Evaluare Naţională 2016: subiectele la Română, prima probă la Capacitate: analiza poeziei „Salcâmi” şi o compunere despre o zi într-o staţiune UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii clasei de VIII-a susţin examenul de Evaşuare Naţională 2016
Absolvenţii clasei de VIII-a susţin examenul de Evaşuare Naţională 2016

Aproape 2.600 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Alba susţin, luni, 27 iunie, proba scrisă de Limba şi literatura română, în cadrul examenului de Evaluare Naţională 2016, care contează pentru admiterea la liceu. Proba la Matematică este programată în 29 iunie, iar evaluarea pentru limba maternă, în 28 iunie. Rezultatele la examenul de Capacitate 2016 vor fi cunoscute în 1 iulie.

UPDATE 2 În urma centralizării datelor, un total de 2.526 de elevi au susţinut proba, 62 fiind absenţi. Potrivit ISJ Alba, examenul s-a desfăşurat în condiţii normale, nu au existat eliminaţi sau alte incidente. Următorul test va avea loc marţi când se vor susţine probele la Limba şi literatura maternă.

UPDATE 1 Potrivit primilor elevi care au ieşit din sălile de examen aflate la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, aceştia au avut de argumentat, la subiectul I, apartenenţa unui text la genul liric. La subiectul al II-lea, absolvenţii clasei a VIII-a au avut de realizat o compunere despre o întâmplare dintr-un loc turistic.

La subiectul I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe baza poeziei Salcâmi scrisă de A. E. Baconski, printre care redactarea unei compuneri în care să motiveze apartenenţa la genul liric a textului.

La subiectul al II-lea, aceştia au primit mai multe cerinţe pe baza unui text. Totodată, la ultimul punct au avut de redactat o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

image
image

Examenul a început la ora 9.00 şi s-a încheiat la ora 11.00. Mai mulţi părinţi emoţionaţi i-au aşteaptat pe elevi la ieşirea din centrele de examen. În jurul orei 10:30, elevii care au ieşit din sălile de examen au spus că subiectele au fost uşoare şi se aşteaptă să obţină rezultate bune. Totodată, după aflarea subiectelor, o profesoară de limba şi literatura română a susţinut că cerinţele au fost „de bun simţ” şi că au fost mai uşoare decât ce au făcut elevii la clasă.

Din judeţul Alba sunt înscrişi 2.588 de elevi la Evaluarea Naţională clasa a VIII-a. Pentru ei sunt organizate 68 de centre de examen, majoritatea în Alba Iulia (aproximativ 40), dotate cu sisteme de supraveghere audio-video. Sălile de examen, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi sălile în care se preiau, evaluează şi depozitează lucrprile scrise sunt supravegheate cu camere video-audio funcţionale. După fiecare examen, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video. Dacă se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări, verificarea se face pentru toate sălile de examen din şcoală.

Examenul de Capacitate 2016 pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară în anul şcolar 2015-2016 în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011 aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4801/2010 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011, şi cu prevederile prezentului ordin.

Programele pentru disciplinele limba şi literatura română şi matematică, valabile pentru evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2015- 2016, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4431/2014 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2014–2015.

Cadrele didactice nominalizate ca evaluatori sunt selectate cu prioritate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. De asemenea, se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nu au voie în săli nici cu telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Candidaţii nu pot comunica între ei în timpul examenului şi nu pot transmite materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/ tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă respectivă.

Calendar Evaluare Naţională 2016:

15-17 iunie 2016: Înscrierea la Evaluarea Naţională

17 iunie 2016: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

27 iunie 2016: Limba şi literatura română – proba scrisă

28 iunie 2016: Limba şi literatura maternă – proba scrisă

29 iunie 2016: Matematică – proba scrisă

1 iulie 2016: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00)

1 iulie 2016: Depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)

2 – 4 iulie 2016: Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2016: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Citiţi şi:

Ambiu Iancu Corvinul, numele puţin cunoscut al lui Avram Iancu. De ce şi-a latinizat apelativul celebrul lider al moţilor

Singidava, oraşul „strălucit“ din Dacia. Istoria cetăţii care apăra Valea Mureşului de invadatori

Destinul crunt al generalilor Armatei Regale, morţi de foame, bătăi şi boli în zarca Aiudului

„Ce sunt eu, Mafalda?“. De unde vine expresia şi cine erau personajele care purtau în trecut acest nume

Ultimii saşi din Vingard, satul din Alba cu o vechime de aproape 600 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite