Eşec al industriei de armament. De ce nu poate fi produsă în serie singura armă NATO proiectată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei verifică prototipul în expoziţia de la Fabrica de Arme. Foto: Facebook/ Florin Spătaru
Ministrul Economiei verifică prototipul în expoziţia de la Fabrica de Arme. Foto: Facebook/ Florin Spătaru

Un prototip de puşcă automată pe calibru NATO, realizat la Fabrica de Arme din Cugir, nu poate fi produs în serie pentru că societatea de stat nu are tehnologia necesară.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, prezent recent la Cugir, a spus că va mai dura câţiva ani până când arma ar putea fi produsă pentru a intra în dotarea Armatei Române. Tehnologia ar trebui adusă din SUA sau din Vestul Europei, dar până în prezent nu a existat niciun demers concret în acest sens.

”Am văzut un prototip de armă de asalt pe care începem să îl definitivăm şi pe care îl vom propune celor de la Ministerul Apărării Naţionale şi mă aştept ca un astfel de proiect să ducă la asigurarea locurilor de muncă şi continuarea activităţii la Fabrica de Arme Cugir”, a declarat, sec, ministrul Florin Spătaru. Reprezentanţii societăţii refuză să discute despre acest subiect invocând secretul profesional.

NAT1, „colacul de salvare” pentru fabrica de la Cugir

Despre acest tip de armă se vorbeşte de aproape zece ani, prototipul fiind prezentat public pentru prima data în 2017, după ce ar fi fost testat într-un poligon de armată. Pentru Fabrica de Arme din Cugir noua armă denumită NAT1 ar fi un ”colac de salvare”, având în vedere situaţia economică dificilă pe care o traversează. În ultimii doi ani, compania la care lucrează aproximativ 900 de angajaţi a avut pierderi în valoare de peste cinci milioane de lei.

Prototipul NAT1 a fost prezentat drept o „puşcă românească foarte competitivă” şi a fost realizat pe liniile existente ale societăţii din Cugir, fiind proiectat în totalitate de specialişti în cercetare şi dezvoltare din cadrul fabricii. Are calibrul 5,56X45, compatibil cu sistemul NATO, un încărcător de 30 de cartuşe şi dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă. 

NAT1 este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M. Neoficial, specialiştii au exprimat ceva nemulţumiri în legătură cu greutatea armei. În 2017, când a fost prezentat prima dată, se aşteptau comenzi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. 

Comenzile nu au venit, iar arma a intrat în panoplia expoziţiei fabricii, fiind prezentată doar la evenimente importante, cum a fost vizita ministrului Economiei. Acesta a promis investiţii în tehnologie nouă, dar nu a oferit nimic concret. A susţinut, în schimb, că un astfel de prototip poate fi produs în serie doar după câţiva ani de testare şi omologare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Concentratul de cupru din România se vinde în China. Guvernul caută o soluţie pentru prelucrarea în ţară

 

Biblioteca celebră din România unde sunt păstrate manuscrise „înlănţuite”, vechi de sute de ani FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite