Cum s-au duelat liberalii şi ţărăniştii la alegerile din 1933, în Alba. Ce partid a scos patru mandate din cinci FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Material electoral publicat în presă, în campania eelctorală din 1933
Material electoral publicat în presă, în campania eelctorală din 1933

În 1933, listele de candidaţi pentru Parlament, în Alba, cuprindeau nume de răsunet cum ar fi Iuliu Maniu, Camil Velican sau Iosif Jumanca. Faptul că la Alba Iulia avusese loc Marea Unire era de maximă importanţă pentru liderii politici ai partidelor istorice.

Potrivit unor liste aflate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Alba, partidele politice au aruncat în bătălia electorală nume mari din generaţia făuritorilor Marii Uniri. În competiţie s-au înscris partide mari şi mici, dintre care, evident, nu au lipsit nici cele extremiste.

Potrivit unei lucrări semnate de Sorin Arhire, cercetător la Universitatea ”1 Decembrie din Alba Iulia”, au fost depuse 12 liste electorale.

Cea mai mare luptă se ducea între liberali şi ţărănişti. PNL promitea pedepsirea corupţilor care ”au  prin fraudă şi abuz averea statului”, reducerea aparatului administrativ, refacerea industriei şi a comerţului, respectarea drepturilor minorităţilor şi modificarea politicilor de taxare.

De cealaltă parte, PNŢ promitea modificarea Constituţiei, reforma administrativă bazată pe descentralizare, reorganizarea Băncii Naţionale şi întărirea micilor gospodării ţărăneşti. Cele două partide şi-au făcut propagandă prin afişe şi articole în ziare.

alegeri alba 1933

”Zaharie Muntean a fost avocat, ginerele lui Rubin Patiţia. A fost condamnat la moarte în anii războiului pentru divulgare de informaţii către România, legate de armata austro-ungară. Pedeapsa nu s-a pus în aplicare şi a scăpat odată cu disoluţia statului austro-ungar. El a fondat ziarul Alba Iulia cu primul nrumăr apărut la 1 decembrie 1918.

alegeri alba 1933

Listele electorale depuse de partidele politice

Ioan Pop a fost avocat şi el, organizatorul local principal al Adunării de la 1 Decembrie, a fost arestat în 1950, a murit la Sighet în puşcărie, în 1953. A fost şi primul prefect român al judeţului. Camil Velican, tot avocat, a fost primul primar al oraşului Alba Iulia. Ovidiu Hulea a fost delegat în Marea Adunare de la Alba Iulia, poet, a murit şi el la Aiud. Despre Iuliu Maniu nu mai trebuie să adaug nimic…”, afirmă istoricul Tudor Roşu, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

alegeri alba 1933

Pentru a-şi face cunoscute programele, membrii partidelor politice au făcut numeroase deplasări în localităţile rurale ale judeţului.  „O apariţie inedită în judeţul Alba a constituit-o gruparea Garda de Fier condusă de condusă de Corneliu Zelea Codreanu. Garda de Fier a organizat marşuri de propagandă prin satele judeţului cu aproape două luni înainte de data fixată pentru alegeri. Unul dintre exemplele în acest sens îl constituie venirea unor legionari în comuna Daia Română în data de 3 noiembrie 1933, care, conform spuselor autorităţilor locale, deşi nu aveau autorizaţie pentru a face propagandă, au exprimat cuvinte grave la adresa guvernului, numindu-i pe membrii acestuia hoţi, tâlhari şi altele”, afirmă Sorin Arhire.

alegeri alba 1933

Rezultatele alegerilor

Liberalii lui I.G. Duca au repurtat, în 1933, un veritabil succes în Alba, reuşind să obţină cu doar 17 voturi mai puţin decât PNŢ, în cel mai ”ţărănist” judeţ din ţară. După redistribuirea realizată pe baza rezultatelor naţionale, au luat 4 dintre celei 5 mandate. Singurul mandat al PNŢ a fost obţinut de Iuliu Maniu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

S-a deschis traficul pe lotul 1 din A10. 15 kilometri noi de autostradă între Alba Iulia şi Sebeş VIDEO

Cum a afectat pandemia de gripă spaniolă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mărturii istorice inedite

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite