Echipa de robotică a Colegiului Naţional IM Clain din Blaj participă la cea mai mare competiţie naţională a liceelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa RUBIX a colegiului din Blaj
Echipa RUBIX a colegiului din Blaj

Echipa de robotică a Colegiului Naţional ”Inochentie Micu Clain” Blaj a obţinut un grant în valoare de 5.000 euro. În aproximativ cinci luni de zile, RUBIX trebuie să conceapă şi să programeze un robot, cu care să participe la o competiţie la nivel naţional.

Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge presupune mai mult decât construirea unui robot. El include munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul şi abilităţile antreprenoriale, iniţiativa şi rezolvarea de probleme, voluntariatul. Se propun activităţi pentru dezvoltarea atât a competenţelor tehnice, cât şi a celor non-tehnice. RUBIX este echipa de robotică a Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain”, înscrisă în prima competiţie naţională de robotică din România dedicată liceenilor.

Înscrierea a presupus realizarea unui film de prezentare, redactarea unui articol pe temă dată, crearea unei identităţi pentru echipă: nume, logo, slogan. Echipa, la început, compusă din opt elevi şi un mentor: Paul Aldea, Moldovan Cristian, Voina Cătălina, Dehelean Alexandru, Avram Nicolae, Vintilă Cristian, Morar Brian, Pădurean Paul şi prof. Romanţa Ghiţă a aplicat pentru obţinerea unui Grant care se acordă echipelor a căror aplicaţie este remarcabilă. RUBIX a obţinut acest Grant, constând în: kit de robotică, o imprimantă 3D, trusă de scule, elemente de joc şi suprafaţă de teren (kit de bază în valoare de 5000 euro).

echipa robot alba

Prin câştigarea Grantului, echipa s-a extins şi este formată din 15 tineri ambiţioşi din clasele IX-XII de la profilul matematică-informatică intensiv informatică, fiecare având un rol bine stabilit în asamblare, programare ş.a.: Moldovan Cristian Ioan (team leader), Aldea Paul, Voina Cătălina, Vintilă Cristian, Avram Nicolae, Dehelean Alexandru, Bogdan Vasile, Puia Gabriel, Comşa Dorin, Boitor Diana, Morar Brian, Străjan Diana, Geogean Anca, Vrenghea Maria, Cădar Şerban, mentorii lor fiind: prof. Romanţa Ghiţă şi prof. Anca Marian.

Pe lângă echipa de bază, un rol important îl au Pădurean Paul şi Decean Alexandru, care asigură partea media, dar şi voluntarii, elevi ce manifestă interes faţă de acest proiect şi sprijină echipa. În aproximativ cinci luni de zile, RUBIX trebuie să conceapă şi să programeze un robot. Organizatorii ţin legătura cu echipele admise şi prin intermediul unor seminarii şi workshop-uri îi ajută pe tinerii participanţi să se familiarizeze cu conceptele STEM.

echipa robot alba

Roboţii realizaţi de echipe creează alianţe şi se „războiesc” în arenă. Scopul jocului este ca echipele să acumuleze cât mai multe puncte, folosind strategii de joc pentru a realiza acest lucru în cele două minute şi jumătate, cât durează un meci. Jocul se desfăşoară după reguli bine stabilite şi cunoscute de către participanţi, iar încălcarea uneia dintre acestea atrage descalificarea echipei. În arenă concurează patru echipe care alcătuiesc două alianţe, iar fiecăreia îi corespunde o culoare (roşu sau albastru).

RUBIX va trebui să-şi susţină cheltuielile pentru cele două zile de meciuri demo şi trei zile de Campionat Regional (cazare, transport, masă, costuri producţie materiale etc.) cu ajutorul sponsorilor. Pentru a ajunge la Campionatul Naţional este obligatoriu ca echipa de robotică a colegiului blăjean să promoveze la faza regională, organizată la Cluj-Napoca, în 1-3 martie 2019, unde vor concura 32 de echipe din Transilvania, unele cu experienţă deosebită în acest domeniu.

În 5 decembrie, RUBIX a realizat primul eveniment la nivelul colegiului, la care au participat cu interes numeroşi elevi şi profesori. Cu această ocazie, echipa a prezentat roboţelul ABi care se mişcă, se ridică şi coboară de pe lander. Cei prezenţi au aflat că până în ianuarie, roboţelul o să fie completat cu încă un brat, necesar pentru colectarea unor obiecte, conform regulilor competiţiei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite