Dispută pe subvenţii de 1 milion de euro la Alba Iulia. Primăria a dat în judecată Societatea de Transport Public

Dispută pe subvenţii de 1 milion de euro la Alba Iulia. Primăria a dat în judecată Societatea de Transport Public

Primăria Alba Iulia subvenţionează transportul local cu sume de ordinul milioanelor de euro anual

Primăria Alba Iulia solicită societăţii care efectuează transportul public de călători în oraş returnarea sumei de 4,4 milioane de lei (1 milion de euro) reprezentând subvenţii acordate înainte de anul 2013. Banii trebuie recuperaţi după ce Curtea de Conturi a descoperit cheltuirea ilegală a acestora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin urmare, Primăria Alba Iulia a acţionat în judecată Societatea de Transport Public SA. Procesul se derulează din anul 2013 şi a ajuns în faza de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, unde este programat un nou termen în 27 aprilie 2015. 
 
Pe fondul procesului, Tribunalul Alba a acceptat în parte solicitarea Primăriei Alba Iulia şi a obligat STP SA să returneze administraţiei locale suma de 3.701.381,97 lei reprezentând subvenţii acordate necuvenit (începând cu luna noiembrie 2010) precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume calculată de la data încasării sumelor şi până la data plaţii efective.
 
De asemenea, instanţa a dispus obligarea STP la plata sumei de 44.225 lei reprezentând salarii acordate nelegal şi a sumei de 2.653 lei dobânda aferentă calculată până la data de 17.09.2013, precum şi la plata dobânzii legale. Primăria Alba Iulia a solicitat instanţei de judecată să oblige Societatea de Transport Public la plata sumei de 4.411.029,19 plus dobanda aferentă, adică fix 1 milion de euro. Ambele părţi din proces au formulat recurs la Curtea de Apel. STP a solicitat, între timp, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, strămutarea dosarului de la instanţa din Alba Iulia, dar nu a avut succes, cererea fiind respinsă în 25 februarie 2015.
 
Firma privată nu a avut succes nici cu solicitarea privind constatarea ”autorităţii lucrului judecat”, respectiv respingerea unei cereri similare formulate de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA) Transport-Local. Tribunalul Alba a refuzat, în februarie 2014, cererea de chemare în judecată formulată de AIDA împotriva STP, decizie care nu a mai fost contestată. Sentinţa definitivă în proces va fi pronunţată la Curtea de Apel.
 
În raportul Curţii de Conturi, publicat la începutul anului 2014, se fac următoarele referiri la problemele identificate la Primăria Alba Iulia cu privire la acordarea subvenţiei pentru transportul de călători:
 
Cel mai mare prejudiciu a fost constatat în urma verificării calităţii gestiunii economico-financiare a banilor publici. Camera de Conturi a judeţului Alba a stabilit că ”UATM Alba lulia a acordat către Societatea de Transport Public SA Alba lulia subvenţii nejustificate în sumă de 5.015 mii lei (5 milioane lei – n.r.), pentru serviciul de transport public de persoane, prin includerea în costurile activităţii respective a cheltuielilor financiare aferente contractelor de leasing privind achiziţionarea de autobuze din fondurile proprii ale operatorului de transport de 4.906 mii lei, precum şi acordarea unor salarii necuvenite personalului în sumă de 108 mii lei”.
 
În acest caz s-a dispus luarea tuturor măsurilor legale ce se impun remedierea deficienţelor constatate, respectiv verificarea subvenţiilor acordate Societăţii Comerciale de Transport Public SA Alba Iulia, stabilirea întinderii prejudiciului cauzat ca urmare a plăţii acestor subvenţii, dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, în condiţiile legii şi preîntâmpinarea producerii unor astfel de deficienţe în viitor.
 
Acordarea subvenţiei pentru transportul local de călători din Alba Iulia succită în fiecare an discuţii contradictorii şi aprinse din cauza valorii foarte mari a sumelor de bani. În 2015, Primăria şi Consiliul local subvenţionează firma privată, prin intermediul AIDA Transport-Local, cu aproape 15 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: