De ce au refuzat judecătorii să trimită la închisoare un şofer care a condus beat, cu permisul falsificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a ajuns să aibă dosar penal după un control de rutină FOTO Poliţia Română (arhivă)
Bărbatul a ajuns să aibă dosar penal după un control de rutină FOTO Poliţia Română (arhivă)

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar în care un bărbat a fost trimis în judecată pentru că a condus pe autostrada A1 băut, având un permis de conducere falsificat. Bărbatul, condamnat în primă instanţă la închisoare cu executare, a scăpat în final cu o pedeapsă cu suspendare.

Un bărbat de 42 de ani condamnat de Judecătoria Alba Iulia la o pedeapsă de un an şi cinci luni cu executare pentru că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice, cu un permis de conducere fals, a primit, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost pronunţată sentinţa definitivă, o pedeapsă cu suspendare.

Totul a început în februarie 2017, când bărbatul a fost oprit de Poliţie pentru că circula, pe autostrada A1, Sibiu-Orăştie, cu 147 km/h. În momentul în care l-au oprit, poliţiştii l-au pus pe bărbat să sufle în etilotest. Observând că şoferul a consumat băuturi alcoolice, bărbatul a fost dus la recoltarea probelor biologice unde a reieşit o alcoolemie de 1,3 la mie în sânge la prima probă şi 1,2 la mie la proba a doua.

Permisul, cumpărat din Franţa cu 500 de euro

Astfel, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alocoolice, iar cercetările au scos la iveală că permisul prezentat este falsificat. Bărbatul a recunoscut că a obţinut permisul de conducere prin intermediul unor cunoştinţe din Paris, care i-au indicat o persoană care îl poate ajuta în obţinerea unui permis de conducere Canadian.

Bărbatul a declarat că a trimis prin intermediul unei firme de curierat 3 fotografii şi suma de 500 euro, având „credinţa că circulă legal cu acel permis de conducere obţinut, deşi nu a urmat ore de condus, de legislaţie şi nu a susţinut nici un examen”. Totuşi, a mai arătat bărbatul, pentru că nu era sigur că permisul era valabil s-a înscris la şcoala de şoferi.

Condamnat cu executare în primă instanţă

Prima fază a procesului în care bărbatul a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice s-a judecat la Judecătoria Alba Iulia. Judecătorul l-a condamnat pe bărbat la un şi cinci luni de închisoare cu executare, dar nu pentru fapte, cât pentru că inculpatul nu s-a prezentat la proces.

„Instanţa a apreciat că inculpatul s-a sustras de la judecată, în contextul în care s-a luat legătura telefonic, în mod repetat, cu mama acestuia, care deşi este justificat a prezuma că avea cunoştinţă despre numărul de telefon al acestuia, precum şi adresa la care locuieşte pe teritoriul Franţei, a refuzat să le furnizeze instanţei.

Având în vedere că aceasta cunoştea date cu privire la evoluţia stării de sănătate a acestuia, instanţa a apreciat că avea date şi cu privire la numărul de telefon al acestuia sau alte date utile în vederea localizării acestuia. S-a arătat că, pentru toate aceste motive, instanţa nu a putut aprecia decât în sensul sustragerii acestuia de la judecată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Alba-Iulia.

Condamnat cu suspendare în apel

Hotărârea Judecătoriei Alba-Iulia a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba-Iulia. Judecătorii de aici au menţinut cuantumul pedepsei, dar au dispus suspendare executării pedepsei.

„Curtea apreciază că nu există suficiente elemente care să fundamenteze, în pofida absenţei inculpatului la toate termenele acordate de-a lungul perioadei de peste un an în care s-a derulat procesul în faţa primei instanţe, o concluzie neechivocă în sensul că acesta s-a sustras de la judecată”, au arătat judecătorii Curţii de Apel.

De asemenea, Curtea de Apel Alba-Iulia a explicat şi motivele pentru care consideră că o pedeapsă cu suspendare este suficientă.

„Pedeapsa aplicată este închisoarea mai mică de 3 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, aceasta şi-a manifestat prin înscrisul comunicat Curţii de Apel Alba Iiulia acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar în raport de persoana inculpatului (în vârstă de 42 de ani în prezent, un copil minor, angajat cu contract de muncă din 8.10.2020 în Franţa), de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, Curtea apreciază că executarea pedepsei nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”, au explicat judecătorii sentinţa definitivă de condamnare cu suspendare.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

O şoferiţă şi-a recuperat permisul luat de Poliţie pentru că a scris în procesul-verbal: „Nu sunt de acord”

Lecţia dată de judecători unui şofer prins conducând un Lamborghini cu 254 km/h: „Tocmai faptul că este tatăl a trei copii ar trebui să îl responsabilizeze“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite