Cum a pus în pericol Curtea Constituţională a României dosarul care viza o grupare de traficanţi de cocaină din cartelul Sinaloa din Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negrea Marius, liderul grupărrii, a primit 15 ani de închisoare
Negrea Marius, liderul grupărrii, a primit 15 ani de închisoare

Cinci români care făceau făceau parte dintr-o grupare de traficanţi de droguri de mare risc, în fapt o „ramură” a cartelului Sinaloa din Mexic, au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

O decizie a Curţii Constituţionale a României a fost la un pas să facă ţăndări un important dosar penal de crimă organizată, care viza o grupare interlopă profilată pe trafic de droguri ce avea legături cu un celebru cartel mafiot din Mexic.

Hotărârea de la care a pornit totul a fost pronunţată la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 6 noiembrie 2020, inculpaţii fiind din Bistriţa, Alba şi Cluj.

Negrea Marius Dorel (liderul grupării) a primit pedeapsa rezultantă de 15 ani şi 3 luni de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat. Cociobea Alexandru a primit pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat. Popa Ilie Sorin a primit 8 ani de închisoare, iar Zsigmond Francisc a fost condamnat la 13 ani după gratii. Costea Costel a primit cea mai blândă pedeapsă - 4 ani în regim de detenţie.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării (Negrea Marius Viorel) ar fi avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Inculpaţii erau şoferi pe TIR-uri şi transportau droguri, în special cocaină. De la acesta, instanţa a dispus confiscarea specială a sumei de 276.000 euro sau contravaloarea acestei sume la data plăţii efective.

Cei cinci mai trebuie să plătească şi cheltuieli judiciare în valoare totală de 106.000 lei. Toţi inculpaţii sunt în arest preventiv din 2017 sau 2018. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj-Napoca

Probele de supraveghere tehnică, înlăturate din dosar

Lucrurile s-au complicat după ce Instanţa a fost nevoită să excludă de la dosar toate interceptările ca urmare a deciziei CCR prin care nicio probă obţinută cu sprijinul SRI nu mai poate fi utilizată.

„Constată nulitatea absolută a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică aferente autorizaţiilor emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr.437 D/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală-Secţia de Combatere a Traficului de Droguri, respectiv: nr.006026/22.12.2015. (...) Exclude din materialul probator procesele-verbale de consemnare a rezultatelor şi înscrisurile rezultate din activităţile de supraveghere tehnică menţionate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a înscrisurilor aferente punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică menţionate, în privinţa cărora s-a constatat nulitatea absolută, a suporţilor care conţin interceptările menţionate, şi eliminarea redării conţinutului acestor convorbiri şi a referirilor la acestea”, se menţionează în minută. 

Probele anulate erau cruciale, iar  dacă anchetatorii nu ar fi reuşit să furnizeze şi alte probe, întregul dosar ar fi fost compromis, iar infractorii ar fi scăpat fără pedeapsă. Din fericire, infracţiunile au putut fi probate şi cu alte dovezi, furnizate de anchetatori.

Ramura europeană a cartelului

Gruparea din care făceau parte românii ar fi avut legătură cu Cartelul Sinaloa, din Mexic, condus în perioada sa de glorie de ”El Chapo” Joaquim Guzman, unul dintre cele mai violente şi mai puternice din lume. Potrivit anchetatorilor, liderul grupării (Negrea Marius Viorel) ar fi avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Ziarul britanic The Times scria în 2017, citând National Crime Agency, că o ramură europeană a cunoscutului cartel a format o alianţă cu o grupare cu nume neindentificat din România, capabilă ”să aducă săptămânal cantităţi mari de cocaină în Marea Britanie, folosind autotrenuri”.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei a spus la acea dată următoarele: ”În colaborare cu parteneri internaţionali am identificat un grup de crimă organizată românesc cu capabilitatea de a importa cantităţi mari de cocaină în Marea Britanie. Date provenind de la serviciile de informaţii arătau că organizaţia românească este în continuare aprovizionată de o grupare mexicană legată de Cartelul Sinaloa. Se presupune că această reţea va continua să introducă în UK cantităţi mari de droguri de clasa A”. 

Percheziţiile din 2017

În luna septembrie a anului 2017, o amplă acţiune a forţelor de ordine române în cooperare cu cele internaţionale se desfăşura în mai multe state din Europa, în Bistriţa-Năsăud şi într-un sat de lângă Zlatna, la Feneş. Cociobea Alexandru, şofer la o firma de transport internaţional a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de droguri de risc şi de mare risc.

În paralel au mai fost efectuate 9 percheziţii în Bistriţa-Năsăud, Neamţ şi în Germania, Marea Britanie şi Olanda de către procurorii DIICOT şi forţele de ordine de la Europol şi Eurojust. Potrivit procurorilor DIICOT, din cercetări ar fi reieşit că liderul grupării avea legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Cercetările au fost iniţiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activităţii infracţionale a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Europol şi Eurojust, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda.

21 de kg de cocaină, descoperite într-un TIR

”Faţă de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reţinut că în luna ianuarie 2017 a aderat  la grupul infracţional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către  inculpaţii Negrea Marius-Viorel, Zsigmond Francisc şi alţii, grup infracţional organizat pe care l-a sprijinit prin acţiunile sale de pe teritoriul României dar şi din străinătate. În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetăţeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracţional, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro). 

În cadrul grupului infracţional organizat, cu intenţie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de  cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autorităţile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptuşeala unei canapele, cantitatea de cocaină”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Vă recomandăm si:

Cinci oraşe şi o comună din Alba intră în carantină de marţi: filtre la intrările în localităţi, ieşire din casă doar cu declaraţie, magazine închise în weekend

Sute de concedii ilegale pentru bugetari printr-o agenţie de turism din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite