Cum să furi 1,7 milioane de euro de la o bancă şi să scapi cu 3 ani de închisoare. Cazul CEC Bank Zlatna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia care a recunoscut faptele a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare
Femeia care a recunoscut faptele a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

Câte un an pentru fiecare 2 milioane de lei furaţi din conturile clienţilor CEC. Aceasta este pedeapsa stabilită de Tribunalul Alba în cazul uneia dintre cele două femei surori acuzate de delapidarea instituţiei cu suma de 7,5 milioane de lei. Instanţa a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Elena Meteşan cu procurorii.

Una dintre cele două foste angajate ale filialei CEC din oraşul Zlatna, arestată preventiv pentru furtul a aproape 1,7 milioane de euro din banii clienţilor, a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Elena Meteşan (55 ani) va sta 3 ani la închisoare. Acordul de vinovăţie a fost admis luni, 5 decembrie 2016, de Tribunalul Alba. Instanţa a respins solicitarea CEC Bank care dorea respingerea acordului. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

”Respinge cererea părţii civile CEC Bank S.A., prin care solicită respingerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei. II. În temeiul art. 485 al. 1 lit. a) Cpp admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 01.11.2016 în Dosar nr. 819/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba şi inculpata Meteşan Elena, ..., în prezent aflată în Penitenciarul Aiud, cercetată pentru infracţiunea de delapidare în formă continuată care a produs consecinţe deosebit de grave. Condamnă pe inculpata Meteşan Elena la o pedeapsă de: - 3 ani închisoare cu executare în regim de detenţie. Menţine arestarea preventivă a inculpatei Meteşan Elena. Deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatei durata reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 09.09.2016, la zi. Menţine măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa procurorului din data de 12.09.2016, urmând ca acestea să înceteze de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Conform art. 486 al. 2 C.p.p. lasă nesoluţionată latura civilă. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 05.12.2016”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Alba.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2005 - august 2016, inculpata Meteşan Elena fiind angajată în cadrul CEC Bank- Agenţia Zlatna, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-a însuşit mai multe sume de bani, constând în depuneri efectuate de către clienţi cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, producând  un prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 lei şi 273.744 euro.

În prezenţa apărătorului ales, inculpata Meteşan Elena a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani închisoare în regim de detenţie. Sora acesteia, Viorica Popa, nu a recunoscut faptele şi este cercetată într-un dosar separat.

femeie zlatna

Prejudiciul a crescut smenificat de la momentul începerii anchetei, când era estimat la 3,2 milioane de lei. Practic, cele două foste angajate au sustras circa 7,5 milioane de lei, respectiv aproape 1,7 milioane de euro. Activitatea infracţională a avut loc în perioada 2012 – 2016. Femeile i-au indus în eroare pe unii clienţi ai băncii, pentru care nu ar fi efectuat operaţiuni de depunere a banilor în cont sau nu au deschis conturi de depozit pe numele acestora, însuşindu-şi banii şi eliberându-le documente care atestau, în mod fictiv, că sumele de bani au fost depuse în conturile lor şi au fost introduse în circuitul bancar. 

   

Plângerile au fost înregistrate la Poliţie, după ce oameni din zona Zlatna şi-au pierdut economiile din conturi. Aceştia au reclamat că au fost înşelaţi de două angajate CEC Bank. Două surori din Zlatna, angajate la CEC Bank, au lăsat fără banii din conturi mai mulţi clienţi. Oamenii au descoperit neregulile abia când au mers să ceară extrase de cont şi, iniţial, acestea nu le-au eliberat.

   

image

Protest la sediul CEC Bank din Zlatna după ce s-a aflat de furtul banilor din conturile clienţilor

Femeile sunt acuzate că ar fi păgubit zeci sau chiar sute de clienţi ai băncii cărora le-ar fi retras ilegal diferite sume de bani din conturi. După câteva sesizări cele două angajate ar fi fost concediate sau suspendate din funcţii, situaţia lor actuală fiind neclară deoarece banca nu a emis o poziţie oficială. Reprezentanţii CEC Bank au anunţat doar că la sucursala din Zlatna a băncii fac o anchetă internă şi oferă tot sprijinul autorităţilor în acest caz, precizând că activitatea curentă a sucursalei se va desfăşura normal.

Citiţi şi:

Cum au furat două angajate de la CEC Zlatna peste 3 milioane de lei din banii clienţilor. Ofiţerul de cont rămâne în arest preventiv

Surorile din Zlatna care au sustras 3,2 milioane lei din conturile a 108 clienţi ai CEC Bank, reţinute pentru 24 de ore

Percheziţii la două angajate ale CEC Bank din Zlatna suspectate că au furat peste 3 milioane de lei din banii a 108 clienţi

 

Protest la filiala CEC din Zlatna după dispariţia unor sume mari din conturi. Un client reclamă furtul a 80.000 euro

 

Anchetă penală la filiala CEC Bank din Zlatna după ce două angajate ar fi sustras sume mari din banii clienţilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite