Dosarul „Fast & Furios” la final: 15 persoane condamnate la 70 de ani de închisoare cu executare

Dosarul „Fast & Furios” la final: 15 persoane condamnate la 70 de ani de închisoare cu executare

Imagine captură de pe filmul video al poliţiei. Hoţii jefuiau un camion în timp ce mergea cu viteză

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat sentinţa defintivă în dosarul ”Fast & Furios” în care au fost judecaţi 15 inculpaţi pentru infracţiuni din domeniul criminalităţii organizate. Toţi au fost condamnaţi la închisoare în regim de detenţie. În total, cei 15 inculpaţi acuzaţi că au format o grupare infracţională care fura din TIR-uri în timpul mersului pe DN1 şi DN7, au fost condamnaţi la 70 de ani de închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

În total, este vorba despre 70 de ani şi 2 luni de închisoare în regim de detenţie. La instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, cei 15 inculpaţi au primit 160 de ani. Cea mai mica pedeapă, de 1 an şi 3 luni ani închisoare, a fost aplicată inculpaţilor Dorin Cristian Costache şi Muslem Florina. Restul inculpaţilor au primit pedepse mai mari: 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru Porumbiţă Santer, Porumbiţă Adrian, Badea (fost Porumbiţă) Pintea şi Hărcău Florian Marian.
 
La 5 ani de închisoare a fost condamnat Dobre Nicolae, în timp ce Năstase Florin, Iosif Viorel Ioan, Muslem Wissam, Curcă Remus, Nedea Ionel şi Mate Marius Aurel au primit câte 4 ani şi 6 luni după gratii. Măcelaru Remus a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni, în timp ce Ioan Dănuţ, zis ”Dan Jeg”, fost membru al clanului Cămătarilor, a primit cea mai mare pedeapsă, 8 ani de închisoare, în condiţiile în care este recidivist.  Decizia Curţii de Apel este definitivă, instanţa reţinând şi perioada cât au stat în arest o parte din membrii grupării, timp de aproximativ 1 an şi jumătate. Nouă dintre aceştia au primit sentinţa în stare de arest preventiv.
 
Inculpatul din Aba este Iosif Viorel Ioan. Acesta a pus la dispoziţia grupării locuinţa proprie din Pianu de Sus, pentru depozitarea mărfurilor furate din TIR-uri. Nouă dintre inculpaţi sunt în arest preventiv din 12 iunie 2012. Au fost condamnaţi în stare de libertate Muslem Wissam şi Muslem Florina, Iosif Viorel Ioan, Curcă Remus, Costache Dorin Ioan şi Nedea Ionel. 
 
Cum acţiona gruparea infracţională
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cei 15 au constituit o grupare infracţională care s-a specializat în furturi din camioane şi TIR-uri, noaptea, în timp ce mergeau pe DN1 şi DN7 în Sibiu, Alba şi Huneodara.
Cel care realiza efectiv urcarea pe capotă, abordajul autocamionului, tăierea sigiliilor şi forţarea uşilor din spate ale vagonului TIR în timpul mersului era Florin Marian Hărcău. Acesta se afla pe locul din dreapta faţă din autoturismul condus cu luminile stinse de către Porumbiţă Adrian şi era ţinut în hamuri special confecţionate de către  Măcelaru Remus sau Dobre Nicolae. În acelaşi autovehicul, de obicei, se mai aflau pe bancheta din spate şi Pintea Badea şi Dănuţ Ion care realizau preluarea mărfurilor fragile pe bancheta din spate a autoturismului utilizat la abordaj.
 
În spatele acestui autovehicul circula de obicei un al treilea autoturism implicat, condus de Porumbiţă Santer însoţit de Dobre Nicolae cu rolul de a încetini orice maşină s-ar apropia din spate, pe acelaşi sens de mers, pentru a nu fi observată activitatea infracţională a grupării. De asemenea, în faţa autocamionului TIR circula întotdeauna un aututurism cu rol de antemergător, condus de Năstase Florin, însoţit de către Curcă Remus. Aceştia monitorizau traseul în vederea evitării echipajelor de poliţie, efectuau manevre de contra-filaj pentru a se asigura de reuşita operaţiunii şi orbeau cu farurile aflate pe fază lungă participanţii la trafic ce circulă pe sens opus, pentru a nu observa ce se întâmplă în spatele TIR-ului vizat pentru furt.
 
 
Cel de-al patrulea autovehicul, de regulă o autoutilitară condusă de Mate Aurel Marius avea rol de preluare a bunurilor furate şi de transport al acestora la locul de depozitare, respectiv la locuinţa închiriată din municipiul Hunedoara ori la locuinţa lui Ioan Viorel Iosif din Pianu. Ulterior, de aici bunurile erau duse la Bucureşti cu ajutorul lui Muslem Wissam. Acesta se ocupa şi de comercializarea marfurilor, având două standuri în piaţa Obor.
 
Monitorizare din elicopter
 
Gruparea a fost monitorizată cu ajutorul unui elicopter care a filmat operaţiuni de furt noaptea, în infraroşu. La dosar există înregistrări ale unor convorbiri telefonice purtate de inculpaţi în care se vorbeşte despre un posibil elicopter auzit de unii dintre aceştia. Una dintre aceste convorbiri este din 28 mai 2012, la ora 23.39, între Dobre Nicolae şi Mate Aurel Marius care puneau la cale o infracţiune de furt pe DN7 între localităţile Şibot din Alba şi Aurel Vlaicu din Hunedoara:
 
Aurel Marius Mate: Bă!
Nicolae Dobre: Ei?
Aurel Marius Mate: Bă, să-mi bag p..., de câte ori aţi trecut, de trei ori, patru ori... de nu se-aude si un elicopter pe jos, da' nu se vede. brrrr ...
Nicolae Dobre: Ce s-aude?
Aurel Marius Mate: Un elicopter. Nicolae Dobre: Ba, eşti nebun la cap?
Aurel Marius Mate: Să mor, adevărat zic.
Nicolae Dobre: Bine mă, hai că ne uităm şi noi.
Aurel Marius Mate: Da' nu se vede, doar se aude. brrrrr, treceti voi...
Nicolae Dobre: Bine, mă.
Aurel Marius Mate: ... s-aude şi el brrrrr, brrrrr.
Nicolae Dobre: (n.l.- neinteligibil)
Aurel Marius Mate: Iar, acuma aţi trecut, iar a trecut, s-a auzit.
Nicolae Dobre: Bine, mă.
Aurel Marius Mate: Adevărat zic.
 
Inculpaţii au mai fost condamnaţi să plătească despăgubiri civile firmelor păgubite în valoare totală de circa 1 milion de lei (aproximativ 220.000 de euro). O parte dintre firmele prejudiciate nu s-au constituit părţi civile în dosar, astfel încât s-a dispus confiscarea de la inculpaţi a sumei de circa 50.000 de lei. De asemenea, membrii grupării trebuie să achite cheltuieli judiciare totale către stat de 185.000 de lei.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: