Cum a ratat Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia un proiect de 1,5 milioane de euro finanţat din fonduri europene

Cum a ratat Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia un proiect de 1,5 milioane de euro finanţat din fonduri europene

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a ratat implementarea unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 1,5 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre proiectul ”RaeL -Reţea Academica de E-leaming”, pentru care a fost semnat contractul de finanţare în anul 2009 şi a fost finalizat în 2011. Instituţia de învăţământ superior ”a ratat” implementarea proiectului, concluzie rezultată dintr-un proces verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a creanţelor bugetare emis de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societate Informaţională (MCSI).
 
Documentul datează din septembrie 2016 şi stabileşte că Universitatea ”1 Decembrie 1918” trebuie să returneze suma de 6.262.515 lei (contribuţie UE - 4.106.963 lei; contribuţie bugetul naţional 924.846 – lei şi TVA - 1.230.705) primită pentru realizarea proiectului. Anterior, în martie 2015, a fost emisă o notă de constatare prin care se stabilea o corecţie de 25% din valoarea proiectului datorită unor nereguli descoperite în timpul licitaţiei publice pentru desemnarea unei societăţi care urma să realizeze auditul proiectului. Finanţarea din fonduri europene obţinută de Universitatea ”1 Decembrie 1918” a obligat instituţia de învăţământ superior să realizeze o reţea de învăţământ prin intermediul căreia studenţii să aibă acces la cursuri online. S-a constatat că la finalizarea perioadei de durabilitate, platforma ”RaeL -Reţea Academica de E-leaming” nu este utilizata conform clauzelor/obiectivelor asumate, motiv pentru care proiectul nu si-a atins obiectivul şi s-a propus rezilierea contractului de finanţare încheiat în 2009.
 
Conducerea instituţiei de învăţământ a contestat aceste decizii prin procese deschise la Curtea de Apel Alba Iulia. Universitatea a solicitat suspendarea, respectiv anularea, atât a deciziei privind aplicarea corecţiei de 25%, cât şi a hotărârii prin care autoritatea de management care a gestionat programul de finanţare a decis să fie recuperate întreaga sumă, adică circa 1,5 milioane de euro. S-a obţinut, într-o primă fază, suspendarea executării deciziei din septembrie 2016, până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la solicitarea de anulare a documentului. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde are termen în 7 mai 2019. De asemenea, procesul pe fond privind anularea actului administrativ al Organismului Intermediar din cadrul MCSI are termen la Curtea de Apel în 5 martie 2019. 
 
Unul dintre motivele pentru care a fost suspendată executarea deciziei de impunere a fost faptul că printr-o erată la procesul verbal de constatare a neregulilor s-a redus valoarea creanţei bugetare stabilite iniţial de la 6.262.515 lei la 4.706.491 lei.
 
”Această erată deşi vrea să creeze aparenţa unei simple erori materiale de calcul reduce creanţa stabilită iniţial cu aproximativ 25% fără însă să reţină niciun fel de explicaţie a modului eronat de calcul iniţial şi, respective, a corectitudinii noului calcul. Pe de altă parte, instanţa reţine că şi celelalte critici de nelegalitate relevate la nivel de aparenţă de către reclamantă sunt de natură a ceea o suspiciune rezonabilă în ceea ce priveşte nelegalitatea actului, suspiciune care să justifice suspendarea efectului executoriu al actului, respectiv al Procesului Verbal de Constatare a Neregulilor şi de Stabilire a Creanţelor Bugetare nr. 6729/12.09.2016. (…) Trebuie observat referitor la neutilizarea platformei e- learning că a existat o procedură de reimport a cursurilor şi a utilizatorilor pe ultimii 3 ani şi că data reimportului ar fi 27-28.08.2015, aspect ce a fost cauzat aparent de procesul de restaurare a datelor şi nu de neutilizarea platformei. Rămâne ca pe fond prin administrarea probatoriului să se valideze ori să se invalideze susţinerile reclamantei. Ansamblul circumstanţelor speţei atestă, totodată, şi îndeplinirea condiţiei privind iminenţa pagubei, raportat la cuantumul sumei în discuţie şi specificul activităţii reclamantei”, se precizează în conţinutul deciziei Curţii de Apel prin care s-a suspendat executarea actului administrativ.
 
În ceea ce priveşte procesul deschis pentru anularea corecţiei de 25%, Universitatea a pierdut pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a contestat hotărârea la ÎCCJ, unde a fost alocat un prim termen în 26 noiembrie 2019. Rectorul Universităţii din Alba Iulia este Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii. Breaz s-a suspendat din funcţie pe perioada cât deţine şi funcţia de ministru.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările