tot sprijinul. L-am cunoscut ca pe un om extraordinar, implicat sufleteşte în ceea ce face, devotat. El este silvicultor de profesie şi, în timp, alături de soţia sa, au pus bazele asociaţiei care militează pentru conservarea speciilor, pentru biodiversitate“, a spus Petru Moisă, membru fondator alături de soţii Muncuş la asociaţia Biounivers.

Impresii din Pacific

Mihai Muncuş a publicat pe blogul personal câteva articole despre experienţa trăită pe insula din Oceanul Pacific, aflată la 1.000 de kilometri de Noua Zeelandă. Ultimul text însoţit de fotografii a fost publicat în 27 decembrie 2011, cu cinci zile înainte de dispariţie: „După ce am trăit o experienţă unică cu o specie de mamifere pe cale de dispariţie, respectiv balena cu cocoaşă, Dumnezeu mi-a oferit ocazia să observ, să studiez şi să fotografiez… în floare, o plantă care a fost considerată extinctă în perioada 1929 – 1983, iar în anul 1984 întreaga populaţie de pe Terra din această specie număra … 1 individ. Este vorba despre Hebe breviracemosa, sau, popular koromiko de Kermadec sau Hebe, o specie arbustivă din Familia Plantaginaceaelor, ce trăieşte numai în Raoul Island şi nicăieri altundeva pe Pământ“.

„Primele 2 săptămâni petrecute pe insulă au fost foarte aglomerate. Mulţi oameni, multe de făcut, iar ca şi voluntari eram trimişi oriunde era nevoie. Pentru început am ajutat la preluarea încărcăturii de pe vapor. Toate materialele, echipamentele, proviziile, bagajele au fost încărcate pe vapor în nişte sacoşe sau în plase speciale şi au fost transportate cu elicopterul pe insulă. O încărcătură nu putea depăşi 800 – 900 kg, iar cum erau aproape 80 de tone de transportat, au fost necesare aproape 100 de curse. Timp de 3 zile ne-am ocupat numai cu asta“, a mai scris Mihai Muncuş pe blog, la începutul lunii decembrie 2011.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite