Deţinut de la Penitenciarul Aiud condamnat pentru ultraj judiciar faţă de şeful Parchetului de pe lângă Judecătorie

Deţinut de la Penitenciarul Aiud condamnat pentru ultraj judiciar faţă de şeful Parchetului de pe lângă Judecătorie

Deţinutul se află la Penitenciarul Aiud

Un deţinut de la Penitenciarul Aiud este judecat de instanţele din Alba pentru ultraj judiciar şi încălcarea solemnităţii şedinţei. „Victima” deţinutului este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, Olivian Oană. Inculpatul a fost condamnat în prima instanţă la 1 an şi 1 lună de închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul se derulează din iunie 2014, când condamnatul Horvat Gruia Romeo a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj judiciar şi încălcarea solemnităţii şedinţei. Această infracţiune constă, potrivit, Codului penal, în ”întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene, de natură să perturbe activitatea instanţei, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei” şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
 
Ultrajul judiciar presupune ”săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”. Deţinutul a fost condamnat la 3 luni de închisoare pentru încălcarea solemnităţii şedinţei şi la 1 an după gratii pentru ultraj judiciar. Prin contopire, Judecătoria Aiud a stabilit ca acesta să execute 1 an şi 1 lună de închisoare. De asemenea, instanţa a decis să adauge această pedeapsă la cea pe care o executa inculpatul, din anul 2013, rezultând în final o condamnare de 6 ani 10 luni şi 8 zile închisoare.
 
Dosarul este în faza de contestaţie la Curtea de Apel Alba Iulia.
 
Horvat Gruia Romeo are o bogată experienţă penală, fiind condamnat de mai multe ori în ultimii 15 ani la pedepse cu închisoarea. Pe parcursul anului 2014 a încercat să obţină o pedeapsă redusă în condiţiile noului Cod Penal. Cererea a fost respinsă atât la Judecătoria Aiud, cât şi la Tribunalul Alba.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: