Evoluţie spectaculoasă în dosarul „pensiilor ilegale“ la DIICOT Alba Iulia: 246 învinuiţi şi prejudiciu de 2,5 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Alba Iulia continuă cercetările în dosarul „pensiilor ilegale“. Până în prezent au ajuns la un număr de 246 de persoane învinuite, iar paguba constatată se ridică la aproximativ 2,5 milioane de lei.

Lista foarte lungă de persoane cuprinde, pe lângă cei nouă inculpaţi arestaţi, beneficiari ai pensiilor ilegale, intermediari, dar şi beneficiari ai unor documente de studii falsificate. Prejudiciul total constatat până în prezent de procurorii DIICOT se ridică la aproximativ 2,5 milioane de lei (aproape 600.000 de euro), din care 2,2 milioane de lei este prejudiciul constatat la Casa Judeţeană de Pensii Alba. Prejudicii mai mici de 100.000 de lei au fost identificate la casele de pensii din judeţele Bihor, Cluj, Arad şi la unul din sectoarele municipiului Bucureşti.

Au „muncit“ în condiţii periculoase

99 la sută dintre beneficiarii de pensii ilegale sunt din comune din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba: Horea, Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arierşeni. Aceştia au plătit sume importante de bani, între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă falsificate cu ajutorul cărora au solicitat instituţiei de stat plata pensiilor. Banii erau plătiţi în rate. Unii dintre beneficiari au dat în loc de bani o anumită cantitate de lemn. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. În zonă a funcţionat o exploatare minieră de uraniu, care a fost folosită de către falsificatori.

Cea mai mare pensie ilegală descoperită de anchetatori se ridică la 2.500 de lei şi a fost plătită timp de doi ani unei persoane care nu avea vechime în muncă  aproape deloc. De asemenea, cea mai mare sumă care ar trebui plătită de către o persoană care a beneficiat ilegal de pensie depăşeşte 100.000 de lei. Falisificatorii au acţionat pe două filiere. Una constituită în jurul inculpatului Sabin Coasian, care a produs şi prejudiciul cel mai mare şi care se ocupa exclusiv de falsificarea de cărţi de muncă.

Cealaltă filieră era reprezentată de membrii familiei lui Constantin Toma şi se ocupau mai mult de falsificarea de diplome de studii, de bacalaureat, de licenţă şi de calificare. Surse importante din cadrul DIICOT au precizat că au fost descoperite persoane care fie au absolvit facultatea, fi sunt în perioada studiilor şi care sunt beneficiari ai unor diplome de bacalaureat false. Aceleaşi surse au mai precizat că cel puţin 150 de persoane ar urma să fi trimise în judecată. Anchetatorii estimează că cercetările vor mai dura cel mult două luni.

Acuzaţii grele

Acuzaţiile aduse de procurori sunt: constituire de grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, instigare la fals. Cea mai grea pedeapsă prevăzută de codul penal este între 10 ani şi 20 de ani de închisoare.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Alba, Alexandru Retegan, a declarat că după ce procurorii vor finaliza audierile va exista o nouă întâlnire cu toţi pensionarii implicaţi în acest dosar. „Ne-am constituit ca parte civilă pentru a recupera prejudiciul în maximum trei ani de zile. Între timp au mai achitat două persoane, una integral 8.000 de lei şi cealaltă parţial, 12.000 de lei“, a spus Alexandru Retegan.

Cele nouă persoane arestate sunt Constantin Toma (Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia, angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba). În 19 decembrie 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a prelungit mandatele acestora cu 30 de zile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite