Dezastrul provocat după izolarea unui bloc cu bitum incandescent. Meseriaşul a fost condamnat şi va plăti daune uriaşe

Dezastrul provocat după izolarea unui bloc cu bitum incandescent. Meseriaşul a fost condamnat şi va plăti daune uriaşe

Sursa foto: ISU Alba

Un muncitor necalificat, o butelie de gaz şi bitum incandescent au fost ”ingredientele” unui dezastru care s-a produs în 2018 la acoperişul unui bloc din oraşul Teiuş, judeţul Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modul în care muncitorul a izolat planşeul clădirii a dus la izbucnirea unui incendiu devastator care a distrus acoperişul şi a afectat apartamentele de pe două etaje. Incidentul a avut loc în 1 iunie 2018. Bărbatul (Mihai C.) a fost angajat pentru a izola planşeul aflat deasupra unui apartament, pentru ca apa pluvială să nu mai intre în locuinţa de la ultimul etaj.
 
Fără a avea nicio calificare în sensul efectuării lucrării de hidroizolaţie, muncitorul a urcat pe acoperişul blocului şi a efectuat lucrarea de hidroizolare folosind flacăra de la o butelie cu gaz prevăzută cu arzător, pentru a lichefia bitumul solid folosit la hidroizolare. 
 
Anterior topirii bitumului, a decupat cu un flex bitumul vechi din zona gurii de aerisire a blocului până la placa de beton, după care a acoperit zona decupată cu bitumul topit folosindu-se de butelia cu arzător cu gaz, bitumul fiind îndreptat cu ajutorul unei mistrii. Peste bitum s-a lipit o foaie de catran izolaţie, carton asfaltat, după care a părăsit zona acoperişului ducând acasă butelia cu gaz folosită.
 
”După circa o oră, în jurul orei 16:55, datorită lucrării de hidroizolaţie realizată necorespunzător şi necalificat prin folosirea flăcării deschise de la butelia de gaz şi a bitumului lichid, s-a aprins bitumul şi materialele de plastic şi fibră de sticlă aflate în pod, producându-se incendierea acoperişului şi scurgerea bitumului topit datorită temperaturii provocate de incendiu în locuinţele de la etajul III. Locatarii blocului au ieşit din locuinţe în faţa blocului datorită pericolului creat de incendiul declanşat la acoperişul blocului.
 
Foto: ISU Alba
 
Incendiul declanşat constituia totodată un pericol potenţial pentru construcţiile din imediata apropiere. În urma incendiului, s-a produs distrugerea acoperişului şi degradarea locuinţelor şi bunurilor aparţinând locatarilor de la etajul 2 şi 3 datorită arderii acoperişului, scurgerii bitumului şi folosirii apei de către pompieri pentru stingerea incendiului”, se precizează în rechizitoriul Parchetului prin care bărbatul a fost trimis în judecată pentru distrugere din culpă. 
 
Acoperişul blocului era construit prin contribuţia proprietarilor de la etajul III. Prejudiciul material cauzat în urma incendierii declanşate din culpă a fost de circa 70.000 lei, respectiv 40.000 de lei pentru distrugerea parţială a acoperişului şi 30.000 de lei pentru pagubele din apartamente.
 
Foto: ISU Alba
 
”Faţă modul de acţiune al inculpatului, de gravitatea rezultatului produs, apreciem că nu ar fi suficientă pentru a-l face să conştientizeze pericolul infracţiunii comise o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, iar executarea efectivă a pedepsei închisorii ar fi excesivă în raport de lipsa antecedentelor penale şi a faptului că inculpatul este integrat social”, a precizat Judecătoria Aiud în conţinutul hotărârii din 3 iunie 2022.
 
Aşa-zisul meseriaş a recunoscut fapta şi astfel a beneficiat de clemenţă. Judecătoria Aiud l-a condamnat la 6 luni de închisoare pentru distrugere din culpă, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Pe lângă alte obligaţii, bărbatul trebuie să presteze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile. Instanţa a separat partea civilă a dosarului, care se judecă în continuare într-o altă cauză.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările