Cupru Min cheltuie aproape 2 milioane de euro pentru creşterea capacităţii de depozitare în barajul de la Valea Şesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iazul de decantare de la Valea Şesei este printre cele mai mari din Europa
Iazul de decantare de la Valea Şesei este printre cele mai mari din Europa

Compania minieră Cupru Min Abrud va cheltui peste 9,5 milioane de lei pentru supraînălţarea barajului iazului de decantare Valea Şesei, intrat în funcţiune în 1978, pentru a mări capacitatea de depozitare a acestuia.

Compania de stat a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Creşterea capacităţii de depozitare a iazului de decantare Valea Şesei şi identificarea tuturor lucrărilor ce condiţionează funcţionarea în regim de siguranţă a iazului în cazul creşterii capacităţii - etapa I supraînălţare baraj iaz de decantare Valea Şesei de la cota 705mdm la cota 710mdm, concomitent cu consolidarea din aval de la cota 680mdm la cota 710mdm".

Iazul Valea Şesei, care este amplasat în extravilanul satului Geamăna, este iazul de decantare principal al obiectivului Roşia Poieni. Aici se depozitează sterilul rezultat din procesarea în uzina de preparare de la Dealul Piciorului a minereurilor cuprifere sărace extrase din cariera Roşia Poieni.

De asemenea, iazul de decantare are şi rolul de epurare mecanică a apelor reziduale din incintele de producţie. O altă funcţiune este cea de neutralizare a apelor acide scurse din haldele Geamăna şi Valea Cuibarului. Potrivit documentaţiei depuse la APM Alba, supraînălţarea barajului este necesară pentru mărirea capacităţii de depozitare a iazului de decantare şi menţinerea unei gărzi de siguranţă de 2 metri faţă de cota finală a barajului.

Iazul de decantare a intrat în exploatare la sfârşitul anului 1978. De atunci, a fost în exploatare cu excepţia unei perioade de circa un an, când uzina a fost oprită, iar în iaz neutralizarea apelor acide s-a realizat prin tratarea continuă de var cu un consum zilnic de 40 de tone. Capacitatea la cota finală de depozitare este de circa 66,50 milioane metri cubi de steril, iar suprafaţa iazului este de 300 de hectare. Costurile totale ale investiţiei sunt de 9.567.822,04 lei, inclusiv TVA, iar perioada de implementare a proiectului ar urma să fie de 24 de luni.

geamana alba

În aprilie 2017, o avarie tehnică la iazul de decantare Valea Şesei a produs o poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Avaria a fost provocată de o instalaţie dezafectată, închisă din 1988. Compania a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 100.000 de lei.

Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României. Iazul de decantare a fost amenajat pe locul satului Geamăna, peste 500 de oameni fiind nevoiţă să se mute de la casele lor în ultimii 30 de ani. Din vechiul sat se mai poate observa în mijlocul lacului doar puţin din turla bisericii.

Vă mai recomanăm şi:

 

Gaborii ţepari prin metoda „Acoperişul“ au ieşit din nou la „atac“. În ce constă escrocheria

 

FOTO Viaţa aurarilor din Apuseni. Momente din vremuri demult apuse, când oamenii scoteau aur din munte şi îl vindeau prin reţele de contrabandă

 

VIDEO Primul kilogram de lână tors şi dărăcit la Zlatna. Primăria a cumpărat o instalaţie cu 3.000 de euro şi vrea să reînvie tradiţia prelucrării lânii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite