Doi foşti consilieri judeţeni, acţionaţi în judecată de CJ Alba într-un proces ce poate avea o miză de 3 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Gheorghe Iviniş este unul dintre cei doi foşti consilieri vizaţi de acţiunea CJ Alba
Omul de afaceri Gheorghe Iviniş este unul dintre cei doi foşti consilieri vizaţi de acţiunea CJ Alba

Consiliul Judeţean Alba a acţionat în judecată doi foşti consilieri judeţeni pe motiv că au votat, în cunoştinţă de cauză, un proiect de hotărâre în 2008 deşi ştiau că sunt în conflict de interese. Este vorba despre foştii consilieri Gheorghe Iviniş şi Eugen Popa, iar hotărârea vizează atribuirea unor trasee de transport călători. Trei firme care au pierdut licitaţia din 2008 au intentat procese şi solicită daune de 3 milioane de euro.

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate în 25 februarie 2016 un proiect de hotârâre prin care solicită pretenţii financiare din partea celor doi foşti consilieri judeţeni. A doua zi, în pe rolul Tribunalului Alba a fost înregistrat un dosar prin care Consiliul Judeţean Alba solicită 15.000 de lei de la Gheorghe Iviniş şi Eugen Popa. Suma care va fi solicitată în final celor doi va depinde de rezultatul celor trei procese aflate în derulare la instanţele din Cluj-Napoca prin care firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL cer daune de aproape 3 milioane de euro (13 milioane de lei).

În 2008, Consiliul Judeţean Alba a votat în unanimitate atribuirea unor rute de transport călători din judeţ către două firme la care aveau interese directe doi consilieri judeţeni, Eugen Popa (PSD) şi Ioan Iviniş (PDL). Este vorba despre Voltrans Sebeş deţinută de Gheorghe Iviniş şi Aitrans Aiud, la acre Eugen Popa era cenzor. Firmele care au pierdut licitaţia au contestat decizia şi au obţinut anularea hotărârii. Ulterior, au dat în judecată Consiliul Judeţean şi solicită daune şi cheltuieli de judecată.

„La solicitarea celor trei, ştiţi că am pierdut în contencios administrativ prin care nu s-a anulat o hotărâre prin care am aprobat un plan de transport, hotârâre care a rămas irevocabilă. Pe lângă acest dosar mai avem trei dosare la Tribunalul Cluj, toate din 2013, reclamate de cele trei societăţi, Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL, prin care aceste societăţi ne cer nişte despăgubiri din cauză că în opinia lor nu au putut opera pe traseele respective şi au înregistrat un prejudiciu”, a explicat şeful Comisiei juridice din Consiliul Judeţean, avocatul Marcel Simion, la şedinţă.

   

eugen popa

Fostul consilier Eugen Popa a pierdut procesul cu ANI pe tema conflictului de interese

Sumele cerute de cele trei societăţi sunt efoarte mari. Man Tours SRL cere 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL solicită 1,8 milioane de lei şi Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Pe lângă aceste sume, s-au cerut şi daune morale de 110.000 de euro total. În momentul de faţă, procesele se află pe rolul tribunalului Cluj, în fază de întocmire unor expertize. Firmele au depus iniţial plângerile la instanţele din Alba, dar, între timp, şi-au făcut puncte de lucru la Cluj şi au reuşit să strămute cauzele. Pentru a se proteja de o eventuală decizie nefavorabilă, consilierii judeţeni au votat artificiul juridic care le va permite, în cazul în care se vor pierde procesele, să ceară daune de la cei doi consilieri. Incompatibilitatea celor doi a fost dovedită ulterior de Agenţia Naţională de Integritate.

Explicaţiile avocatului consilier judeţean

„Dacă noi vom cădea într-o pretenţie faţă de aceste societăţi (Man Tour SRL, SC Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL), este normal să manifestăm o nouă diligenţă şi să ne protejăm avutul, bunul public pe care în avem, în special bugetul judeţului, printr-o cerere de chemare în judecată împotriva celor care s-a constatat printr-o hotărâre judecătorească, că sunt vinovaţi de anularea hotărârii noastre în contencios administrativ (Ioan Gheorghe Iviniş şi Eugen Popa – n.r.). Problema care se pune este de prescripţie. Ca să nu avem niciun fel de risc din acest punct de vedere cum că noi nu am generat niciun fel de demers judiciar ca să protejăm bugetul judeţului, pentru că am avut timp la dispoziţie şi să nu ne trezim 2018, trebuie făcut acum. Ideea este să nu solicităm ca şi cuantum, în această cerere a noastră de pretenţii, sumele care ni se cer (8,1 milioane de lei, 1,8 milioane de lei milioane şi 3,1 milioane de lei – n.r.), să punem o sumă modică şi să menţionăm în cerere de chemare în judecată că pe acele sume modice ne rezervăm dreptul să le majorăm în raport cu sumele care se vor stabili definitiv şi irevocabil, în cele trei dosare de la Cluj în care noi suntem daţi în judecată să plătim despăgubiri.

Dacă noi facem acum o cerere de chemare în judecată şi cerem exact aceleaşi sume care ni se cer la Cluj, avem două riscuri. Unul din ele este ca instanţa de la Cluj să spună că CJ Alba recunoaşte că datorează aceşti bani şi celălalt, mai important, care trebuie să ne protejeze, este că acţiunea noastră pe care o facem acum, la sumele de bani care se solicită, necesită să plătim o taxă de timbru de peste 150.000 de lei. Spun să punem o sumă mică, ca să timbrăm cu o sumă mică, pentru că dacă în final să zicem că noi câştigăm procesele de la Cluj şi nu plătim nicio sumă atunci nici acţiunea noastră nu mai are obiect, dar noi rămânem cu acei bani plătiţi şi la final putem fi traşi la răspundere de Curtea de Conturi pentru că am cheltuit din banii publici şi ni se poate angaja răspunderea materială a fiecăruia că am cheltuit aiurea o sumă importantă de bani”, le-a explicat avocatul Marcel Simion, consilierilor prezenţi la şedinţă.

Ce zic foştii consilieri judeţeni

”Consiliul Judeţean Alba nu se poate întoarce împotriva mea deoarece chiar Consiliul Judeţean Alba a emis la data respectivă acte care atestau faptul că nu sunt în incompatibilitate (…) În momentul în care am primit rezoluţia ANI m-am retras din consiliul judeţean, am vrut doar să le arăt că am avut dreptate. Eu nu am fost citat în procesele la care se face referire. Dacă ei formulează acţiune împotriva mea, mă voi îndrepta şi eu împotriva lor”, a declarat Ioan Gheorghe Iviniş pentru ziarulunirea.ro.

”Nu noi am validat prin vot câştigătorii licenţelor de transport pe trasee, ci s-a făcut de către Autoritatea Rutieră Română, Agenda Digitală Română şi aparatul propriu al CJ Alba. Ţin minte că în comisia de validare a fost şi un consilier judeţean atunci. Deci nu noi consilierii am decis aceste trasee. Prefectura a atacat această hotărâre, când era prefect Simedru. Consiliul judeţean, prin Dumitrel, a preferat să se judece cu Prefectura pe marginea acestei hotărâri. De aici au pornit problemele, pentru că, dacă reluam votul, pur şi simplu eu şi domnul Iviniş, ne abţineam”, a spus Eugen Popa.

Fabrica de Arme Cugir are un nou director general: liberalul Graţian Suciu, numit în locul lui Mircea Trifan (PSD)

Bătrâni ţinuţi în condiţii mizere în căminele Congregaţiei ”Sf. Iosif” din Alba Iulia. AJPIS propune încetarea serviciilor sociale

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite