Dosarul „Berbeceanu“: relaţia privilegiată a afaceristului Luca Anversa cu procurori de la DIICOT Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luca Anversa (stanga)  şi Ioan Mureşan s-au ”întâlnit” în  trei dosare la DIICOT Alba Iulia
Luca Anversa (stanga)  şi Ioan Mureşan s-au ”întâlnit” în  trei dosare la DIICOT Alba Iulia

„Frăţia“ unor procurori de la DIICOT Alba Iulia a funcţionat foarte bine în relaţia cu afaceristul italian Luca Anversa, condamnat la închisoare cu suspendare în două dosare penale. Istoria relaţiei dintre procurorii Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean, pe de o parte şi patronul companiei Pomponio SA, de celaltă parte este descrisă amănunţit în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei doi foşti procurori şi poliţistul Alin Muntean.

Relaţia celor trei inculpaţi cu omul de afaceri italian nu este sursă de infracţiuni pentru acest dosar, dar procurorii DNA o prezintă pentru a arăta un mod de lucru al unor procurori de la DIICOT Alba Iulia. În materialul de urmărire penală sunt descrise şi alte situaţii de acest gen, cu persoane din Alba şi Hunedoara cercetate în diferite dosare.

Astfel, potrivit rechizitoriului DNA, în dosarul nr. 6D/P/2010 s-au efectuat cercetări faţă de Luca Anversa, reţinându-se că acesta ar fi instigat o grupare infracţională la exercitarea unor acte de violenţă pentru recuperarea în mod injust a unor datorii de la diverşi debitori, iar după recuperare, i-ar fi recompensat pe membrii grupării cu sume de bani. Cauza a fost  instrumentată de procurorul Chirilă Costel, care, la 28.10.2010, a dispus faţă de Luca Anversa măsura obligării de a nu părăsi ţara, prelungită succesiv până la 24.02.2011, iar faţă de Luigi Saviato (partener de afaceri cu Luca Anversa – n.r.) a dispus o măsură similară, cu precizarea că 13 dintre inculpaţii cercetaţi în cauză au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv. Prin sentinţa penală nr. 449/07.12.2011, Tribunalul Alba a hotărât condamnarea inc. Luca Anversa la pedeapsa de 1 an cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, DIICOT neexercitând cale de atac împotriva acestei sentinţe (procuror şef serviciu era de la 28.11.2011, inc. Mureşan Ioan).

Funcţionarii arestaţi, Luca Anversa în libertate

În dosarul penal nr. 114D/P/2010, format în urma sesizării din oficiu a BCCO Alba Iulia (inc. Muntean Alin şi cms. Man Victor), s-au efectuat cercetări faţă de Luca Anversa şi alte persoane, pentru infracţiuni de evaziune fiscală. Cercetările au fost efectuate de inc. Mureşan Ioan. În cauză s-a dispus reţinerea şi arestarea preventivă a inculpaţilor funcţionari publici, în timp ce faţă de Luca Anversa şi alţi angajaţi de la Pomponio nu s-a luat această măsură, motivele invocate de procuror fiind acelea că inculpaţii au recunoscut faptele comise. Inc. Luca Anversa şi ceilalţi angajaţi, la solicitarea acestuia din urmă, au avut o atitudine sinceră, colaborând cu organele de urmărire penală, astfel că formularea unei cereri de arestare preventivă nu a fost considerată de organele de urmărire penală în interesul anchetei. (În acest dosar, Luca Anversa a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, iar firma acestuia, SC Pomponio SA a plătit despăgubiri de circa 3,5 milioane de lei către statul român, fiind considerată parte responsabilă civilmente. Ambele decizii de condamnare ale afaceristului italian au fost pronunţate la un interval 10 zile una de alta, 28 noiembrie – 7 decembrie 2011, în condiţiile în care a recunoscut faptele. Sentinţa în dosarul de instigare la şantaj nu a mai fost contestă de DIICOT, în timp ce soluţia în procesul de evaziune fiscală a fost contestată doar de o societate comercială şi s-a referit exclusiv la daune civile stabilite incorect de instanţa de fond. Dosarul este judecat pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu ceilalţi inculpaţi, cinci foşti funcţionari de la DGFP Alba, doi foşti angajaţi la Pomponio şi un om de afaceri – n.r).

În cauza 6D/P/2010, inc. Şerpu Petru a denunţat o altă faptă penală comisă împreună cu Luca Anversa şi Luigi Saviato, ca urmare fiind înregistrat dos. nr. 115D/P/2010, în care s-au efectuat cercetări cu privire la infracţiuni economice. În dos. nr. 115D/P/2010 a fost delegat să efectueze cercetări inc. Mureşan Ioan, la 29.11.2010, ulterior urmărirea fiind efectuată de Chirilă Costel. Prin rechizitoriul din 25.10.2012, Chirilă Costel a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, cu excepţia lui Luca Anversa, pentru care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală, apreciindu-se că faptele nu au fost comise de acesta. (Petru Şerpu a recunoscut faptele şi a primit, în mai 2013, o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare. Ceilalţi trei inculpaţi sunt judecaţi, în continuare, pe fond, la Tribunalul Alba – n.r.).

Dosare la DNA Alba Iulia, soluţionate cu NUP

La două zile după luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă Luca Anversa de către procurorul Chirilă Costel în dos. nr. 6D/P/2010, respectiv la 01.11.2010, SC Pomponio SA, reprezentată de Luca Anversa, a încheiat un contract de sponsorizare cu AVPS Bendis Zlatna, reprezentată de Opruţa Cristian, asociaţia fiind sponsorizată cu suma de 100.000 lei. Această sumă de bani a fost ridicată în numerar de Opruţa Cristian şi utilizată pentru efectuarea unor plăţi. Au existat indicii în sensul că, în fapt, suma respectivă era destinată unor procurori DIICOT, pentru uşurarea situaţiei juridice a lui Luca Anversa, fiind remisă acestora prin intermediul lui Opruţa Cristian şi a inculpatului Cean Nicolaie, procuror DIICOT (aflat în relaţii de prietenie cu cel dintâi, dar şi în bune relaţii cu Luca Anversa).

La DNA – ST Alba Iulia a fost înregistrat, ca urmare, dosarul nr. 21/P/2012, în care au fost efectuate cercetări faţă de Cean Nicolaie pentru trafic de influenţă, faţă de Luca Anversa pentru cumpărare de influenţă, precum şi faţă de Opruţa Cristian pentru complicitate la cumpărare de influenţă. De asemenea, în urma unui denunţ, s-a format la DNA – ST Alba Iulia, dos. nr. 54/P/2013, în care au fost efectuate cercetări faţă de Mureşan Ioan şi Chirilă Costel pentru luare de mită, precum şi faţă de Luca Anversa pentru dare de mită. Deşi, iniţial, în aceste dosare s-au dispus soluţii de neurmărire penală, din actele efectuate atât în acele dosare, cât şi în prezenta cauză, au rezultat o serie de aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea anchetelor întreprinse de procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. 

Cean Nicolaie se afla în relaţii amicale cu Luca Anversa şi Opruţa Cristian, fiind totodată coleg cu Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Inc. Mureşan Ioan are ca hobby vânătoarea, acesta mergând în repetate rânduri pe domeniul de vânătoare al AVPS Bendis, împreună cu persoanele anterior amintite (cu excepţia lui Chirilă Costel). Inclusiv în luna decembrie 2013, inc. Mureşan Ioan a participat la o vânătoare împreună cu Opruţa Cristian (rezultă din interceptările autorizate ale convorbirilor telefonice ale inc. Mureşan Ioan). Relaţia amicală dintre inc. Mureşan Ioan şi numitul Opruţa Cristian a fost confirmată de martorul Geogean Sebastian, ofiţer de poliţie, precum şi de martora Solomon Maria, grefier şef la DIICOT ST Alba, care a arătat că Opruţa Cristian venea în vizită la Mureşan Ioan, la biroul acestuia din DIICOT.

Circuitul donaţiei suspecte

Deşi s-a precizat că suma de 100.000 lei a fost folosită pentru plata unui avans la o cabană de vânătoare, cu privire la care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean german, suma a fost retrasă în numerar de Opruţa Cristian la 01.11.2010, iar plata s-ar fi efectuat la 02.01.2011 prin dispoziţie de plată, aşadar la două luni după retragerea banilor şi într-o modalitate nepermisă de lege. În dosarul nr. 21/P/2012 al DNA – ST Alba Iulia, au fost autorizate de instanţă interceptări şi înregistrări audio-video. S-a constatat că, în timpul instrumentării de către DNA a cauzei penale, inc. Cean Nicolaie a avut mai multe întâlniri cu Opruţa Cristian, purtând discuţii în legătură cu dosarul penal, din cuprinsul cărora a rezultat că, în fapt, antecontractul de vânzare-cumpărare ar fi fost constituit ulterior, după începerea cercetărilor, pentru a masca destinaţia reală a sumei de 100.000 lei. Cean Nicolaie şi Opruţa Cristian s-au întâlnit de mai multe ori în perioada februarie - aprilie 2012. 

Totodată, din examinarea declaraţiilor de avere ale inc. Mureşan Ioan pe anii 2009, 2010 şi 2011, reies următoarele: în 2009 inculpatul a ipotecat o casă de vacanţă, până la vânzarea unui imobil, pentru obţinerea sumei de 100.000 euro, reprezentând contravaloarea unor finisaje la locuinţă. Situaţia se menţine şi în 2010. În 2011, inc. Mureşan Ioan a vândut un teren de cca 600 mp numitului Mihalcea Marcel, constructor, în baza convenţiei de dare în plată nr. 155/2011, pentru suma de 100.000 euro, existând indicii (din piaţa imobiliară) că în fapt terenul avea o valoare mult mai mică, iar diferenţa până la 100.000 euro ar fi provenit din surse nelegale. De altfel, acest teren este în stare de paragină în prezent, motiv pentru care se poate aprecia că nici nu a fost util cumpărătorului. 

Cauzele ”Anversa”, înregistrate la BCCO fără numele persoanelor cercetate

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că în dosarele nr. 6D/P/2010, 114D/P/2010, 115D/P/2010, în care a fost cercetat Luca Anversa, acesta a beneficiat de uşurarea situaţiei juridice şi chiar de o soluţie de scoatere de sub urmărire penală. Dosarele nr. 114D/P/2010 şi nr. 115D/P/2010 au fost înregistrate în registrul BCCO Alba Iulia fără menţionarea numelor persoanelor cercetate, scopul fiind acela de a nu se cunoaşte şi de a nu intra în atenţie modul în care urmau a se efectua cercetările, confirmându-se astfel suspiciunile persoanei vătămate Berbeceanu Traian, care a adus în atenţie aspectele menţionate. Este cert că acest mod de înregistrare a cauzelor denotă interesul în ascunderea numelor persoanelor cercetate, însă nu pentru a proteja cauzele de posibile scurgeri de informaţii (nu exista nici un indiciu privitor la potenţiale legături între Berbeceanu Traian şi acele persoane), ci pentru scopul menţionat mai sus, urmărit de procurorii şi ofiţerii de caz. 

În prezenta cauză există declaraţii ale unor martori care au observat personal întâlniri între inc. Mureşan Ioan şi Opruţa Cristian, precum şi între Luca Anversa şi inc. Muntean Alin, care era ofiţer de caz în dosarul celui dintâi. Acestea au constituit împrejurări de fapt care au condus la întocmirea de către procurorul de caz a unor solicitări de redeschidere a urmăririi penale în dos. nr. 21/P/2012 şi nr. 54/P/2013, conform art. 335 C.p.p. De asemenea, Inspecţia Judiciară a iniţiat cercetarea disciplinară în lucrarea nr. 864/IJ/228/DIP/2014. 

DNA – Strucura Centrală a comunicat oficial, în urma unei solicitări a ziarului Adevărul, că analizează asupra oportunităţii redeschiderii urmăririi penale în dosarul 21/P/2012, în care au fost efectuate cercetări faţă de Cean Nicolaie, Luca Anversa şi Opruţa Cristian. În privinţa dosarului 54/P/2013, denunţătorul a contestat în instanţă decizia DNA Alba Iulia de neurmărire penală a procurorilor Ioan Mureşan, Chirilă Costel şi a omului de afaceri Luca Anversa. Procesul a fost judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a hotărât respingerea plângerii în octombrie 2013, soluţia nefiind, încă, motivată. 

Luca Anversa nu a comentat niciodată acuzaţiile potrivit cărăra ar fi avut o relaţie ”privilegiată” cu fosta conducere a DIICOT Alba Iulia, deşi afirmaţii pe această temă au apărut în spaţiul public de mai multe ori după izbucnirea scandalului între Ioan Mureşan şi Traian Berbeceanu. Atitudinea de care a beneficiat italianul în raport cu fosta conducere a DIICOT Alba Iulia a fost semnalată şi ”condamnată” în mai multe situaţii de către comisarul şef Traian Berbeceanu, comandant al BCCO Alba Iulia, la vremea respectivă. Poate fi şi acesta un motiv suficient pentru care trio-ul Mureşan – Cean – Muntean a decis reducerea la tăcere a poliţistului. ”Călăii” lui Berbeceanu s-au transformat, între timp, din acuzatori în acuzaţi şi riscă în dosarul aflat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la 10 ani de închisoare.

Rechizitoriul DNA împotriva inculpaţilor Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean a devenit public după ce instanţa de la ÎCCJ a admis dosarul de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii, stabilind un prim termen în 15 octombrie 2014. Menţionăm că stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpaţilor este atributul exclusiv al instanţei de judecată. Până la un verdict final, cei trei se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Pe aceeaşi temă:

Ce făcea comisarul Berbeceanu pentru a evita înscenările după eliberarea din arest. Sfatul unui coleg din poliţie: „Să ai grijă pe unde te duci, să nu fii singur”

Dosarul „Berbeceanu“: rolul interlopului Pera şi SMS-urile inventate pentru discreditarea fostului comandant al BCCO Alba Iulia

Dosarul DIICOT cu acuzaţiile la adresa comisarului Berbeceanu, restituit la Parchet. Cum a „lucrat“ Ioan Mureşan la dosar după preluarea cauzei la Bucureşti

INTERCEPTĂRI Fabricarea dosarului „Berbeceanu“: răzbunarea mafiotă a procurorilor

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu a scăpat de măsurile restrictive. Curtea de Apel Alba a respins contestaţia DIICOT

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu, desemnat ”poliţistul anului 2013” de sindicatul naţional SNPPC

UPDATE Procurorul Nicolaie Cean, urmărit penal în dosarul ”Berbeceanu”, a contestat măsura controlului judiciar

Şeful DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureşan, urmărit penal şi pus sub control judiciar în dosarul Berbeceanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite