Curtea de Apel Alba Iulia întreabă Parchetul din Sibiu dacă a lucrat cu SRI în dosarul unor poliţişti judecaţi pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sri

Trei poliţişti din Sibiu, judecaţi la Curtea de Apel Alba Iulia pentru infracţiuni de corupţie au solicitat instanţei să verifice dacă ancheta procurorilor a fost realizată cu sprijinul SRI, respectiv în baza protocolului declarat neconstituţional de Curtea Constituţională.

Proctocolul invocat de poliţiştii acuzaţi de corupţie este cel încheiat în 2009, între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, acre a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională. Astfel de cereri au fost formulate de o serie mare de persoane judecate pentru diverse tipuri de infracţiuni, în special de corupţie.

În dosarul aflat la Curtea de Apel Alba Iulia, un poliţist condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare pentru mai multe infracţiuni, printre care luare de mită şi divulgare de informaţii secrete, a cerut instanţei ca procurorii care au întocmit dosarul să comunice dacă Serviciul Român de Informaţii a oferit suport în anchetă.

Ghidiu Romeo Ilie poliţist rutier în Agnita, la data comiterii faptelor, a fost condamnat la sfârştiul anului 2018, la 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru, luare de mită, (24 de fapte), divulgare de informaţii secrete de serviciu ( 5 fapte), abuz în serviciu (4 fapte), trafic de infulenţă şi fals intelectual. Alături de acesta au mai fost condamnaţi în dosar alţi doi poliţişti pentru luare de mită şi trafic de influenţă: Badiu Claudiu - 3 ani de închisoare cu executare, iar Blăjan Gheorghe - 3 ani şi 11 luni de închisoare cu exectuare.

Inculpaţii au făcut apel la decizia magistraţilor de la Tribunalul Sibiu şi dosarul s-a mutat pe rolul instanţei superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia. În data de 25 aprilie 2019, judecătorii de caz de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererea lui Ghidiu Romeo Ilie, prin care procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu trebuie să comunice dacă SRI a avut un rol activ în anchetă. Între timp, documentele solicitate au ajuns în posesia instanţei care a stabilit termen de pronunţare pentru 29 mai 2019.

Solicitările adresate de Curtea de Apel Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu:

1. Dacă Serviciul Român de Informaţii a oferit suport tehnic sau de personal pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere care stau la baza interceptărilor pentru următoarele infracţiuni: divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată, abuz în serviciu şi respectiv instigare la abuz în serviciu,  abuz în serviciu, favorizarea infractorului, luare de mită şi dare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, luare de mită şi complicitate la luare de mită, divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată, respectiv procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate.

2. Dacă personalul din cadrul Serviciului Român de Informaţii a efectuat transcrierea primară sau selecţia primară (note de redare) a convorbirilor pentru infracţiunile de mai sus. 

3. Dacă tehnica utilizată la înregistrarea audio-video şi prin fotografiere a fost instalată de Serviciul Român de Informaţii sau aparţinea Serviciului Român de Informaţii sau organelor de poliţie în ceea ce priveşte supravegherea tehnică ambientală 

Se va solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice dacă în cursul urmăririi penale au fost întocmite acte de către echipe operative comune, formate din procurori şi lucrători de poliţie judiciară, pe de o parte, şi lucrători ai Serviciului Român de Informaţii, pe de altă parte. Respinge cererea de a se solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să depună la dosar suporturile optice conţinând interceptările efectuate în cauză şi solicită Tribunalului Sibiu să înainteze cele 22 de suporturi optice anexate dosarului de urmărire penală nr. 569/P/2017 care au fost înaintate Tribunalului Sibiu odată cu dosarul de urmărire penală. 

Se va solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice dacă mai există alte suporturi optice care să conţină interceptări ale convorbirilor telefonice în dosarul nr.569/P/2017, iar în caz afirmativ să le înainteze Curţii de Apel Alba Iulia, împreună cu notele de redare.

Citiţi şi:

 

Bărbatul din Alba care a provocat un accident rutier în care au murit iubita însărcinată şi fiica de 2 ani, condamnat definitiv la închisoare cu executare

 

Cum au ajutat fotbaliştii din Generaţia de Aur centrul Dumbrava, unde sunt zeci de copii şi bătrâni. „Tata Puiu este cel mai credincios“

 

Primele indicii că ambreiajul unei maşini urmează să cedeze

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite