Dispozitive de ochire în infraroşu pentru arme de vânătoare trimise din China, confiscate de poliţişti. Destinatarii erau două femei

Dispozitive de ochire în infraroşu pentru arme de vânătoare trimise din China, confiscate de poliţişti. Destinatarii erau două femei

Unul dintre dispozitivele confiscate de poliţişti

Poliţiştii din Alba au indisponibilizat două dispozitive de ochire echipate cu tehnologie cu infraroşu, destinate montajului pe lunetele armelor de vânătoare, care au fost identificate în colete poştale sosite din China. Acest tip de aparatură este interzisă la deţinere, folosirea lor fiind incriminată ca şi infracţiune de braconaj cinegetic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de Interior Alba Iulia au desfăşurat activităţi pentru verificarea modului în care este respectată legislaţia privind regimul armelor si dispozitivelor destinate acestora, cu ocazia introducerii în ţară.
 
Astfel, în ultimele 7 zile au fost identificate două colete poştale, provenite din China, care conţineau dispozitive destinate montajului pe lunetele armelor de vânătoare în vederea executării tragerii asupra vânatului pe timp de noapte sau în condiţii de luminozitate scăzută, echipate cu tehnologie cu infraroşu. 
 
Coletele aveau ca şi destinatari două femei, însă există suspiciunea că acestea ar fi persoane interpuse, iar destinatarii reali ar fi deţinători de arme letale de vânătoare. Poliţiştii au indisponibilizat cele două dispozitive şi continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care acestea au fost achiziţionate precum şi a identităţii persoanelor care urmau să le folosească. 
 
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aduce în atenţia opiniei publice câteva prevederi legale referitoare, aplicabile acestui domeniu.  Potrivit art. 5 alin.2 lit. a si b din Legea nr.295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, sunt interzise procurarea, deţinerea şi alte operaţiuni cu sisteme de ochire destinate armelor, care funcţionează pe principiul laser şi sisteme de ochire pe timp de noapte. 
 
Art. 342 alin.1 din Codul Penal prevede faptul că operaţiunile efectuate fără drept, cu dispozitive destinate armelor letale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar în cazul în care fapta are ca obiect dispozitive interzise, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
 
De asemenea, Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, interzice utilizarea, pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcţionează pe principiul laser, a sistemelor de ochire cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumina reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroşu şi a dispozitivelor cu termoviziune. Vânătoarea prin folosirea acestor dispozitive este incriminată ca şi infracţiune de braconaj cinegetic.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: