UPDATE Procesul dintre Augustin Lazăr şi Tudorel Toader de la Curtea de Apel Alba Iulia se amână pentru 23 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul General, Augustin Lazăr
Procurorul General, Augustin Lazăr

Curtea de Apel Alba Iulia trebuia să continue marţi, 2 aprilie 2019, judecarea cauzei în care procurorul general, Augustin Lazăr, cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie. Procesul s-a amânat pentru 23 aprilie.

UPDATE Procesul s-a amânat pentru data de 23 aprilie, pentru că nu s-a îndeplinit citarea cu unul dintre intervenienţi. Este vorba despre Emilian Stancu, din Bucureşti, profesor universitar la facultatea de Drept, care a formulat o cerere de intervenţie în favoarea procurorului general Augustin Lazăr. 

Tot în favoarea lui Lazăr a formulat cerere şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, în timp ce

persoana fizică Pompiliu Gheorghe Stan a formulat o cerere de intervenţie în favoarea ministrului Tudorel Toader. Avocatul Ovidiu Podaru, care susţine cauza Procurorului General, a precizat că în perspectiva expirării mandatului lui Augustin Lazăr, în 28 aprilie 2019, procesul nu va mai avea efect cel puţin în ceea ce priveşte solicitarea de suspendare a  procedurii de revocare din funcţie. 

”Problema este de suspendare, în sensul că se pune problema dacă mai ai ce suspenda sau nu… Ok, de anulat teoretic se poate şi după aia, în sensul că se poate cere 1 euro daune morale, sau poate vrei să îţi aperi reputaţia… Dar ca suspendare, în mod evident, nu mai ai ce suspenda decât atâta timp cât actul de numire în funcţie este în vigoare”, a spus avocatul Podaru.

”Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că procedura de citare cu unul dintre cei trei intervenienţi în această cauză nu a fost îndeplinită, cauza fiind în stare de amânare, instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 23 aprilie 2019, termen până la care vor fi luate toate măsurile pentru ca procedura de citare să fie realizată corespunzător”, a declarat Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

”A fost o lipsă de procedură cu unul dintre intervenienţi. S-au formulat trei cereri de intervenţie până acum, fiecare a încercat să sprijine într-un fel sau altul, din motive diverse, apărarea uneia sau alteia dintre părţi, două sunt pentru reclamant, una este pentru pârât, fiecare şi-a argumentat pe 10-15 pagini o poziţie în sensul în care sprijină pe domnul procuror general sau pe ministrul Justiţiei”, a spus şi avocatul Ovidiu Podaru.

STIREA INITIALA:

La primul termen, în 19 martie, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru data de 2 aprilie după ce avocatul procurorului general nu s-a putut prezenta, motivând că are în aceeaşi zi o altă cauză în care-l reprezintă pe Augustin Lazăr la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

La amânarea cauzei, completul de judecată a avut în vedere şi necesitatea dezbaterii a trei cereri de intervenţie accesorie formulate de Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi două persoane fizice – Pompiliu Gheorghe Stan şi Emilian Stancu. Instanţa a dispus citarea intervenienţilor în vederea discutării la următorul termen de judecată, din 2 aprilie, a admisibilităţii cererilor lor de intervenţie formulate în interesul părţilor din dosar.

“Amână soluţionarea cauzei faţă de lipsa de procedură cu intervenienţii Stan Pompiliu Gheorghe şi Stancu Emilian şi la solicitarea apărătorului ales al reclamantului. Pune în vedere intervenientei Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor să depună la dosar în copie certificată pentru conformitate cu originalul Statutul asociaţiei, extras din registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecătorie, de unde să rezulte conducerea asociaţiei şi să indice membrii acesteia. Se vor cita toţi intervenienţii în vederea discutării admisibilităţii cererilor acestora, conform dispoziţiilor art.64 NCCP”, se arată în soluţia pe scurt postată pe portalul instanţei.

   

Procurorul general a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, pe 2 noiembrie 2018, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie. Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.

Instanţa a stabilit însă că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz, opinând că procesul trebuie judecat la CA Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General. Ulterior, pe 12 decembrie 2018, CA Bucureşti a decis că nu are nici ea competenţa de a judeca procesul şi a trimis dosarul înapoi la CA Alba Iulia. Conform procedurii, în cazul deciziilor contradictorii ale instanţelor de acelaşi grad, instanţa superioară, în acest caz ÎCCJ, a trebuit să rezolve conflictul de competenţă. La sfârşitul lunii ianuarie, ÎCCJ a stabilit că instanţa competentă să judece dosarul în care procurorul general solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie este CA Alba Iulia.

Citiţi şi:

 

Cele mai frumoase sate din România, în paginile ziarului El Pais. Care sunt atracţiile turistice care i-au impresionat pe spanioli

 

Calvarul episcopului martir Anton Durcovici. Maltratat de securitate, a fost ucis prin înfometare în închisoarea de la Sighet

 

„A fost frumos ce mi-ai făcut?“ Cum şi-a făcut singur dreptate un bărbat aflat în conflict cu un vecin: l-a bătut până a murit

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite