Cupru Min Abrud a câştigat procesul comercial cu miză de 17 milioane de euro. Contractele cu Energo Mineral, menţinute de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilaje în cariera de cupru de la Roşia Poieni
Utilaje în cariera de cupru de la Roşia Poieni

Compania mineră Cupru Min SA, cel mai mare producător de cupru din România, a scăpat de plata sumei de circa 17 milioane de euro către un fost partener de afaceri, societatea Energo Mineral SA Bucureşti, aflată în insolvenţă. Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de Cupru Min şi Oficiul Participaţiilor Statului şi a respins cererea prin care se solicita ca societatea minieră să plăteasca peste 70 de milioane de lei.

Decizia Curţii de Apel a fost pronunţată vineri, 21 martie 2014. Cupru Min a obţinut în proces şi cheltuieli de judecată de 65.000 de lei. Menţinerea deciziei Tribunalului, care a admis cererea reclamantei, ar fi insemnat falimentul Cupru Min. „Respinge excepţia inadmisibilităţii, ca neîntemeiată. Admite recursurile. Modifică în parte sentinţa şi respinge acţiunea în anulare ca neîntemeiată şi pe cale de consecinţă admite cererea de intervenţie accesorie. Menţine restul dispoziţiilor. Respinge cererea de acordare cheltuieli formulat de intimat Activ Lichidator I.P.U.R.L. ca neîntemeiată. Obligă intimata - reclamantă la plata către recurenta S.C. Cupru Min S.A. a sumei de 65.827,67 lei cheltuieli de judecată. Irevocabilă”, se afirmă în minuta de la Curtea de Apel Bucureşti. 

Trei contracte menţiune de instanţă

Pentru a ajunge la acestă soluţie, Cupru Min SA a depus, anterior, şi o cauţiune în valoare de 700.000 de lei, în cadrul procedurii prin care a solicitat suspendarea executării deciziei de la Tribunalul Bucureşti. Activ Lichidator IPURL este administratorul judiciar al societăţii Energo Mineral SA, societatea aflată în procedură de insolvenţă. Cupru Min Abrud a solicitat înscrierea în tabelul creditorilor de la Energo Mineral SA cu o sumă de circa 50 de milioane de lei. Cererea a fost aprobată doar parţial, pentru valoarea de 1,5 milioane lei, pentru restul sumei urmând să fie luată o decizie de către judecătorul sindic după finalizarea procesului comercial dintre cele două companii.

Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă, a decis în favoarea Cupru Min SA Abrud vineri, 21 martie 2014, în litigiul vs Energo Mineral SA Bucureşti. Litigiul s-a aflat pentru a doua oară în faza recursului, în cel de-al doilea ciclu procesual. Adminţând recursul formulat de Cupru Min, Curtea a respins cererea Energo Mineral de anulare a contractelor încheiate între Cuprumin şi Energo Mineral în anul 2007 (Contractul de cooperare, Contractul de locaţiune şi Contractul de asistenţă tehnică). Prin urmare, Cupru Min a fost exonerată de la plata sumei de peste 77 milioane de lei (aproximativ 17,3 milioane de euro) acordată prin hotararea Tribunalului Bucureşti către Energo Mineral, societatea aflată în procedură de insolvenţă. Soluţia de respingere a pretenţiilor Energo Mineral este deosebit de importantă mai ales prin prisma faptului că permite desfăsurarea activităţii companiei din judeţul Alba fără niciun fel de dificultăţi. Procesul împotriva Cupru Min SA Abrud a fost intentat în 2010 de către administratorul judiciar al societăţii Energo Mineral, Activ Lichidator Bucureşti. În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a obligat compania de stat să plătească peste 77 de milioane de lei (aproximativ 17,3 milioane de euro) către societatea Energo Mineral, printr-o decizie care a făcut obiectul recursului soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti”, se afirmă într-un comunicat de presă al societăţii de avocatură Dragne&Asociaţii, care a reprezentat interesele Cupru Min în proces.

Potrivit reprezentanţilor Cupru Min, de la reluarea activităţii din luna noiembrie 2009, compania a reuşit să înregistreze profit, nu înregistrează datorii către bugetele locale sau de stat, iar conform graficului de eşalonare a datoriilor către Electrica Transilvania Sus Braşov mai sunt de achitat 27 milioane de lei din datoria istorică. ”Preocuparea colectivului nostru a fost îndreptată spre menţinerea şi dezvoltarea capacităţilor de producţie prin achiziţia de utilaje de mare capacitate pentru carieră, în vederea înlocuirii parţiale a celor vechi, cu o funcţionare de peste 30 de ani. Pentru anul în curs, societatea noastră vizează o creştere a activităţii şi implicit a numărului e personal la 530 angajaţi”, a spus Lucian Vasilache, director general la Cupru Min SA.

Istoria parteneriatului

Energo Mineral SA Bucureşti este un fost partener de afaceri al companiei Cupru Min din judeţul Alba în perioada 2007 – 2009. În urmă cu cinci ani a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, aşa-zişii „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere.

Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici  măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min şi a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiţii de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare. Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deţinute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.

Niciunul dintre investitorii interesaţi de Cupru Min nu a depus ofertă. Autorităţile vor să restructureze compania

Privatizarea eşuată de la Cupru Min Abrud: Ministerul Economiei pierde procesul cu Roman Copper Corp

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite