Cum se obţine „icewine“, o operă în domeniul vinificaţiei. După 7 ani, din nou struguri îngheţaţi în podgoria Târnave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
icewine tarnave

După 7 ani, în podgoria Târnave, s-au întrunit din nou condiţiile pentru recoltarea şi producţia unui soi special de vin: icewine.

Duminică, 2 decembrie 2018, dimineaţa devreme, când abia se crapă de ziuă. Peste pământul şi viile îngheţate ale podgoriei Târnave, Centrul Viticol Jidvei, domneşte liniştea iernii. E frig de crapă pietrele, însă aproape de Crama Tăuni e forfotă mare. 

Tractoare, utilaje moderne şi câteva sute de oameni care se încălzesc lângă focurile amplasate din loc în loc aşteptând lumina zorilor ca să înceapă recoltatul ultimelor parcele cu struguri. O recoltă specială, culeasă de pe parcelele de Gewurztraminer situate pe cele 5 hectare alocate pentru producerea unui vin la fel de special: icewine. Un sortiment de vin desert care se produce doar în anii de excepţie, când sunt întrunite toate condiţiile necesare, din strugurii lăsaţi pe viţă pentru a fi recoltaţi iarna.

Prima dintre condiţii este ca strugurii să fie sănătoşi, să nu fi fost atinşi de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil. Acest sortiment de vin se obţine într-un mod cu totul deosebit faţă de vinul desert obţinut din struguri culeşi târziu la înnobilarea boabelor, din struguri atinşi de putregaiul cenuşiu (Botrytis). Pentru a produce icewine sau eiswein (denumire sub care este cunoscut în Germania şi Austria), strugurii sunt lăsaţi să îngheţe pe viţă, fiind culeşi iarna, când conţinutul redus de apă din aceştia scade şi îngheaţă.

icewine tarnave

Ajungem astfel la cea de-a doua condiţie extrem de importantă: temperatura. Pentru a putea culege strugurii, sunt necesare două-trei zile consecutive de îngheţ, cu temperaturi situate între -7 şi -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se menţină între aceleaşi limite şi în momentul recoltării. Ultima săptămână, 26 noiembrie – 2 decembrie, a adus temperaturi negative, care, cu două zile înainte de recoltare, au coborât sub -12 grade Celsius, fapt ce a permis menţinerea strugurilor îngheţaţi până în momentul recoltării.

Recoltarea strugurilor a debutat la o temperatură de - 10 grade Celsius şi s-a încheiat la o temperatură de -8 grade Celsius. Întregul proces a durat aproximativ 3 ore, fiind mobilizată o forţă de muncă impresionantă de aproape 400 de oameni, strugurii recoltaţi ajungând la presă cu boabele îngheţate. Acest aspect este unul deosebit de important, întrucât, după recoltare, strugurii sunt zdrobiţi cât timp sunt încă îngheţaţi, lăsând un must siropos, extrem de concentrat şi de dulce.

struguri jidvei recolta

O altă condiţie extrem de importantă pentru obţinerea icewine-ului este legată de conţinutul de zahăr care trebuie să depăşească 350 g de zahăr la litru de must. Anul acesta, din strugurii Gewurztraminer recoltaţi de pe cele 5 hectare alocate producerii acestui sortiment, s-a obţinut un must cu o concentraţie de 380 g de zahăr la litru, asigurând premisele obţinerii unui vin licoros cu un conţinut de zahăr rezidual la valori foarte ridicate, dar şi cu un conţinut de alcool peste 12%/vol. 

Citiţi şi:

 

VIDEO Cum a căzut o angajată SRI din maşina Brigăzii antiteroriste. Incidentul s-a petrecut în timpul paradei militare de la Alba Iulia

 

Deputatul PNL Corneliu Olar a pierdut definitiv procesul cu ANI. Ce se va întâmpla cu parlamentarul găsit vinovat că şi-a angajat fiica la cabinet

 

Bani de la primărie pentru firme în care au avut interese primarul, consilieri şi funcţionari publici. Raportul Curţii de Conturi, menţinut în justiţie

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite