Dosarul „spionilor ilegali“: 16 inculpaţi achitaţi penal şi amendaţi administrativ la Curtea de Apel Alba Iulia

Dosarul „spionilor ilegali“: 16 inculpaţi achitaţi penal şi amendaţi administrativ la Curtea de Apel Alba Iulia

Nicolae Dan Oproiu în 2010, când a fost reţinut şi arestat preventiv

Curtea de apel Alba Iulia a achitat 16 inculpaţi judecaţi în dosarul ”spionilor ilegali”. Este vorba despre persoane din toată ţara, în special oameni de afaceri, care au achiziţionat un soft de la un bărbat din Orăştie şi l-au montat pe telefoanele soţiilor, amantelor sau a unor parteneri de afaceri. Decizia a fost pronunţată în 10 aprilie şi mai poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii de la Curtea de Apel au apreciat că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Inculpaţii sunt acuzaţi, în principal, că au cumpărat un soft de la un om de afaceri din Orăştie pe care l-au montat pe telefoanele unor apropiaţi în scopul monitorizării acestora. ”Victimele” sunt parteneri ai unor oameni de afaceri, soţii, amante, prietene, angajaţi şi chiar un ziarist din Alba Iulia. „Creierul“ operaţiunii a fost considerat de procurorii DIICOT omul de afaceri Nicolae Dan Oproiu, vânzătorul softului. Acesta a şi fost reţinut şi arestat preventiv aproape 2 luni în 2010.
 
Infracţiunea pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii este: iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale. Pedepasa prevăzută de lege este închisoarea între 2 şi 7 ani. Celelalte infracţiuni identificate de procurori au fost: deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică, accesul, fără drept, la un sistem informatic, săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care este destinată unui sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
 
Instanţa a decis schimbarea încadrării juridice a faptei din infracţiunea prevăzută de Legea privind siguranţa naţională a României în cea de violare a secretului corespondenţei şi a decis achitarea tuturor inculpaţilor. Fiecare a primit, însă, câte o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. În cazul lui Nicolae Dan Oproiu, judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de aproape 70.000 de lei, obţinută în schimbul vânzării softului. Ceilalţi inculpaţi achitaţi sunt: Carmen Daniel Constantin, Alexandru Zoltan, Adrian Joroveanu, Nicoleta Motounu, Ramona Şerban, Vasile Cristian Rus, Georgeta Aurelia Rus, Ciprian Hrişcă, Răzvan Grigorescu, Adrian Bădescu, Dana Mihaela Căci, Andrei Ghenov, Mihalea Popa, Mihai Aramă şi Sergiu Mihail Andrei.
 
43 de persoane trimise în judecată
 
Procurorii au trimis în judecată, în noiembrie 2011, 43 de persoane în acest dosar. Ceilalţi inculpaţi au fost judecaţi în cauze separate după ce au recunoscut fapele. Apropae totţi au primit doar amendă administrativă cu excepţia  trei oameni de afaceri care au fost condamnaţi definitive la câte 2 ani de închisoare cu suspendare. Potrivit DIICOT, Nicolae Dan Oproiu, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale. Programul era compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone. Trei investigatori sub acoperire, din cadrul DIICOT, au primit  avizul de la judecător pentru a achiziţiona un program informatic de interceptare. 
 
La data de 11 februarie 2011, investigatorul „Cristi” a cumpărat de la Oproiu contra sumei de 1.700 lei, o licenţă a programului „FlexiSpy ProX”, instalată pe telefonul mobil marca Nokia E66. La data de 18.02.2010, investigatorul sub acoperire cu numele de cod „Andy” a achiziţionat, contra sumei de 1.040 lei, o licenţă a programului „FlexiSpy Pro”, instalată pe telefonul mobil marca Blackberry Curve 8520. La data de 08.03.2010, investigatorul sub acoperire cu numele de cod „Rafa” a achiziţionat, contra sumei de 550 lei, o licenţă a programului „FlexiSpy Light”, instalată pe telefonul mobil marca Samsung SGH-i 550.
 
Ce ofereau programele achiziţionate
 
Anchetatorii au precizat că ulterior celor trei cumpărări autorizate efectuate în cauză, Oproiu a încetat să mai cumpere programul „FlexiSpy” de la o companie cu sediul în Thailanda şi a început să achiziţioneze soft-ul de pe un site american, programul informatic având aplicaţii similare celui thailandez. Potrivit specialistilor Serviciului Român de Infromaţii, „FlexiSpy Light” oferă posibilitatea interceptării mesajelor de tip SMS şi e-mail, chiar dacă acestea au fost în prealabil şterse de utilizator, furnizează istoricul apelurilor primite, efectuate şi ratate, fiind nedetectabil de către utilizatorul telefonului ţintă (pe care a fost instalată anterior aplicaţia). 
 
La schimbarea cartelei SIM, trimite telefonului de monitorizare un mesaj tip SMS, informaţiile despre noua cartelă SIM (numărul de telefon şi codul IMSI). „FlexiSpy Pro” oferă în plus faţă de varianta Light posibilitatea ascultării convorbirilor ambientale desfăşurate în proximitatea telefonului ţintă prin efectuarea unui apel nedetectabil de la numărul telefonului folosit pentru monitorizare.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: