Epoca de aur în varianta liderului comunist George Homoştean. Fostul prim-secretar al judeţului Alba este acuzat de infracţiuni contra umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Homoştean a condus timp de 9 ani judeţul Alba
George Homoştean a condus timp de 9 ani judeţul Alba

Demnitar de prim-rang al regimului comunist, George Homoştean, fost ministru de Interne şi prim-secretar al judeţului Alba, şi-a păstrat ”obiceiul” de a se lăuda cu marile realizări din Epoca de Aur. A făcut-o la Alba Iulia, unde a participat la evenimente prin care s-a sărbătorit înfiinţarea judeţului Alba. Numele acestuia este implicat în două dosare: moartea disidentului Gheorghe Ursu şi operaţiunea ”Autobuzul”.

George Homoştean a fost primul prim-secretar al judeţului Alba, de la înfiinţare, în anul 1968 şi până în 1977, când a plecat în Bucureşti. Autorităţile din Alba au organizat evenimente de marcare în 2008 şi 2013, când s-au sărbătorit 40 de ani, respectiv 45 de ani, de existenţă a judeţului. George Homoştean a fost invitat şi a participat de fiecare dată, el susţinând chiar şi discursuri în care lăuda realizările din ”Epoca de Aur”. 

”La creerea judeţului Alba, oraşul Alba Iulia a avut 19.000 de locuitori, în 1968, şi după 11 ani a avut peste 60.000. Erau peste 3.000 de apartamente care se construiau anual. S-au făcut spitale, în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, de asemenea s-a dezvoltat reţeaua de hoteluri – numai în Alba Iulia s-au făcut două hoteluri: Transilvania şi Cetate, Casa de Cultură a Sindicatelor, Spitalul Judeţean, Liceul Militar şi o serie întreagă de alte dezvoltări ale industriei vechi. De asemenea s-au făcut peste 600 km de drumuri, din care 400 drumuri judeţene şi 200 drumuri naţionale. Aş da exemple numai Alba – Câmpeni, Buru – Arieşeni, Blaj – Alba Iulia şi Sebeş – Şugag”, astfel descria Homoşteanu perioada cât s-a aflat la ”cârma” judeţului Alba. 

Limbajul specific al fostului demnitar comunist se păstrează şi atunci când răspunde întrebării ce ar face dacă ar mai ocupa o funcţie importantă în stat: ”Singurul lucru l-aş face, ce am făcut şi înainte: să creez condiţii optime pentru toţi locuitorii, condiţii umane; apreciere faţă de munca pe care o face fiecare primărie, fiecare oraş, municipiu de judeţ. Că fiecare să facă după cât poate, că trebuie şi oamenii să fie pregătiţi, oameni cu experienţă în această privinţă. Că numai să te duci într-o funcţie şi nu ai experienţă, atunci nu ai făcut nimic”. 

Dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu

După ce a plecat de la Alba Iulia, George Homoştean a fost ministru de Interne în mai multe guverne comuniste în perioada 4 septembrie 1978 – 5 octombrie 1987. La Revoluţie era ambasador în Republică Cehoslovacia. Trecutul său din perioada cât a fost în guvern nu poate fi ”dezlipit” de ororile şi regimului comunist. De altefel, Parchetul General a solicitat oficial preşedintelui României formularea cererii de urmărire penală sub aspectul complicităţii la infracţiuni contra umanităţii în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu, aflat în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Inginerul şi scriitorul Gheorghe Ursu a decedat în noiembrie 1985 că urmare a torturii la care a fost supus în Penitenciarul Rahova. Procurorii au în prezent date potrivit cărora în ”anihilarea” disidentului a fost implicat şi George Homoştean. Ursu a fost arestat după ce o colegă de serviciu l-a denunţat că scrie împotrivă regimului Ceauşescu în jurnalul sau intim. Jurnalul a fost confiscat, iar Gheorghe Ursu a murit din cauza bătăilor primite în închisoare. O parte din paginile jurnalului au fost identificate de SRI în 2001 într-o serie de manuscrise confiscate înainte de 1989. În octombrie 2003, au fost condamnaţi în acest dosar la 20 de ani de închisoare foştii colonei de miliţie, Tudor Stanica şi Mihail Creangă, iar în decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu a primit la 3 ani de închisoare.

Condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul ”Autobuzul”

George Homoştean a fost condamnat la 14 ani de închisoare în 1993 pentru coordonarea asasinării unor protestestari anticomunişti în cadrul operaţiunii ”Autobuzul”. Fostul comunist a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că ”se reduc cu jumătate, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată”. Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat.

Totul s-a petrecut la data de  23 august 1981, când trei bărbaţi, pe nume Andrei Drăgănescu, Viorel Butincu şi Mircea Emil Muntean au preluat controlul asupra unui autobuz plin cu navetişti. Cei trei voiau să fugă din ţară şi au încercat să ajungă la aeroportul din Timişoara. George Homoştean, ministrul de Interne de la acea dată, este printre primii care au aflat de situaţia de criză. În timpul desfăşurării evenimentelor şase oameni au murit iar alţi 12 au fost răniţi. Cei trei disidenţi au fost reţinuţi de trupele militare, iar Ceauşescu a ordonat ca aceştia să fie ucişi. Orinul a fost îndeplinit de Homoştean şi Tudor Postelnicu, cei care au şi coordonat acţiunea de prindere a celor trei bărbaţi. Georghe Homoştean are 92 de ani şi locuieşte la Deva. 

Nea Tibi, omul care a trecut de comunişti şi de baroni. „Băiatul judeţului” Alba s-a angajat la Consiliul Judeţean acum 50 de ani, odată cu înfiinţarea instituţiei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite