De ce a respins Tribunalul Alba acordul şi închisoare cu suspendare în dosarul furtului de 1,7 milioane de euro de la CEC Zlatna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Popa Viorica este acuzată că împreună cu sora ei a sustras o sumă mare de bani din conturile băncii
Popa Viorica este acuzată că împreună cu sora ei a sustras o sumă mare de bani din conturile băncii

Tribunalul Alba a făcut publică motivarea deciziei prin care a fost respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchet cu Viorica Popa, una dintre cele două angajate de la CEC Zlatna acuzate de furtul a 1,7 milioane de euro. Instanţa a considerat că închisoarea cu suspendare este o pedeapsă prea blândă în raport cu gravitatea infracţiunii.

Tribunalul Alba a respins în 23 ianuarie 2017 acordul de recunoaştere a viovăţiei încheiat între Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi inculpata Viorica Popa. Potrivit acordului, femeia urma să fie condamnată la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanţa a constatat că soluţia cu privire la care s-a ajuns în prezentul acord între procuror şi inculpată este şi nelegală şi nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii. 

Tribunalul a reţinut ”greşita încadrare juridică a faptelor pentru care inculpata a fost urmărită penal”, respectiv delapidare. ”Inculpata Popa Viorica a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa în calitate de angajată a CEC Bank SA iar aşa cum rezultă din prevederile art. 2  din OUG nr. 42/2005, acţiunile CEC Bank SA aparţin în totalitate Statului Român, banca fiind o persoană juridică cu capital integral de stat iar inculpata, prin natura funcţiei deţinute, exercita atribuţii legate de obiectul de activitate al băncii. Prin urmare, la momentul săvârşirii faptelor, inculpata era funcţionar public”, se afirmă în motivarea instanţei de jduecată.

Un alt motiv de nelegalitate îl reprezintă, potrivit judecătorului, ”greşita apreciere a probatoriului în ceea ce priveşte faptele pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală”. ”În acordul de recunoaştere a vinovăţiei se arată în mod expres că inculpata a primit sume de bani de la anumite persoane, pe care acestea i le-au remis nemijlocit în vederea depunerii în conturi, sume pe care inculpata şi le-a însuşit. Or, dacă din probatoriul administrat în cauză a reieşit o atare stare de fapt, ea nu poate constitui infracţiunea de delapidare deoarece persoanele fizice nu pot fi subiect pasiv al acestei infracţiuni. Prin schimbarea încadrării juridice într-o singură infracţiunea de delapidare în formă continuată nu doar că în mod greşit s-au ataşat faptele arătate mai sus elementului material al acestei infracţiuni dar s-au încălcat şi drepturile procesuale ale celor care au remis în mod direct sume de bani inculpatei, aceştia nemaiputând participa în proces ca persoane vătămate sau ca părţi civile”, se susţine în decizia Tribunalului Alba. 

Instanţa nu a fost mulţumită nici cu durata pedepsei stabilită prin acord. ”Instanţa apreciază că o activitate infracţională derulată pe parcursul a mai bine de 10 ani  şi care a produs consecinţe deosebit de grave (în sensul art. 183 C.pen.) nu poate fi sancţionată cu o pedeapsă apropiată de minimul special, nefiind  respectate criteriile generale prevăzute de art. 74 C.pen. în special cele care se referă la împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii şi la natura şi gravitatea rezultatului produs”, apreciază magistratul care a judecat cauza. 

Tribunalul a decis respingerea acordului şi trimiterea dosarului la procuror în vederea continuării urmăririi penale. Atât inculpata cât şi Parchetul au contestat decizia, dosarul urmând să ajungă pentru o soluţie finală la Curtea de Apel Alba Iulia.

126 de persoane au rămas fără banii din conturi

În dosar sunt 126 de părţi civile, care reprezintă tota atâtea persoane fizice care au rămas fără banii din conturi. Suma totală delapidată se ridică la 7,5 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane de euro. Sora Vioricăi Popa, a doua persoană inculpată în dosar, este deja la închisoare. Elena Meteşan a încheiat şi ea un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare. Acordul a fost admis la Tribunalul Alba, dar CEC Bank a formulat apel, care a solicitat respingerea acordului. 

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2012 - august 2016, inculpatele Meteşan Elena şi Popa Viorica, fiind angajate în cadrul CEC Bank- Agenţia Zlatna, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-au însuşit mai multe sume de bani, constând în depuneri efectuate de către clienţi cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, producând  un prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 lei şi 273.744 euro. Femeile i-au indus în eroare pe unii clienţi ai băncii, pentru care nu ar fi efectuat operaţiuni de depunere a banilor în cont sau nu au deschis conturi de depozit pe numele acestora, însuşindu-şi banii şi eliberându-le documente care atestau, în mod fictiv, că sumele de bani au fost depuse în conturile lor şi au fost introduse în circuitul bancar. Oamenii au descoperit neregulile abia când au mers să ceară extrase de cont şi, iniţial, acestea nu le-au eliberat. Sunt cazuri în care unii clienţi au rămas fără sume ce ajung la aproape 100.000 de euro.

Citiţi şi:

Dosarul furtului de 1,7 milioane de euro de la CEC Bank Zlatna: instanţa respinge acordul cu o inculpată pentru închisoare cu suspendare

Cum au furat două angajate de la CEC Zlatna peste 3 milioane de lei din banii clienţilor. Ofiţerul de cont rămâne în arest preventiv

Surorile din Zlatna care au sustras 3,2 milioane lei din conturile a 108 clienţi ai CEC Bank, reţinute pentru 24 de ore

Percheziţii la două angajate ale CEC Bank din Zlatna suspectate că au furat peste 3 milioane de lei din banii a 108 clienţi

 

Protest la filiala CEC din Zlatna după dispariţia unor sume mari din conturi. Un client reclamă furtul a 80.000 euro

 

Anchetă penală la filiala CEC Bank din Zlatna după ce două angajate ar fi sustras sume mari din banii clienţilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite