Cum sunt jefuite sistematic casele-monument din Munţii Apuseni. „Singurele lucruri care vor mai rămâne vor fi amintirile noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Apuseni, casele părăsite de locuitorii decedaţi sau care au plecat la rude, în alte localităţi, sunt jefuite sistematic de persoane rămase necunoscute. Este vorba, în special, de case vechi de peste 100 de ani, acoperite cu paie, veritabile obiecte de muzeu.

În Apuseni, casele părăsite de locuitorii decedaţi sau care au plecat la rude, în alte localităţi, sunt jefuite sistematic de persoane rămase necunoscute. Este vorba, în special, de case vechi de peste 100 de ani, acoperite cu paie, veritabile obiecte de muzeu. Hoţii fură obiecte din interior, geamuri, uşi şi alte bunuri lăsate de proprietari în locuinţele părăsite. 

Periodic unii dintre aceştia mai revin acasă, unde găsesc totul răvăşit şi distrus. Cei mai mulţi nici măcar nu mai anunţă poliţia pentru că sunt convinşi că hoţii nu vor fi prinşi niciodată. Pe de altă parte, obiectele dispărute mai au pentru ei doar o valoare sentimentală, astfel încât se împacă cu ideea că locul unde au trăit o viaţă întreagă va dispărea până la urmă. 

O astfel de situaţie întâlnim în satul Cheia din comuna Râmeţ, cu o lungă istorie în urmă, dar care acum este aproape părăsit. Cheia este situat în sudul Munţilor Apuseni, iar accesul cel mai facil se realizează pe drumul jedeţean care ”pleacă” din DN1, în oraşul Teiuş. Viorel Cristea este unul dintre locuitorii care au părăsit satul şi a plecat la rude, în oraşul Caracal. Mulţi ani acesta a fost o ”punte” de legătură între mica comunitate şi inimoşii membri ai unei asociaţii din Cluj-Napoca, Clubul Montan Apuseni, care se implică în promovarea şi conservarea frumuseţilor acestei zone spectaculoase. 

Imagine indisponibilă

”Casa acestuia, rămasă fără supraveghere, s-a degradat destul de mult. Au dispărut uşile, geamurile, ba chiar au intrat vaci în casă. Tot ce se putea lua a fost furat. Aşa se scrie istoria”, spun reprezentanţii asociaţiei menţionate. Membrii Clubului Montan Apuseni sunt de părere că în loc să se construiască muzee artificiale, ar fi mult mai benefic să se conserve casele părăsite de oameni: ”satul Cheia dispare sub ochii noştri. Este un sat în care nu a fost niciodată curent electric, izolat, fără acces auto. În scurt timp, singurele lucruri care vor rămâne vor fi amintirile noastre. Multe din casele şi şurile oamenilor au dispărut între timp, la fel şi mulţi locuitori ai satului. În timpul ăsta, «conducătorii» noştri construiesc muzee moarte, cu păpuşi de paie”.

Imagine indisponibilă

Vasile Cristea, un fost locuitor al satului Cheia

Un alt locuitor din Cheia care a fost nevoită să părăsească satul este Nicolae Avram. Acesta locuieşte cu copiii la Teiuş, oraşul cel mai apropiat de satul părăsit. ”Am avut casă, şură, teren şi animale. Trăiam doar din ce luam din grădină şi de la vaci. Era greu, dar frumos, nu vor mai fi niciodată vremuri de alea. A trebui să plec pentru că din cauza vârstei nu mai puteam face faţă. Când pot mai urc la Cheia, dar nici nu mă mai trage inima la ce s-a întâmplat acolo. Casa aproape că s-a prăbuşit. Au furat tot ce se putea fura şi pentru că nu am mai putut să repar se va distruge tot”, a spus, cu amărăciune, Nicolae Avram. În urmă cu 50 de ani, la Cheia erau 60 de familii. Agricultura şi creşterea animalelor reprezintă principala ocupaţie a locuitorilor. Din cauza situaţiei majoritatea tinerilor aleg sa plece. Batrânii rămaşi în urmă nu mai pot munci. La Cheia aproape toţi au plecat în zone mai bune. Unii în alte sate ale comunei, alţii departe, la oraş.

Imagine indisponibilă

Depopularea Apusenilor este un proces ireversibil. În următorii 20 de ani, judeţul Alba ar urma să piardă aproape 62.000 de locuitori, adică echivalentul populaţiei celui mai mare oraş al judeţului, municipiul Alba Iulia. „Cauzele sunt menţinerea unui deficit al naşterilor în raport cu numărul deceselor şi slaba dezvoltare economică ce determină migraţia internă şi externă a populaţiei“, se susţine într-un studiu al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională ”Centru”.

Imagine indisponibilă

Citiţi şi:

 

Ocna Mureş revine în rândul staţiunilor balneare. S-a semnat contractul de 6 milioane de euro pentru construirea băilor sărate

 

FOTO Exploatarea aurului de la Roşia Montană în imagini de arhivă. Cum erau folosiţi copiii şi animalele

 

Muzeul viu din Apuseni. Gospodărie mocănească veche de peste 100 de ani, restaurată de voluntari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite