”Divorţ cu pantofi albaştri”. Proces civil simulat de studenţi la Curtea de Apel Alba Iulia FOTO

”Divorţ cu pantofi albaştri”. Proces civil simulat de studenţi la Curtea de Apel Alba Iulia FOTO

Studenţii au jucat rolurile ”actorilor” implicaţi într-un proces de divorţ

Studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au pus în scenă, în cea mai mare sală de judecată a Curţii de Apel, un altfel de proces, în care rolurile de judecător, grefieri, reclamant, pârât, martori dar şi auditoriu au fost îndeplinite chiar de ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul a avut loc marţi, 30 mai 2017. Studenţii s-au manifestat cu interes şi entuziasm în judecarea unui proces civil ce a avut ca obiect acţiunea de divorţ din culpă aflat în faţa primei instanţe. Un aspect important al procesului a fost dezbaterea şi luarea unei decizii cu privire la situaţia minorului ce a rezultat din căsătorie. 
 
Subiectul acestui proces simulat nu a fost ales întâmplător, fiind inspirat de una dintre cele mai mediatizate relatări din sala de judecată din ultimii ani, cazul judecat de „doamna cu pantofi albaştri”, cum a fost supranumită judecătoarea Camelia Folea, magistrat la Judecatoria Blaj, după ce o postare care relatează atenţia pe care i-a acordat-o unui minor disputat de doi părinţi divorţaţi, a devenit virală pe internet şi în presă. Modul cum judecătoarea din Blaj a soluţionat acest caz delicat a devenit un exemplu de bune practici în domeniu iar „pantofii albaştri” un simbol al excelenţei în înfăptuirea actului de justiţie. 
 
Organizarea şi desfăşurarea procesului simulat a fost coordonată de lect. univ. dr. Maria Ureche, conf. univ. dr. Laura Cetean-Voiculescu şi judecător Mihaela Cojan, preşedinta secţiei civile din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia. Auditoriul prezent, format în mare parte din colegi ai protagoniştilor, a avut ocazia să vadă în desfăşurare etapele definitorii ale şedinţei de judecată din procesul civil, începând de la intrarea completului şi solemnitatea specifică actului de judecată, continuând cu încuviinţarea şi administrarea de probe, rostirea jurământului şi audierea martorilor, inclusiv a minorului în cameră de consiliu, pledoariile avocaţilor şi încheind cu pronunţarea sentinţei de către judecător. 

 
La finalul dezbaterilor, după ce completul de judecată s-a retras să delibereze, s-a realizat un inedit sondaj al studenţilor din auditoriu cu privire la sentinţa pe care aceştia o întrevăd în urma procesului la care au asistat. Majoritatea au înclinat spre soluţia pe care în final a pronunţat-o şi completul de judecată.  Cei 14 studenţi participanţi activ la proces au experimentat principalele roluri din procesul civil de divorţ aflat în faţa primei instanţe (1 judecător, 2 grefieri, 4 avocaţi, 4 martori, cei 2 soţi şi 1 copil minor)  şi au manifestat reale valenţe pentru profesia juridică simulată. La finalul procesului aceştia au primit diplome personalizate pentru recunoaşterea efortului şi implicării lor. Munca depusă de fiecare dintre ei pentru îndeplinirea rolului asumat, rigoarea şi pasiunea de care au dat dovadă pe parcursul procesului simulat constituie argumente încurajatoare că viitorul profesiilor juridice este asigurat .
 
La proces au asistat conf. univ. dr. Miruna Tudoraşcu, decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi judecător Aurelian Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, dar şi aproximativ 60 de studenţi  care i-au susţinut şi încurajat pe protagonişti pe parcursul procesului. 
 
”Reuşita acestui eveniment organizat pentru a doua oară la Curtea de Apel Alba Iulia în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, consolidează colaborarea fructuoasă a celor două instituţii importante din Alba Iulia şi creează premisele ca desfăşurarea proceselor simulate să devină o tradiţie de succes deosebit de utilă atât pentru dezvoltarea profesională a studenţilor, cât şi pentru promovarea publică a valorilor justiţiei”, a spus Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
 

Citiţi şi:

 

Femeia care a stat trei ani să coasă tot Luceafărul pe o pânză uriaşă: „Mă trezeam noaptea şi continuam să cos“

 

Record de ciclism în Cetatea Alba Iulia. Bloggerul de turism Ben Southall a înconjurat de 100 de ori fortificaţia şi a parcurs 270 de kilometri

 

Culorile şi simbolistica. Ce semnifică cele mai importante nuanţe din viaţa noastră

 
 

Pretenţiile Deliei pentru concertul de la AlbaFest: tunuri de căldură pe scenă, cort încălzit sau răcit, cameră cu canapea. 

 

Minunăţiile din Scăriţa-Belioara, rezervaţia din Apuseni cu vârfuri spectaculoase şi cu peşteri fără fund

 

Sala se ridică în picioare când intră completul de judecată

Imagini din aceeasi galerie
 • Sala se ridică în picioare când intră completul de judecată
 • Audierea minorului
 • Copilul primește bomboane de la judecător
 • Soțul reclamant
 • Audierea minorului
 • Soția care avea calitatea de pârât în proces
 • Pledoaria unui avocat
 • Probe în apărare depuse de avocat
 • Audierea unui martor
 • Pledoarie avocat
 • Depunerea jurământului
 • Completul de judecată
 • Completul de judecată
 • Audiere de martor
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: