Cum a murit în chinuri groaznice un bărbat ce tăia o bombă cu flexul. Anchetele penale bat pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la locul accidentului ce a avut loc în ianuarie 2020 Sursa arhivă
Imagine de la locul accidentului ce a avut loc în ianuarie 2020 Sursa arhivă

După mai bine de 1 an de la explozia unei bombe în incinta unei societăţi comerciale din Alba, lucrurile sunt departe de a fi clarificate. Un bărbat care tăia cu flexul un proiectil în care au rămas urme de explozibil a murit pe loc sfârtecat în urma suflului exploziei.

Accidentul a avut loc pe data de 28 ianuarie 2020, în incinta punctului de lucru din localitatea Pianu de Jos al unei firme care desfăşoară activităţi de colectare a fierului vechi. 

În curtea în care aveau loc şi activităţi de dezmembrare a unor proiectile se aflau circa 20 de tone de astfel de muniţie de război dezafectată ce a fost achiziţionată legal, cu acte, inclusiv buletine de ”delaborare” (procesul de dezamorsare a muniţiei), cu menţiunea ”Bun de topit”, de la o firmă din Timiş, cu punct de lucru în Drobeta Turnu Severin.

Firma colecta muniţie dezamorsată de la mai multe unităţi militare din ţară. Proiectilul ucigaş nu era, însă, golit integral de substanţa explozivă din interior. În momentul în care muncitorul de 43 de ani a încercat să îl taie cu un flex, muniţia de război a explodat şi i-a provocat decesul instantaneu. 

Anchetatorii au verificat întreaga cantitate de muniţie, pentru a vedea dacă mai sunt şi alte proiectile ce nu au fost dezamorsate.

Un al doilea muncitor, de 52 de ani, a scăpat cu viaţă pentru că se afla la câţiva metri de colegul său. 

Cei doi bărbaţi lucrau ”la negru” pentru firma de colectare a fierului vechi şi, din acest motiv, societatea a fost amendată cu suma de 40.000 de lei de către ITM Alba. Firma a contestat amenda în instanţă, principalul motiv invocat fiind acela că cei doi muncitori nu ar fi fost puşi de reprezentanţii societăţii să lucreze în incinta punctului de lucru, decizia aparţinând acestora.

Motivarea instanţei

Potrivit magistraţilor, cei doi bărbaţi au fost transportaţi la punctul de lucru şi odată ajunşi acolo au verificat aparatele de tăiat şi au constatat că prezintă defecţiuni, motiv pentru care au cerut fiului patronului să cumpere piese pentru a le repara. După ce aparatele au fost reparate, cei doi au decis să le încerce şi au început să taie deşeuri feroase (bombe, proiectile), iar la un moment dat a avut loc o explozie, în urma căruia bărbatul a decedat.

Instanţa a reţinut că cei doi au prestat activitate în cadrul societăţii petente, fără a avea semnat la acea dată contract individual de muncă

explozie bomba pianu alba

Sursa arhivă

”Nu poate fi reţinut argumentul petentei cum că cei doi au prestat activitate fără a le fi fost solicitat acest lucru de către vreun reprezentant al societăţii, întrucât pe de-o parte chiar martorul arată că scopul pentru care i-a dus pe cei doi la Pianu de Jos a fost să ia aparatele, ori deja această atribuţie este de prestare de activitate, iar pe de altă parte activitatea de reparat şi verificat scule s-a făcut cu acordul reprezentantului petentei, dacă nu chiar la îndemnul acestuia.

A fost clar explicat de către petentă şi susţinut de către martori faptul că cei doi urmau să presteze activitate specifică de sudor (tăiat deşeu feros cu flacără deschisă) la o unitate militară din Beiuş, începând cu data de 29.01.2020, însă faptul că aceştia au efectuat şi alte acte în strânsă legătură cu activitatea specifică pe care urmau să o presteze, nu înseamnă că pentru acele operaţiuni prealabile nu ar fi avut nevoie de încheierea unui contract de muncă.

Cu alte cuvinte, contractul de muncă se impunea a fi încheiat nu doar pentru a legitima munca pe care cei doi urmau să o presteze în cadrul unităţii militare, ci şi pentru orice fel de activitate pe care o prestau în folosul petentei, având în vedere că aceasta îi angaja.

Dorinţa administratorului de a încheia contracte de muncă în cursul zilei de 28.01.2020 pentru a reglementa situaţia pentru când aveau să lucreze în cadrul unităţii militare nu exonerează petenta de faptul că la momentul 28.01.2020, când cei doi prestau activitate în folosul petentei, aceştia nu aveau încheiat niciun contract de muncă”, se menţionează în motivarea hotărârii.

explozie bomba pianu alba

Sursa arhivă

În data de 19 ianuarie 2021, magistraţii Judecătoriei Sebeş au respins cererea de anulare a amenzii de 40.000 de lei, primită de firmă. Decizia a fot atacată cu apel la Tribunalul Alba.

Două anchete la două Parchete

În ceea ce priveşte latura penală a faptei, există două anchete în derulare la Parchetul Militar Timişoara şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş. Potrivit alba24.ro, procurorii militari din Timişoara fac cercetări pentru infracţiunea de nerespectare a materiilor explozive ”în considerarea calităţii de militar deţinută de unele dintre persoanele indicate ca fiind autori ai faptelor”.

Procurorii militari cercetează traseul proiectilelor, modul în care acestea au fost manevrate, golite de materialul exploziv şi verificate într-o unitate militară, respectiv cum au ajuns în curtea firmei din Pianu de Jos. De asemenea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Ambele anchete sunt ”in rem” şi nu au ajuns la stadiul de a începe urmărirea penală împotriva unor persoane.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Pe ce mai cheltuie primăriile banii: coşuri de gunoi care nu există, sporuri salariale ilegale, investiţii fără documente

 

De ce are sticla de vin capacitatea de 750 de mililitri. Rolul britanicilor în stabilirea acestei reguli

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite