Din trei spitale desfiinţate în Alba, doar unul a devenit azil de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul din Baia de Arieş trecut „pe tuşă“ de Ministerul Sănătăţii este singura unitate medicală desfiinţată care a fost transformată în azil de bătrâni. Pentru început, „oferta“ Primăriei este de cazare gratuită, timp de trei luni.

Centrul de Sănătate de la Baia de Arieş a fost trecut de la 1 aprilie 2011 pe linie moartă, alături de cele din Ocna Mureş şi Zlatna. Ministrul  Sănătăţii a promis atunci că toate vor fi transformate în scurt timp în azile pentru persoane vârstnice. Numai că, în teren lucrurile nu s-au urnit aşa repede cum a gândit ministrul. Lucrările de amenajare a viitorului azil din Baia de Arieş au început abia în iulie

Finanţare pentru 30 de paturi

„În cadrul centrului social de la Baia de Arieş este aprobată finanţarea pentru 30 de paturi. Practic, se alocă lunar 1.500 de lei pentru fiecare vârstnic cazat aici. Beneficiarii primesc trei mese pe zi şi sunt monitorizaţi din punct de vedere social şi medical. Vârstnicii au acces la apă menajeră în cameră, ca mobilier există câte o masă, noptiere, dulapuri, ca să fie cât mai apropiat de condiţiile de acasă. “, a explicat Gheorghe Bora, primarul din Baia de Arieş.

Trasformarea fostului spital în azil este sinonimă şi cu reangajarea personalului medical. „ În total, au fost reîncadraţi 15 oameni: şef de centru, medic, asistent medical, asistent social, masseur, contabil, administrator, trei infirmiere, tot atâţia îngrijitori şi doi muncitori“, a mai completat primarul.

Pentru început, „oferta“ Primăriei este de cazare gratuită, timp de trei luni. Ulterior, vârstnicii ar urma să plătească lunar pentru serviciile oferite 60 la sută din valoare pensiei. Până acum, în fostul spital funcţiona doar un centru de permanenţă, unde activează opt medici de familie şi tot atâţia asistenţi medicali din oraş. Cadrele medicale asigură practic asistenţa medicală primară.

Aparatură medicală sub cheie

În Alba au fost desfiinţate de Ministerul Sănătăţii, de la 1 aprilie 2011, şi  spitalele din Ocna Mureş şi Zlatna. Ambele erau planificate pentru transformarea în centre sociale. Numai că, autortităţile locale nu au făcut primul pas: nu le-au desfiinţat prin hotărâre de consiliu local.

Ministerul Sănătăţii dădea la acea vreme asigurări că aparatele medicale din unităţile desfiinţate vor fi transferate în cele funcţionale. Numai că, de atunci aparatura medicală funcţională a fost lăsată pe „tuşă“. La spitalul din Ocna Mureş zace sub lacăt aparatură de aproximativ 500.000 de lei, potrivit primarului, care în mare parte a fost cumpărată cu bani de la bugetul local.

Aparatură medicală performantă deţine şi Spitalul din Zlatana, mai ales pe segmentul de radiologie, în valoare de aproximativ 100.000 lei, cumpărată prin Banca Mondială. NNu poate fi mutată în alt spital fără acordul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitaţilor Nucleare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite