Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care poate ajuta România în procesul de arbitraj cu Gabriel Resources pentru proiectul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O recentă decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) poate ajuta statul român în litigiul pe care îl are cu corporaţia Gabriel Resources.

Avocaţii au invocat în faţa Curţii Europene că prevederile din tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate între statele UE, care impun ca litigiile legate de aceste tratate să fie rezolvate în tribunale arbitrale internaţionale, încalcă legislaţia europeană şi că această decizie dată de Curte trebuie aplicată parţial şi în procesul dintre România şi corporaţia străină ce este acţionară la Roşia Montană.

Potrivit profit.ro, decizia CJUE a fost luată într-un litigiu dintre Slovacia şi compania de asigurări de sănătate Achmea înregistrată în Olanda. Sentinţa CJUE, invocată de avocaţii României în arbitrajul Roşia Montană de la Washington, se referă doar la dispute dintre state UE şi investitori înregistraţi tot în state UE. Mai mulţi experţi în drept european sunt însă de părere că decizia CJUE ar putea afecta în viitor şi tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor dintre ţări UE şi state din afara Uniunii, ceea ce înseamnă că se aplică şi în cazul acţiunii la ICSID a Gabriel Resources Canada.

Gabriel Resources Ltd., înregistrată în Canada şi Gabriel Resources (Jersey) Ltd., înfiinţată în 1996, controlată de către prima entitate şi înregistrată în insula Jersey, o  dependenţă a Coroanei britanice a formulat o plângere la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington împotriva României solicitând daune de 4,4 miliarde de dolari amerciani pentru proiectul ”Roşia Montană”.

Gabriel Resources a afirmat că firma controlată de ea cu sediul în insula britanică Jersey este îndreptăţită să fie parte în arbitraj şi să ceară despăgubiri în baza tratatului bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Marea Britanie pentru că acordul iniţial cu statul român privind proiectul Roşia Montană a fost semnat de către Gabriel Resources (Jersey) Ltd şi automat firma controlată de prima are drepturi egale în baza tratatului.

Avocaţii părţii române susţin că, în baza dreptului UE şi a deciziei recente a CJUE, tribunalul arbitral al ICSID nu are calitatea legală de a arbitra disputa dintre România şi Gabriel Resources (Jersey) Ltd. pentru că, din cauza precedentului creat de CJUE, prevederea din tratatul bilateral de protejare a investiţiilor România-Marea Britanie, cum că litigiile legate de tratat sunt rezolvate în tribunale arbitrale internaţionale, încalcă tratatul de bază de înfiinţare a UE. 

Citiţi şi:

 

Armamentul şi muniţia de la Cugir se vând bine în lume. Activităţi profitabile la cele două companii de stat din Alba

 

FOTO Urmările furtunilor din Alba: zeci de case inundate, drumuri şi străzi colmatate. Peste 200 de persoane au fost afectate de viituri

 

Cele mai spectaculoase evadări din istorie. Infractori celebri care au scăpat din închisoare în mod adesea incredibil

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite