Dosarul traficanţilor de migranţi kurzi şi irakieni: 10 mandate europene de arestare emise în Franţa, puse în executare la Alba Iulia şi Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curţile de Apel din Alba Iulia şi Cluj-Napoca au admis punerea în executare a 10 mandate europene de arestare în dosarul traficanţilor de migranţi kurzi şi irakieni deschis de autorităţi judiciare din Franţa. Patru persoane sunt din Alba, iar cinci din Cluj.

Deciziile instanţelor de judecată sunt urmare percheziţiilor ce au avut loc în 12 iunie 2019 de către procurori DIICOT din Cluj şi Alba, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj-Napoca şi BCCO Alba Iulia, simultan cu omologii francezi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi spălare de bani.

Activităţile au fost integrate unei acţiuni comune, ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de către autorităţile franceze la data de 29.05.2019, în baza căruia au fost executate de către autorităţile judiciare române (DIICOT – Serviciile Teritoriale Cluj şi Alba, BCCO Cluj – Napoca şi BCCO Alba Iulia) diferite activităţi pe teritoriul României prevăzute de Codul de procedură penală român.

La Curtea de Apel Alba Iulia au fost puse în executare cinci mandate europene de arestare emise pe numele următoarelor persoane: Cînda Miron, Cînda Ioan, Cînda Mircea, Petraşcu Mihai Ilie şi Ojdean Liviu. În cazul persoanei solicitate, Cînda Mircea, instanţa a decis amânarea predării până la soluţionarea unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Imagine indisponibilă

La Curtea de Apel Cluj-Napoca s-au admis cinci mandate europene de arestare pe numele persoanelor solicitate Jecan Alin Samoil, Borcea Voichiţa Filofteea, Borcea Silviu Ciprian, Pop Lucian Daniel şi Sabău Lucian. Cei nouă sunt cerecetaţi de Tribunalul de Înaltă Instanţă din Lille pentru săvârşirea infracţiunilor de ajutor la intrarea, circulaţia sau şederea ilegală a unor străini în Franţa, în grup infracţional organizat; asociere la un grup infracţional în vederea comiterii de infracţiuni şi spălarea produsului infracţiunii, în formă agravată: concursul, în grup infracţional organizat, la o operaţiune de investiţie, de disimulare sau conversiune a produsului unui delict. Toate persoanele în legătură cu care s-au emis mandatele de arestare au solicitat ca în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, să fie transferaţi în România pentru executarea pedepsei. Şase din cele nouă hotărâri, din 13 iunie 2019, sunt definitive, trei, emise de Curtea de Apel Cluj fiind contestabile la ÎCCJ.

În cauză există suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracţional organizat, din cetăţeni români şi străini, care au acţionat în mod coordonat, în ceea priveşte trecerea migranţilor, majoritatea kurzi şi iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franţa (la Calais), Belgia şi Olanda (la Rotterdam). În urma efectuării percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicate telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o puşcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri şi peste 80.000 de euro.

perchezitii trafic migranti alba

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, reţeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranţi în Anglia. Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două ramuri. În ceea ce priveşte ramura românească a grupării infracţionale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetăţean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata şi organizarea trecerii migranţilor cu şoferi români.

Imagine indisponibilă

În ce priveşte ramura grupării care se află în Anglia, investigaţiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetăţean de origine kurdă şi se ocupa de recrutarea însoţitorilor migranţilor care se află în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Franţa. Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia şi România în cadrul acestei reţele.

Citiţi şi:

 

Alba Iulia va avea primar interimar după plecarea lui Mircea Hava la Bruxelles. Pe cine susţine partidul pentru a prelua funcţia

 

Controversele din sentinţa prin care recidivistul care a tâlhărit cu bestialitate o tânără la Alba Iulia a primit doar 4 ani de închisoare

 

De ce a fost înfiinţat la Alba Iulia primul liceu românesc din Transilvania

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite