Deşertul de sare din America de Sud, cel mai neted loc din lume, are un rol surprinzător în tehnologia spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desertul de sare din Bolivia. Foto: wikipedia
Desertul de sare din Bolivia. Foto: wikipedia

În sud-vestul Boliviei, lângă creasta Anzilor, la o altitudine de 3656 m deasupra nivelului mării, în apropiere de hotarul dintre Bolivia şi Chile, se află cel mai mare deşert de sare din lume.

Salar de Uyuni este cel mai mare deşert de sare din lume, având o suprafaţă de 10.582 km pătraţi. 

Deşertul s-a format ca rezultat al transformărilor dintre câteva lacuri preistorice. Acesta este acoperit de o crustă de sare de câţiva metri grosime, care are o platitudine extraordinară cu o variaţie medie a altitudinii de până la un metru pe întreaga suprafaţă. Crusta serveşte ca sursă de sare şi acoperă un bazin de apă sărată, care este extrem de bogat în litiu. Conţine între 50 şi 70% rezervele mondiale de litiu, care este pe cale de a fi extras.

Suprafaţa extinsă, cerul senin şi planitatea excepţională, dar şi fiindcă aerul este uscat, având o umiditate de aproximativ 30%, câmpia este folosită pentru calibrarea sateliţilor. Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii de ştiinţă au demonstrat că zona nu este perfect netedă, măsurătorile arătând existenţa unor denivelări de doar câţiva milimetri!

Salar de Uyuni serveşte drept principala cale de transport în cadrul Altiplanoului bolivian şi este un loc major de reproducere pentru câteva specii de flamingo roz. De asemenea, deşertul este o zonă climatologică tranziţională de moment ce impozanţii nori tropicali cumulus congestus şi cumulus incus care se formează în partea estică a deşertului de sare în timpul verii, nu pot pătrunde dincolo de marginile sale uscate din vest, în apropiere de graniţa chiliană şi Deşertul Atacama.

desert sare bolivia

”Insula” din mijlocului deşertului de sare. Foto: wikipedia

Câmpia uriaşă de sare poate fi vizitată în orice perioadă a anului. Cei cu spirit de aventură pot parcurge deşertul cu ajutorul maşinilor 4x4, destinaţia fiind ”insula” din mijlocului acestuia, care este de fapt o stâncă ce se ridică din uriaşul de sare. exploatarea sării reprezintă o sursă importantă de venit pentru localnici.

Citiţi şi:

A vrut să cumpere „puicuţe” pe Facebook şi a primit „block” 24 de ore. Păţania unui primar din Alba

FOTO Avioanele misterioase din Apuseni ce se pot vedea prin Google Maps. Care este explicaţia apariţiilor neobişnuite  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite