Elevii militari din Alba Iulia şi robotul ”Highway” construit în doar patru luni. Distinge două culori şi poate ridica un obiect cu braţul extensibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 13 elevi de la Colegiul Militar Naţional "Mihai Viteazul" Alba Iulia au realizat un robot capbil să realizeze mai multe sarcini independente cu care au participat la cea mai mare competiţie de robotică din România. Echipa se numeşte ”ArmyBot”, iar elevii componenţi studiază în clasele a X-a şi a XI-a.

Echipa a fost fondată la începutul lunii octombrie a anului trecut, din dorinţa elevilor de a concura la cel mai mare concurs de robotică pentru licee din România, ”First Tech Challenge”. Echipa ArmyBot reuneşte 13 elevi ai claselor a X-a si a XI-a, cu aptitudini orientate spre ştiinţele exacte sau arte (deoarece partea de promovare şi marketing reprezintă un aspect important), şi două profesoare (de informatică şi fizică).

Competiţia a constat în construirea unui robot de la zero, care să fie capabil să execute un set de sarcini specifice. Acest robot trebuia să fie capabil să funcţioneze atât autonom, cât şi controlat de către doi operatori, numiti driveri. La competiţia desfăşurată în weekend la Bucureşti, echipa Colegiului Militar din Alba Iulia a obţinut locul al II-lea la categoria Design Award (”design industrial la cel mai înalt nivel”).

”Premiul se acordă echipelor care reuşesc să dezvolte o soluţie la o problemă tehnică şi s-o integreze într-o manieră cât mai estetică. Noi am gândit, proiectat şi produs (prin imprimare 3D) un set de scuturi pentru motoare care să protejeze cablurile şi legăturile, să evite degradarea prin lovire a acestora şi să faciliteze escaladarea anumitor obstacole”, au precizat reprezentanţii echipei după concurs.

Imagine indisponibilă

Echipa a primit din partea organizatorilor un kit în valoare de 3.000 de dolari, sub formă de piese şi componente, peste 10.000 de lei fiind atraşi de tineri din sponsorizări. Au construit robotul în aproximativ patru luni şi nu a fost uşor. Au întâmpinat probleme tehnice, iar unele piese au sosit cu întârziere, aşa că au fost nevoiţi să improvizeze. De exemplu, o piesă de bază comandată din SUA, ajunsă în ţară în 36 de ore, a fost blocată în vama din Cluj-Napoca timp de cinci zile.

robot elevi militari alba iulia

Robotul denumit ”Highway” a fost programat astfel încât să distingă 2 culori (roşu şi albastru) sau să pună un cub în “gheare”, apoi, controlat de 2 driveri, să ridice mai multe cuburi, pentru a le pune în “bibliotecă”. De asemenea, în cadrul competiţiei, robotul a manevrat un obiect (statuetă) cu braţul extensibil. Robotul echipei ArmyBot este deosebit atât prin modul de deplasare, de tracţiune, cu roţi puse în unghi de 45 de grade, cât şi prin braţul realizat pe principiul scării de pompieri, precum şi prin braţul pentru cutii. ”A trebuit să căutăm fiecare senzor în parte cum se programează, cum să-l integrăm. A fost dificil, necesită ore de muncă”, spune Ştefan Negrea, un alt component al echipei.

Imagine indisponibilă

”Ştim cu toţii ce înseamnă un echipament antitero, ce înseamnă roboţii folosiţi în caz de incendiu, în caz de atacuri nucleare, teroriste etc. Noi credem că este un domeniu de viitor, un domeniu care ne va avantaja în cariera viitoare. Ne bucurăm că avem ocazia încă din liceu să intrăm în contact cu oameni din domeniu”, spune Bogdan Cătană, unul dintre componenţii echipei, care visează să devină inginer în cadrul Armatei Române. Robotul elevilor militari ar putea fi folosit, cu ”update”-urile de rigoare, chiar şi în teatrele de operaţiuni.

     

Imagine indisponibilă

Echipa ”ArmyBot” de a Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia: elev caporal Horaţiu Creţ, elev sergent Cristian Curta, elev sergent Bogdan Cătană, elev fruntaş Alexandru Apetrei, elev caporal Ştefan Negrea, elev caporal Constantin Boerescu, elev fruntaş Nicolae Ilie, elev sergent Cristian Faur, elev caporal George Radu, elev fruntaş Costin Peiu, elev fruntaş Miodrag Nemtov, elev caporal Anca Badoiu, elev fruntaş Darius Tătar. (Sursa fototografiilor: Facebook/ ArmyBot)

Citiţi şi:

 

Sentinţă finală în dosarul de trafic de droguri de la clubul Habitat din Alba Iulia. Fostul patron şi un alt tânăr, condamnaţi la închisoare cu suspendare

 

VIDEO Imagini rare surprinse într-o pădure din Apuseni. Cum îşi marchează un râs, denumit şi „pantera Carpaţilor”, teritoriul

 

FOTO Lucrări îngheţate pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Insolvenţa unuia dintre constructori a blocat investiţia la stadiul de 45 la sută

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite