Enigma fetei legate la ochi care stă nemişcată pe o bancă din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografia unei fete legate la ochi, care stătea pe o bancă din centrul oraşului Alba Iulia, provoacă controverse pe internet. Tânăra era tăcută, fără nicio reacţie faţă de cei din jur şi nu răspundea la întrebări. Unii dintre internauţi cred că ar putea fi vorba despre o probă din jocul „Blue whale” sau „Balena albastră”, cunoscut şi sub numele de „jocul morţii”.

Autoarea fotografiei, Anne-Marie Chelariu, spune că s-a apropiat de tânără şi a întrebat-o ce face. ”Stătea singură, legată la ochi, am întrebat-o dacă are nevoie de ceva, dacă e OK şi dacă e un protest. Nu mi-a răspuns nimic. Acum aştept să apar la Camera Ascunsă sau să aflu alt deznodământ”, a scris Anne-Marie pe Facebook. ”Am simţit tristeţe/dezamăgire, când m-am apropiat”, a adăugat ea.

Un martor ocular povesteşte ce s-a întâmplat atunci când la faţa locului a ajuns poliţia: ”La un moment dat a mers un poliţist la ea şi a intrebat-o dacă e OK şi ce face, dar fata tot nu vorbea. I-a luat poliţistul dosarul şi îl răsfoia, dar ea tot nemişcată stătea. Orice îi spunea, ea nu mişca şi nu vorbea. În cele din urmă a ajuns şi un echipaj de poliţie acolo, a luat-o unul dintre ei de braţ şi a ridicat-o. Ea s-a desfăcut de la ochi şi a luat-o prin parcare, iar poliţistul mergea după ea şi îi tot punea întrebări... însă ea era la fel de tăcută. Apoi a luat-o pe o străduţă şi nu am mai văzut-o”. Incidentul relatat de localnica din Alba Iulia a avut loc pe data de 10 martie, dar fotografiile postate de ea continuă să stârnească controverse în mediul online.

Mulţi dintre cei care au comentat fotografia spun că ar putea fi vorba despre jocul ”Balena Albastră” sau ”jocul

image

morţii”, care a provocat sinuciderea a peste 100 de adolescenţi în ţări din fostul spaţiu sovietic. Doi tineri s-ar fi sinucis din cauza acestui joc şi în Republica Moldova. Jocul constă în îndeplinirea a 50 de misiuni, ultima fiind sinuciderea. Una dintre aceste misiuni obligă adolescentul să nu vorbească cu nimeni o zi întreagă. De asemenea, regulile jocului susţin că cel care joacă trebuie să aibă o mască pe faţă.

Reprezentanţi ai Poliţiei au precizat că s-au făcut verificări în legătura cu posibila participare a unor tineri din Alba la acest joc, dar fără rezultate. Tânăra respectivă este acum în evidenţa poliţiştilor.

”S-ar putea ca persoană din fotografie să fie într-o etapă a jocului Balena Albastră, care se finalizează cu sinuciderea celui/celei care acceptă provocările unor persoane obscure. O cunoaşte cineva pe fata din imagine? Poate facem un gest care contează enorm”, a scris o persoană care a văzut fotografia tinerei.

Tânărul rus care a creat jocul, arestat

Creatorul jocului este Filipp Budeikin, un tânăr de 21 de ani cunoscut în mediul virtual cu pseudonimul „Filipp Lis“ („Filipp Vulpe“). Acesta a fost arestat în noiembrie 2016. Totul a început în decembrie 2013, când tânărul mutat de curând în apropiere de Moscova a creat pe reţeaua socială vKontakte, un fel de Facebook rusesc, primul grup al morţii, numit „F57“. Curioşi sau vulnerabili din cauza unor probleme personale, sute de adolescenţi au dat curs invitaţiei necunoscutului „Filipp Lis“ şi au intrat în jocul său virtual. Unii dintre ei au insistat să meargă până la capăt şi au murit cu voia lor.„Balena Albastră“ este un joc diabolic pe care îl câştigi doar dacă te sinucizi. 130 de tineri au murit în ţări din fostul spaţiu sovietic în acest fel.

Regulile jocului „Balena Albastră”

În prima zi, călăuza îi indică jucătorului să-şi deseneze pe mână unul dintre simbolurile jocului - o balenă, f58-f57, 4:20, f57 şi să-i trimită o fotografie nud. În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază. În a treia zi, utilizatorul trebuie să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama pe mână. Următoarea sarcină presupune un desen cu o balenă pe un obiect la îndemână sau pe contul personal de VK. În a cincea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că şi-a însemnat cu cuţitul pe un picior cuvântul „yes“. 

În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 să urce pe acoperiş, să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele. În a treia săptămână de joc, utilizatorul primeşte misiune secrete, iar de la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alţi jucători - numiţi balene - să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor. 

Citiţi şi:

 

Cine e tânărul care a inventat „Balena Albastră“ sau jocul morţii

 

„Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite