Cum a gestionat DSP focarele de COVID 19 din Alba. Acţiunea medicilor pas cu pas, de la primele cazuri şi până la vindecarea pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborator de testare din Alba Iulia
Laborator de testare din Alba Iulia

Cele trei focare de infectare cu noul coronavirus din Alba au fost ”anihilate”. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică explică modul de intervenţie în aceste cazuri care erau, la un moment dat, critice.

Este vorba despre focarele din comuna Ciuruleasa, de la Centrul de Dializă Alba şi cel de la o unitate de panificaţie din Alba Iulia

Focar COVID-19 în comuna Ciuruleasa

Date privind evoluţia focarului COVID19 din localitatea Ciuruleasa: Total cazuri confirmate – 17. Persoane declarate vindecate până la data de 4 mai - 16. În prezent este internat un singur caz care are evolutie favorabilă şi se efectuează testul final de control în vederea externării. Primul caz a  fost confirmat la data de 30 martie 2020 la o persoană în vârstă de 70 de ani cu afecţiuni asociate. Ultimul caz confirmat s-a înregistrat în data de 20 aprilie 2020. Cazurile au evoluat în câteva focare familiale din care 1 focar cu 8 cazuri confirmate, 1 focar cu 3 cazuri confirmate, 1 focar cu 2 cazuri, si 4 familii cu câte 1 caz confirmat. Nu s-au inregistrat decese.

”În cazul focarului din Ciuruleasa, de la primele 3 cazuri confirmate în comună am solicitat autorităţii locale sa impună măsuri severe de izolare având in vedere ca instalarea oficiala a carantinarii presupunea o serie de formalităţi. Printr-o bună colaborare cu primarul, medicul de familie, forţele de ordine şi sprijinul Spitalului Abrud, am reuşit să extindem testările la un număr mare de contacţi şi să identificăm din faşă cea mai mică suspiciune de extindere a focarului. Din fericire, mare parte din persoanele depistate pozitive au fost tineri, asimptomatici, care au înţeles că este absolut necesară izolarea lor pentru a evita extinderea cazurilor de îmbolnăvire la cei mai în vârstă cu diverse comorbidităţi, care puteau dezvolta forme severe. La acest moment putem declara focarul stins”, spune dr. Daniela Popa Dreghici, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focarul de la Centrul de Dializă

Primul caz COVID-19 a apărut la o persoană dializată în 2 aprilie 2020. Ultimul caz a fost confirmat în 21 aprilie 2020, tot la o persoană dializată. În total, la Centrul de Dializă Fresenius Alba şi până luni, 4 mai 2020, s-au

medic dreghiciu alba

înregistrat, 16 cazuri COVID -19: 12 la persoane dializate şi 4 la personal medical (1 medic şi 3 asistente). La această dată (marţi, 5 mai 2020) doar o singură persoană mai este internată, prezentând o formă clinică medie. Au fost testate toate persoanele dializate în unitate – 230, precum şi personalul medico-sanitar din unitate: 51. La ultimul caz apărut în 21 aprilie 2020, au fost testaţi contacţii apropiaţi, în număr de 6 care au avut rezultate negative la prima testare, urmând să fie retestaţi la interval de 7 zile.

Dializa, la aceste grupe de dializaţi (pozitivi, contacţi apropiaţi, dializaţi în primele 14 zile după negativare) s-a efectuat conform unui program riguros stabilit în sesiuni diferite (ture, saloane, zile). Menţionăm că DSPJ Alba a făcut recomandări prin care se doreşte creşterea nivelului de protecţie a personalului medical şi a pacienţilor dializaţi, depistarea activă a persoanelor asimptomatice dar infectate COVID-19 în rândul pacienţilor respectiv personalului prin testarea RT-PCR şi asigurarea de spaţii/circuite funcţionale conforme pentru suspecţi respectiv confirmaţi COVID-19.

”La Centrul Nefromed, deşi de la început DSP a făcut recomandări foarte precise legate de triajul zilnic al pacienţilor şi personalului, se pare că prima pacientă depistată a avut o formă asimptomatică, fapt care a determinat extinderea cazurilor şi la alţi pacienţi şi personal medical. Din păcate, contaminarea personalului denotă şi deficienţe în purtarea corespunzătoare a echipamentului de protecţie şi nerespectarea recomandărilor impuse de DSP, fapt care a atras şi sancţionarea unităţii. Testarea repetată a tuturor pacienţilor dializaţi, separarea lor de familie, precum şi monitorizarea personalului, au permis limitarea focarului, dar unitatea rămâne în continuare sub monitorizarea DSP”, afirmă medicul Daniela Popa Dreghici (foto dreapta).

Focarul de la brutăria din Alba Iulia

La nivelul reprezentanţilor DSP Alba a parvenit marţi, 28 aprilie 2020, informaţia privind posibila contaminare cu COVID-19 a administratorului unei societăţi de panificaţie din Alba Iulia. La acel moment reprezentanţii DSP au verificat telefonic informaţia şi s-a constatat că acesta s-ar afla internat în judeţul Cluj. Cu toate că la acel moment DSP Alba nu a avut niciun fel de document oficial prevăzut în astfel de situaţii, reprezentanţii DSP s-au autosesizat şi au demarat de urgenţă o anchetă epidemiologică bazată pe identificarea contacţilor declaraţi de către persoana confirmată. Astfel, au fost identificate mai multe persoane (contacţi direcţi) - angajaţi de la birourile societăţii, precum şi din alte instituţii.

În cursul zilei de miercuri, 29 aprilie, DSP Alba a efectuat testarea persoanelor declarate, fiind depistaţi pozitiv un număr de 5 angajaţi care activau în cadrul birourilor din sediul administrativ care sunt situate separat de spaţiul de producţie propriu-zis. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă, fiind testate în data de 1 mai 2020 alte 120 de persoane – angajaţi ai societăţii şi contacţi ai acestora. În urma testării, o singură persoană a mai fost depistată pozitiv, fiind vorba despre un contact al unuia dintre cei cinci angajaţi cu rezultate pozitive. Această persoană nu este angajată a firmei. Ca urmare a acestei situaţii, activitatea societăţii de panificaţie a fost suspendată temporar în intervalul 30 aprilie – 4 mai 2020, timp în care s-au luat toate măsurile necesare unui potenţial dezastru epidemiologic – testare, dezinfecţie, recomandarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi clienţilor. În prezent, cei cinci angajaţi depistaţi pozitiv se află internaţi pentru supraveghere, iar familiile şi contacţii direcţi ai acestora au fost puşi în izolare pentru 14 zile începând cu data de 30 aprilie.

”Cel mai recent focar depistat a fost rezultatul unei anchete demarate de DSP, urmare autosesizării legate de o persoană internată la Cluj declarată pozitivă. Menţionăm că, având în vedere profilul unităţii şi numărul mare de angajaţi, imediat s-a procedat la suspendarea activităţii şi testarea tuturor angajaţilor. Din fericire, nu au fost depistate persoane pozitive în fluxul de producţie şi desfacere al produselor alimentare, deci a fost exclus riscul de extindere a focarului către populaţie”, spune în legătură cu acest caz medicul Daniela Popa Dreghici. Potrivit acesteia, DSP continuă acţiunea de depistare prin metoda screening în zonele cu cazuri multiple.

Citiţi şi:

 

Pentru ce a cerut un deţinut daune morale de 300.000 de euro: a fost mutat „ca o saltea“, pălmuit şi ameninţat cu moartea, igrasie şi gândaci în camere

 

Complex de agrement cu ştrand şi terenuri de sport la Sebeş. Investiţie de 2,5 milioane de euro, aprobată de CNI

 

Focar de coronavirus într-un sat din Alba. Primarul a fost ameninţat pentru că susţine testarea tuturor locuitorilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite