Efectele „războiului“ dintre Salprest şi asociaţiile de proprietari din Alba Iulia: gunoaiele zac neridicate de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gunoiul menajer nu a mai fost ridicat din unele zone ale cartierului Cetate din Alba Iulia de mai bine de o săptămână, din cauza restanţelor acumulate către firma de salubritate. Medicii avertizează că mormanele de gunoaie sunt adevărate focare de infecţie pentru locuitorii blocurilor din apropiere.

Sute de familii din Alba Iulia sunt nevoite să îndure mirosuri insuportabile din cauza mormanelor de gunoaie.

„Eu locuiesc la cîţiva metri de containărele arhipline. Gândiţi-vă ce mirosuri trebuie să îndurăm, în condiţiile în care sunt zilnic peste 30 de grade Celsius. Mai grav este că de pe scara mea mulţi suntem cu plata la zi, din păcate trebuie să suportăm din cauza celor care au uitat să –şi plătească datoriile. Până una alta sunt obligată să stau cu geamurile închise“, a spus Viorica Stoia care locuieşte pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, una din zonele în care nu se mai ridică deşeurile menajere.

Focare de infecţie lângă blocurile de locuinţe

„Nu ştiu cine este de vină, din moment ce eu sunt cu plata la zi. Sigur este că noi suportăm consecinţele. Să stai vara  lângă comntainerele în care mizeria pur şi simplu musteşte de mai bine de o săptămână e inuman“, a completat Daniela Szabo, care locuieşte pe stradaMircea cel Bătrân.

Medicii atrag atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi locatarii, dar şi trecătorii.

„Aceste zone sunt contaminate, generează discomfort pentru locatari şi trecători. Sunt adevărate focaare de infecţie care pot cauza tulburări digestive şi respiratorii“, a explicat Horea Timiş, directorul Direcţiei dec Sănătate Alba.

Firma care se ocupă de salubrizarea oraşului, Salprest, a luat decizia de a nu mai ridica gunoiul menajer , după ce 34 de asociaţii de locatari din Alba Iulia au acumulat restanţe de 250.000 lei.

„Noi le-am cerut administratorilor acestor asociaţii să achite valoarea facturilor restante cumulate până la 1 aprilie 2011, nu să fie la zi. Este vorba de facturi care nu au mai fost plătite încă din octombrie 2010. Noi am ajuns chiar în situaţia de a nu mai emite facturile către aceste asociaţii, pentru că ne încărcam cu plata TVA-ului. Am ajuns chiar în situaţia să facem un credit bancar ca să putem achita tax ape valoare adăugată“, aspus Cornel Cimpoieş, director în cadrul Salprest Alba. 

Restanţe neachitate din 2008

Imediat după ce firma a anunţat că nu le mai ridică gunoiul menajer până la plata datoriilor, 10 dintre asociaţii s-au mobilizat şi au achitat restanţele, însă nu în totalitate.

„Interesant este faptul că unele asociaţii de proprietari au găsit  resursele financiare cu care să acopere facturile restante imediat după ce noiam luat decizia de a sista ridicarea gunoiului menajer. Noi considerăm că administratorii rulează banii în altă parte şi plătesc doar când îi strângem cu uşa. Între timp am reuşit  să recuperăm cel mult 15 la sută din suma de 250.000 lei, de la asociaţiile care au un număr mic de apartamente. Nu au ajuns cu plata la zi, au fost achitate doar sumele restante până la 1 aprilie 2011. Noi le-am spus că vom relua ridicarea gunoiului menajer numai după ce vor plăti. Avem de încasat sume şi pentru facturi neplătite din 2008, evident pe cale judecătorească“, a mai spus Cornel Cimpoieş.

Printre asociaiile de proprietari care figurează cu restanţe la plata serviciului de salubritate se află şi 25 şi 26, care au în subordine 850 de apartamente din cartierul Cetate. Pentru ca gunoaiele  din tomberoanele arhipline , dar şi  deşeurile menajere care tronează lângă publele să fie din nou ridicate, administratorul celor două asociaţii ar trebui să achite în cel mai scurt timp, peste 11.000 lei. Între timp, au sosit şi somaţiile de debranţare pentru neplata facturilor la apă.

„Nu este vorba de rea voinţă. Noi am achitat în iulie în jur de 8.000 de lei în contul Asociaţiei 25, sumă aferentă lunilor decembrie şi ianuariei. Pentru Asociaţia 26 achitat în jur de 6.700 de lei, pentru serviciul prestart în primele două luni din acest an. Noi am cerut firmei Salprest o păsuire până la sfârşitul lunii iulie, dar nu am primit un răspuns favorabil. Soun acest lucru, pentru că între timp am primit şi o somaţie de debranşare pentru restanţele la plata facturilor la apă menajeră, care sunt în jur de 8.000 lei. Ca atare dacă aş plăti la salubritate, oamenii ar rămâne fără apă rece “, a spus Marcela Oprea, administrator la Asociaţiile de proprietari 25 şi 26.

Administratorii spun că sunt multe cazuri în care au dat în judecată proprietarii apartamentelor, întrucât unii nu şi-au mai plătit facturile şi de doi ani.

„Sunt şi oameni necăjiţi care au rămas fără loc de muncă şi nu au din ce plăti, dar şi persoane cu funcţii publice. Am un caz cu o restanţă de 4.300 de lei, care este cea mai mare restanţă înregistrată la noi şi cu care am ajuns în etapa de executare silită. Apoi mai sunt şi oameni care aleg să îşi plătească facturile odată la căteva luni şi chiar la doi ani.  În această situaţie îi acţionăm în instanţă. Până la recuperarea datoriilor sunt pusă în situaţia de a bate din uşă în uşă, doar mai recuperez din restanţe, pentru ca să nu mai suportăm mirosurile deloc plăcute care vin de la containărele arhipline“, a adăugat Marcela Oprea.

Autorităţile mizează pe înţelegerea amiabilă dintre părţi.

„Noi am început controalele la asociaţiile de proprietari de pe raza cărora nu se mai ridică deşeurile menajere. Din păcate nu prea sunt de găsit administratorii acestora. Încercăm să convingem şi rimăria să se implice în rezolvarea problemei“, a afirmat Rosa Komaroni, comisarul şef al Gărzii de Mediu.

„Noi nu putem să intervenim într-un contract comercial, semnat între asociaţiile de proprietari şi prestatorul de servicii. Recomandăm înţelegere amiabilă de ambele părţi, pentru remedierea situaţiei“, a punctat Mihai Coşer, purtător de cuvânt primăria Alba Iulia.

Asociaţiile de proprietari riscă amemzi de până la 10.000 lei pentru neridicarea deşeurilor menajere.




Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite