Minunăţiile din Scăriţa-Belioara, rezervaţia din Apuseni cu vârfuri spectaculoase şi cu peşteri fără fund

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăriţa-Belioara este o rezervatie geo-botanică spectaculoasă din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga, cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle şi cu numeroase peşteri. Accesul este relativ facil şi poate fi fizitată în orice anotimp.

Dintre vârfurile muntoase se remarcă Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii, iar peşterile sunt Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc.

Tot aici se găsesc multe plante extrem de rare. Arginţica, strugurii ursului, sângele voinicului şi multe altele sunt speciile deosebite, iubitoare de căldură, care te întâmpină, odată ajuns acolo, mai ales că versanţii rezervaţiei sunt orientaţi spre soare.

Rezervaţia Scăriţa-Belioara deţine o mulţime de peisaje stâncoase, care au fost modelate de precipitaţii de-a  lungul secolelor. De asemenea, abrupturile însorite de calcar ale rezervaţiei, prelungite spre cer ca nişte braţe de piatră şi formând turle, vârfuri, creste zimţate, conferă o privelişte superbă. Rezervatia cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara (afluent al Văii Poşăgii), cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha şi adăposteşte multe specii rare de plante şi animale. Iniţiativa punerii sub protecţie a zonei a avut-o Alexandru Borza, încă din anii ’20 ai secolului al XX-lea.

scarita belioara

Drumul până acolo nu este foarte greu de parcurs, iar pentru persoanele care vor să pătrundă într-o lume de basm prin intermediul unor peisaje superbe, acesta nu va reprezenta o piedică pentru a ajunge la Scăriţa Belioara. Cu toate că aspectul ei este spectaculos pentru orice alpinist, aceasta nu este o locaţie ideală pentru căţărări, însă zona este una benefică pentru relaxare şi detaşare de problemele cotidiene.

Cum ajungi la Scăriţa Belioara

Alegi drumul care ajunge la Câmpeni şi apoi, spre Turda, pe şoseaua ce urcă în Apuseni, până la intersecţia DC 42, care te va duce în satul Poşaga de Jos. De acolo, continui pe un drum forestier pe Valea Poşegii până în satul Poşaga de Sus, de unde virezi la dreapta, pe un alt drum forestier, prelungit cu o potecă nemarcată până la baza rezervaţiei.

image

Pentru că rezervaţia se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, se poate alege Hotel „Alpin” Băişoara (Cluj), situat la 14 km de Poşaga de Sus. Astfel, se pot vizita mai multe obiective din Apuseni. Hotelul dispune de de 110 locuri de cazare în camere cu două locuri, de un restaurant modern, sală de conferinţe, bar de zi, terasă, sală de biliard şi tenis de masă. Tarife: de la 119 lei/zi – cameră dublă. În Alba, sunt pensiuni la Sălciua, Brăzeşti sau Lupşa. La Pensiunea „Sub Piatră” din Sălciua de Sus se găseşte cazare la preţuri de la 80 de lei la 120 de lei, în funcţie de numărul de persoane şi tipul de cameră. Locaţia este frumoasă, curată şi are 19 camere cu 40 de locuri, restaurant, masă de biliard, loc de joacă pentru copii şi parcare.

scarita belioara

Peştera Coşul Boului

La Brăzeşti, găseşti Pensiunea „President”, cu 22 de locuri şi preţuri de cazare între 80 şi 100 de lei, restaurant, terasă şi loc de grătar. În Lupşa, este Pensiunea „Casa Apuseană”, cu 17 camere şi tarife între 80 şi 120 de lei, cu restaurant, bar, terasă şi o curte amenajată cu gust.

scarita belioara

   

Citiţi şi:

„Şura culturală“ în care sunt interzise internetul şi televizorul. Clădirea convertită din gospodărie comunală în pensiune de clasă

Anii negri ai comunităţii evreieşti din Alba: raţie de 150 de grame de pâine pe zi, deposedaţi de firme şi proprietăţi

Comuna unde morţii sunt îngropaţi în grădină, iar casele sunt construite integral din piatră

 

Şeful Gabriel Resources, acuzaţii grave la adresa României: „Amploarea cererilor ANAF este intenţionat abuzivă şi realizată pentru a intimida RMGC“  

Drumul de fier al Transilvaniei. Cum au construit austriecii în urmă cu 148 de ani linia ferată Arad - Alba Iulia  

FOTO Peştera fosilă din Munţii Trascău, spectacolul subteran care bagă spaima în vizitatori  

FOTO Un record dulce: cel mai mare salam de biscuiţi, preparat în cea mai mare cetate din România  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite