Cum a scăpat de dosarul penal un şef de Poliţie Locală surprins cu alcoolemie de 5,68 grame la mie. Concluzia şocantă a expertizei medico-legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Procurorii din Alba Iulia au clasat acuzaţiile penale la adresa fostului director al Poliţiei Locale, Daniel Ilcu. Acesta era cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, dar, în final, nu s-a putut stabli nivelul alcoolemiei acestuia.

Ordonanţa de clasare datează din 4 iulie 2022. Au fost realizate expertize la Cluj-Napoca şi Bucureşti. Ilcu a fost implicat în decembrie 2020 într-un accident rutier, ulterior ajungând în stare apropiată comei alcoolice la Spitalul Judeţean de Urgenţă. 

„La data de 17.12.2020, suspectul I. a condus un autovehicul pe drumul public din mun. Alba Iulia, iar la un moment dat a părăsit partea carosabilă şi s-a oprit în afara drumului. Organele de poliţie sesizate prin apel la SNUAU 112, s-au deplasat la faţa locului şi l-au găsit pe conducătorul auto la volan, inconştient, acesta fiind preluat şi transportat la spital de un echipaj SMURD. 

Ulterior, i-au fost prelevate probe biologice de sânge, din buletinul de analiză toxicologică reieşind că avea o îmbibaţie alcoolică de 5,68 g/l alcool pur în sânge la ora 18.10 şi de 5,23 g/l alcool pur în sânge o oră mai târziu”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Pentru a se stabili valoarea alcoolemiei suspectului la momentul conducerii autovehiculului, în cauză s-a dispus efectuarea unui raport de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, întocmit de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, ulterior solicitându-se avizarea acestuia de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

daniel ilcu politie locala alba

Foto Adevarul

„Concluzia specialiştilor a fost că nu se poate stabili gradul îmbibaţiei alcoolice din sânge pe care l-a avut suspectul la momentul conducerii autoturismului. Prin urmare, constatând că există un dubiu cu privire la valoarea îmbibaţiei alcoolice pe care a avut-o suspectul la momentul conducerii autoturismului, neputându-se stabili că aceasta a fost superioară valorii de 0,80 g/l alcool pur în sânge, în baza art. 16 alin.1 lit. c Cpr.pen. s-a dispus clasarea cauzei privind săvârşirea de către suspect a infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cpen”, mai susţin procurorii.

Daniel Ilcu a fost demis din funcţie în mai 2021, unul dintre motive fiind şi faptul că a fost surprins sub influenţa alcoolului în maşină. Fostul director al Poliţiei Locale a contestat decizia de demitere în instanţă şi a avut câştig de cauză. Instanţele au anulat definitiv dispoziţia emisă de primarul din Alba Iulia şi a dispus repunerea lui Daniel Ilcu în funcţia de director executiv al Direcţiei de Poliţie Locală Alba Iulia, cu plata depturilor salariale de la data demiterii din funcţie. S-a constatat că Primăria Alba Iulia nu a dovedit că Daniel Ilcu a făcut obiectul unei cercetări disciplinare şi nici nu a fost audiat aşa cum prevede legea.

Poliţia Locală Alba Iulia nu mai există, însă, ca Direcţie de la data de 1 ianuarie 2022, când a devenit Serviciu, iar postul de director executiv ocupat de Ilcu a fost desfiinţat. „Conflictul” dintre cele două părţi este departe de a fi aplanat, Ilcu solicitând în continuare repunerea pe postul pe care l-a avut anterior aşa cum prevede hotărârea definitivă a instanţei. De asemenea, există diferenţe şi cu privire la banii care ar trebui primiţi de fostul director: Primăria ar fi de acord cu circa 100.000 de lei, în timp ce Ilcu solicită 150.000 de lei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mumia de Ibis de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, veche de peste 2.600 de ani

Dosar complex de corupţie, cu prejudiciu de 16 milioane de euro, retrimis la DNA. Pionul principal: un fost primar din Sibiu cu avere uriaşă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite