Daimler începe construirea fabricii de 240 de milioane de euro de la Sebeş. Ponta şi Ţiriac, invitaţi la eveniment

Daimler începe construirea fabricii de 240 de milioane de euro de la Sebeş. Ponta şi Ţiriac, invitaţi la eveniment

Noua fabrică va avea peste 500 de angajaţi

Compania germană Daimler, prin subsidiara locală Star Assembly SRL, începe vineri, 4 aprilie, construirea celei mai importante unităţi de producţie piese auto la Sebeş, în judeţul Alba. La momentul festiv au fost invitaţi premierul Victor Ponta, ministrul Economiei Constantin Niţă şi omul de afaceri Ion Ţiriac.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul este o notă etapă în investiţia germană de la Sebeş, în domeniul fabricării cutiilor de viteză pentru autoturisme Mercedes. Fabrica de producţie şi asamblare a cutiilor de viteze automate va fi operaţională în totalitate peste trei ani. 
 
Societatea Star Assembly primit un ajutor de stat de 37,4 milioane de euro pentru construirea acestei unităţi de producţie de transmisii automate, investiţia totală ridicându-se la aproximativ 238 milioane de euro. Transmisiile produse în noua unitate vor echipa limuzinele germane precum E-Klasse sau S-Klasse, care costă peste 50.000 de euro, până acum în România fiind produse doar transmisii pentru vehicule utilitare precum Vito. Reprezentanţii companiei transmit că „este un pas important în dezvoltarea economică a judeţului Alba, precum şi una dintre cele mai mari investiţii din industria auto la nivel naţional”. 
 
Fabrică de 40 milioane de euro, inaugurată în ianaurie 2014
 
Star Assembly SRL cu sediul social în municipiul Sebeş, str. Industriilor FN, judeţul Alba are ca obiect de activitate fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice. În prezent, societatea deţine două unităţi de producţie în extravilanul municipiului, Sebeş, la periferia de vest, în, zona denumită „Glod” urmând a extinde investiţia cu o nouă unitate de producţie care va avea ca obiect predominant de activitate producerea cutiilor de viteză în serie.
 
Se preconizează ca procesul de producţie pentru noua unitate să fie deservit de clădiri cu destinaţia hala de producţie, clădire logistică, clădire reciclare, clădire pentru depozitarea cutiilor pentru componente, casa poartă şi clădire pentru transformator. Pentru funcţionarea celor trei unităţi de producţie în sistem integrat investitorul SC Star Assembly SRL a achiziţionat teren în suprafaţă de 130.000 mp. care s-a dovedit insuficient. În vederea asigurării suprafeţei de teren necesară investiţiei, autorităţile judeţene au decis ca şi Staţia Meteo Sebeş să fie relocată pe un alt amplasament.
 
Tot la Sebeş, Star Transmission – filiala din România a concernului german Daimler a inaugurat, în 9 ianuarie 2014, o nouă unitate de montaj cutii de viteză cu dublu ambreiaj pentru autoturismele Mercedes – Benz. Investiţia a fost de aproape 40 de milioane de euro. Hala de producţie are o suprafaţă de circa 13.000 de metri pătraţi, construcţia fiind finalizată în 10 luni. Noua unitate de montaj a cutiilor de viteză pentru Mercedes a creat 150 de noi locuri de muncă. 
 
1.000 de locuri de muncă
 
Fabrica de producţie şi asamblare a cutiilor de viteze automate va fi operaţională în totalitate în 2017, când numărul angajaţilor la unităţile Daimler din Sebeş va fi de aproximativ 1.000 de persoane. Hala principală va avea o suprafaţă de 43.000 metri pătraţi şi în total construcţiile se desfăşoară pe un teren de 72.000 metri pătraţi. Lucrările sunt estimate să dureze un an. Din aprilie 2015, vor fi aduse utilajele, care vor fi montate şi testate, ceea ce va dura încă un an. Din primăvara anului 2016 va începe gradual producţia, pe măsură ce liniile de producţie şi cele de asamblare vor fi testate şi se vor dovedi funcţionale la parametri optimi.
 
În paralel, personalul angajat va participa la cursuri de specializare de câteva luni în Germania. Fabrica va funcţiona la sută la sută din capacitate în anul 2017, când se va lucra în trei schimburi. Potrivit Planului Urbanistic Zonal, este inclusă construcţia unui nou sens giratoriu, în apropierea fabricii, precum şi un flux de 25-30 de camioane care vor aduce zilnic materie primă. În momentul în care fabrica de la Sebeş va funcţiona la capacitate totală, aceasta va avea un stoc de 9-10.000 cutii de viteze care vor putea fi livrate în orice moment.

Mai puteţi citi:

Strada Investitorilor din Sebeş, „domiciliul“ fabricii Daimler Mercedes, cel mai scurt drum naţional din România. Strada Investitorilor din Sebeş este cel mai scurt drum naţional din România. Are doar 750 de metri şi ”găzduieşte” cea mai mare investiţie din ţară, realizată în 2013: fabrica Daimler care produce cutii de viteză pentru Mercedes, în valoare de 300 de milioane de euro. Strada a fost transformată în drumul naţional DN 7J prin hotărâre de Guvern pentru a putea fi modernizată.

Daimler investeşte în România. Grupul german îşi extinde producţia de cutii de viteze la subsidiara din Sebeş. Grupul german Daimler va investi peste 300 de milioane de euro în România pentru extinderea producţiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locală Star Transmission din Sebeş, judeţul Alba.
 
Cugir ar putea fi locaţia pentru noua fabrică Daimler. Constructorul auto german Daimler vrea să construiască o nouă fabrică de componente auto în România, locaţia aleasă fiind Cugir, din judeţul Alba, scrie cotidianul german Handelsblatt, care citează surse din cadrul companiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: