Cum încearcă Poliţia Alba să scape de o armă cu aer comprimat aflată de 9 ani în camera de corpuri delicte. Decizia instanţei de judecată

Cum încearcă Poliţia Alba să scape de o armă cu aer comprimat aflată de 9 ani în camera de corpuri delicte. Decizia instanţei de judecată

IPJ Alba vrea să scape de o armă cu aer comprimat ridicată de la un cetăţean italian şi rămasă în camera de corpuri delicte a instituţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia a solicitat Tribunalului Alba clarificarea situaţiei juridice a corpului delict indisponibilizat în 2010, ca urmare a unui dosar instrumentat de DIICOT. Proprietarul armei, cetăţeanul italian S. Luigi a fost condamnat, definitiv, în febraurie 2017, la 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată şi la plata unei amenzi administrative de 500 de lei.
 
”Din examinarea sentinţei se constată că nu există nicio împrejurare care să constituie îndreptare de eroare materială/omisiune vădită şi nici necesitatea vreunei lămuriri în sensul solicitat întrucât, în primul rând, se constată că nu a fost solicitată confiscarea armei şi nici restituirea ei, nici prin rechizitoriu şi nici în motivele de apel formulate de parchet. În al doilea rând, sentinţa a fost analizată de Curtea de Apel şi nu s-a apreciat necesitatea reformării ei în calea de atac. Se poate constata, în al treilea rând, că inculpatul nu a fost condamnat pentru deţinerea fără drept a armei, apreciindu-se că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, sens în care s-a dispus încetarea procesului penal pentru această infracţiune şi s-a aplicat o amendă administrativă”, a apreciat Tribunalul Alba în decizia privind situaţia juridică a armei.
 
Magistratul a mai precizat că ambele instanţe (Tribunalul în 2015 şi Curtea de Apel în 2017) au apreciat că nu se impune pronunţarea asupra acestei arme în sensul confiscării, având în vedere că nu s-a aplicat o pedeapsă ci o amendă administrativă, considerându-secă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, caz în care confiscarea este facultativă.
 
”Atâta timp cât ambele instanţe, cu autoritate de lucru judecat, nu au dispus confiscarea şi nici restituirea – care nu s-a solicitat de către parchet nici la fond şi nici în apel, concluzia este că nu există niciun aspect de natură să facă obiectul vreunei cereri de îndreptare eroare materială/omisiune vădită şi nici lămurire a hotărârii, întrucât s-ar aduce atingere autorităţii de lucru judecat în cauză”, a completat jduecătorul ca răspuns la contestaţia la executare formulată în urma sesizării IPJ Alba. Reprezentanţii Poliţiei trebuie să decidă acum ce se întâmplă cu arma: o restituie cetăţeanului italian sau o păstrează în continuare în camera de corupuri delicte.
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: