Eleva exclusă de la Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul a învins definitiv Inspectoratul Şcolar. Tânăra s-a înscris la noua sesiune a examenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
9.000 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine începe luni simulările la Bacalaureat

Eleva din Alba Iulia exclusă din Bacalaureat după ce a intrat cu telefonul şi i-a sunat în timpul examenului a câştigat definitiv procesul cu Inspectoratul Şcolar, prin care a solicitat suspendarea deciziei de sancţionare.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins luni, 19 august, recursul formulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba la decizia Tribunalului. ”Respinge recursul declarat de pârâtul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba împotriva sentinţei administrative nr. 390/CAF/2019, pronunţate de Tribunalul Alba– Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă în dosar nr. 1411/107/2019, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 19.08.2019”, se precizează în minuta hotărârii definitive.

Eleva (P. Denisa) putea oricum să participe la Bacalureatul care începe în această săptămână, în lipsa unei hotărâri la Curtea de Apel, în condiţiile în care decizia Tribunalului era executorie. Iniţial, procesul trebuia să se judece în 21 august, însă, la solicitarea Inspectoratului Şcolar, a fost schimbat termenul pentru 19 august. Decizia de sancţionare prin care a fost exclusă din examen prevedea şi faptul că tânăra nu mai putea să participe timp de 2 ani la Bacalaureat.

În acţiunea depusă la instanţă, absolventa a precizat că potrivit repartizării candidaţilor, aşa cum a fost aceasta întocmită în prealabil şi afişata pe data de 12 iunie 2019, urma să se prezinte pentru susţinerea probei de competenţe lingvistice la Limba Engleză la ora 17.00. Datorită organizării defectuoase şi a neprezentării altor candidaţi, nu a fost respectată repartizarea pe ore, aşa cum a fost aceasta prestabilită, reclamanta primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susţină proba de engleză, întrucât nu sunt candidaţi şi ”comisia stă degeaba şi profesorii sunt nervoşi”.

În aceste condiţii, s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă şi să ajungă cât mai repede, deşi nu era încă ora la care a fost programată să susţină examenul. În graba mare reclamanta şi-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate şi alte obiecte personale ale altor candidaţi, uitând cu desăvârşire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar. Tânăra a precizat că situaţia s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispoziţiile cuprinse în Metodologia organizării examenului naţional privind organizarea si desfăşurarea examenului de bacalaureat, şi, mai ales, din cauza grabei şi a emoţiilor, fără să existe nici un moment intenţia de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral. 

”Există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului”

În final, magistratul de la Tribunalul Alba a dat dreptate absolventei de liceu. ”(...) În primul rând, este de remarcat faptul că procesul verbal din data de 12.06.2019 menţionează doar că a existat o şedinţă de instruire a elevilor candidaţi la Proba C – de evaluare a competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională, fără a se indica expres cu privire la ce aspect s-a efectuat instruirea. (...) Apoi, cu privire la tentativa de fraudă este de reţinut că din înregistrarea pusă la dispoziţia instanţei de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a şi sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silenţios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului”, se afirmă în motivarea deciziei. Magistratul mai susţine că nmu poate fi ignorat nici faptul că reclamanta a fost primită pentru susţinerea probei în jurul orei 12.00, deşi era programată în acest sens pentru ora 17.00, în condiţiile în acre regulamentul prevede că absolvenţii intră în examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.

”Prin interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat aceasta este privată de dreptul de a urma cursurile de învăţământ superior, fiindu-i afectat în mod ireparabil dreptul de acces la o profesie şi de a avea o carieră. Prejudiciul este cu atât mai evident cu cât reclamanta a urmat cursurile unui liceu de artă, or imposibilitatea de a continua la un nivel superior învăţământul de timp vocaţional determină în mod cert efecte negative raportat la abilităţile dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu. Pe de altă parte, este de notorietate că în cultura noastră, ca naţiune, faptul de a nu promova Bacalaureatul anul absolvirii liceului, pentru persoana care urmăreşte acest lucru, echivalează cu «pierderea unui an din viaţă» astfel că şi din această perspectivă, prejudiciul resimţit de reclamantă nu se impunea a fi dovedit”, se mai susţine în motivare.

În paralel, tânăra a depus şi o cerere de anulare a deciziei, însă, în condiţiile în care va participa la Bacalaureat şi va promova examenul la sesiunea ce începe în această săptămână, procesul respectiv va rămâne fără obiect. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 începe miercuri, 21 august. Din judeţul Alba sunt înscrişi 739 de candidaţi.

Citiţi şi:

 

Turişti români blocaţi toată noaptea pe o autostradă în Bulgaria. Autocarul cu care veneau din Grecia s-a defectat

 

FOTO VIDEO Aventura unui român care a sunat la 112, cu operatori, poliţişti şi medici. Filmul intervenţiei de salvare a unui bărbat căzut în Râpa Roşie

 

VIDEO A fost finalizat „Drumul lui Iovan”, şoseaua turistică spectaculoasă din Apuseni. Cu maşina pe asfalt până la locul accidentului aviatic din 2014

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite