De ce a băgat miliardarul Dorin Mateiu firmele Elit şi Mercado în insolvenţă: sechestre ANAF pentru creanţe de 19 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Dorin Mateiu a cerut insolvenţa pentru a scăpa de sechestrele ANAF
Miliardarul Dorin Mateiu a cerut insolvenţa pentru a scăpa de sechestrele ANAF

Intrarea în insolvenţă a companiilor Elit SRL Cugir şi Mercado SRL Alba Iulia, la solicitarea proprietarului acestora, miliardarul Dorin Mateiu, a reprezentat o veritabilă surpriză în septembrie 2014. Răspunsul a fost oferit ceva mai târziu de către administratorul judiciar: sechestre impuse de ANAF pentru o creanţă totală de 83 de milioane de lei (19 milioane de euro).

Elit şi Mercado sunt în continuare jucători importanţi pe piaţa procesatorilor de carne din România. Dorin Mateiu a cerut insolvenţa după ce ANAF a derulat controale finalizate cu sechestre şi măsuri asiguratorii pentru sume foarte mari care ar fi datorate de cele două societăţi la bugetul de stat. În cazul Elit SRL, creanţa calculată de ANAF se ridică la 53 de milioane de lei (12 milioane de euro), în timp ce la Mercado SRL valoarea datoriei ar fi de 30 de milioane de lei (7 milioane de euro).

”Din analiza situaţiei economico-financiara a debitoarei pe perioada celor trei ani anteriori deschiderii procedurii a rezultat ca indicatorii economico-financiari ai acesteia pot fi apreciaţi ca încadrându-se în categoria indicatorilor de foarte bună performanţă financiară. În totalitate, aceşti indicatori sunt pozitivi şi nu pot indica vreo cauză a insolvenţei. Starea de insolvenţă iminentă în cazul Elit SRL a fost cauzată de instituirea unor măsuri asiguratorii de către DGAMC din cadrul ANAF, prin Decizia nr 85050/13.08.2014, emisă în scopul constituirii de sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea debitoarei pentru o creanţă estimată la suma de cel puţin 53.148.428 lei”, afirmă administratorul judiciar Euro Quality Insolvency SPRL Deva, care gestionează procedura la amebele societăţi comerciale, în raportul făcut public ulterior. 

Insolvenţa, singura alternativă la faliment

Ulterior, ANAF a emis procese verbale de sechestre asiguratorii pentru bunuri imobile, dispunând sechestru şi asupra bunurilor mobile ale societăţii. De asemenea, au fost poprite toate conturile bancare ale debitoarei, precum şi cel din trezorerie. ”Administratorul judiciar apreciază că debitoarea în cauză nu avea o altă cale de

image

urmat decât cea aleasă de administratorul acesteia, de deschidere a procedurii insolvenţei. Decizia de impunere în urma inspecţiei fiscale a fost comunicată doar la data de 28.10.2014, deci la mai mult de o lună şi jumătate de la deschiderea procedurii insolvenţei, până când, cu siguranţă debitoarea se putea afla în «colaps» total al activităţii, calea de urmat, într-o atare situaţie fiind doar falimentul”, se mai afirmă raportul menţionat. 

Concluziile administratorului sunt aceleaşi şi în raport cu Mercado SRL, care, de asemenea, nu a înregistrat indicatori care să prevestească o stare de insolvenţă.  ”Prin sechestrarea tuturor bunurilor mobile şi imobile, poprirea conturilor bancare şi ale clienţilor debitoarei, s-a ajuns într-o situaţie de blocaj a activităţii acesteia, întrucât măsurile asiguratorii dispuse au fost puse în aplicare în cursul lunii august şi începutul lunii septembrie. La data deschiderii procedurii, administratorul judiciar a constatat situaţia de imposibilitate a continuării activităţii, ce a fost determinată de aplicarea concomitentă a măsurilor asiguratorii, astfel că, pentru reluarea activităţii, în condiţii normale, a fost necesară intervenţia administratorului judiciar pentru deblocarea conturilor bancare şi reluarea plăţilor de către clienţii datornici societăţii”, se mai susţine în document.

Afaceri profitabile 

Elit SRL avea la finalul lunii august 2014, datorii totale de 83 de milioane de lei, din care aproximativ 12 milioane lei erau obligaţii bugetare. De asemenea, societatea avea un credit pe termen lung de 8,6 milioane de lei. În primele opt luni din 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 203 milioane de lei şi un profit net de 12,8 milioane lei. Mercado SRL avea la aceeaşi dată datorii cifrate la 20 de milioane de lei, din care obligaţiile către buget erau de 3,2 milioane lei. În aceeaşi perioadă de opt luni, Mercado a înregistrat o cifră de afaceri de 43 milioane lei şi o pierdere de circa 500.000 lei.

Procedurile de insolvenţă se derulează la Tribunalul Alba şi au ca termen viitor data de 12 iunie 2015. Deocamdată, niciuna dintre companii nu are un plan de reorganizare aprobat. În dosarul privind Mercado SRL, în decembrie 2014 a fost desemnat comitetul creditorilor format din ANAF, Mafriges SA şi Matadero Comercal de Bages prin Coface Romania Credit Management Services SRL. Tot atunci, judecătorul sindic a respins cererea administratorului judiciar de numire în comitetul creditorilor a creditorilor Mateiu Dorin Mirel, Roşca Miron Vasile, SC Redoxim SRL şi SC Volanul de Aur SRL. 

În cazul Elit SRL, procedura de insolvenţă a urmat aceeaşi direcţie. În decembrie 2014 a fost desemnat comitetul creditorilor format din ANAF, Alpha Bank Romania SA, Smithfield Prod SRL prin mandatar Coface Romania Credit Management Services SRL şi s-a respins cererea de numire a creditorilor Mateiu Dorin Mirel, Rusu Gheorghe şi SC Inorogul Impex SRL. La termenul din 6 februarie 2015, în ambele dosare, a fost confirmat administratorul judiciar, dar s-a respins cererea de confirmare a comitetului creditorilor.

Dorin Mateiu este prezent în topurile celor mai bogaţi români cu o avere estimată la 60 de milioane de euro.

Compania Elit Cugir, jucător important pe piaţa cărnii, în insolvenţă cu datorii de peste 10 milioane de euro

Compania Elit intră pe piaţa nunţilor. A cumpărat un spaţiu în Alba Iulia cu 600.000 de euro

Afacerea imobiliară a anului în Alba: spaţiu de 1.000 metri pătraţi vândut cu 1,82 milioane euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite