Cum se fac autorităţile că luptă cu accidentele tehnologice de pe platforma industrială Kronospan. Localnicii se tem că fumul poate cauza anomalii genetice

Cum se fac autorităţile că luptă cu accidentele tehnologice de pe platforma industrială Kronospan. Localnicii se tem că fumul poate cauza anomalii genetice

Accidentul tehnologic din 28 ianuarie 2020 a provocat un nor negru de fum deasupra oraşului

Accidentul tehnologic care a avut loc în 29 ianuarie 2020 pe platforma industrială Kronospan, ce a creat panică printre locuitorii municipiului Sebeş, se adaugă unui şir lung de evenimente de acest gen care au avut loc în ultimii 10 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un raport de securitate prezentat de companie la APM Alba în scopul actualizării autorizaţiei integrate de mediu pentru activitatea desfăşurată de Kronospan Trading, procedură care se derulează în prezent, sunt descrise un număr de 14 astfel de evenimente  tehologice sau defecţiuni, din februarie 2008 şi până în martie 2019. ”Evenimentul a avut un impact nesemnificativ asupra mediului”, se precizează în descrierea celor care sunt puse în categoria ”tehnologice”.
 
Ultimul accident s-a datorat, potrivit companiei cu acţionariat austriac, dispersării în atmosferă, timp de 20 de minute, a ”aburului de uscare împreună cu o parte din materia primă (praf de lemn)” aflate în acel moment în uscătorul de pe linia de PAL. Concret, aproape o jumătate de oră, un fum negru înecăcios a fost dispersat în atmosferă creând un nor uriaş deasupra oraşului. Ca de fiecare dată în astfel de situaţii, Garda de Mediu şi APM Alba nu au găsit nimic suspect, iar compania îşi continuă activitatea la câteva sute de metri de unc artier de locuinţe al oraşului. 
 
 
Kronospan produce plăci stratificate din lemn, PAL şi MDF, fiind unul dintre cei mai mari ”actori” de pe această piaţă din Europa Centrală şi de Est. Unul dintre elementele esenţiale folosite este formaldehida, care este produsă pe platforma din Sebeş, unde compania deţine o fabrică cu capacitatea de 60.000 de tone pe an. Aceasta a fost construită şi a obţinut autorizaţie de mediu pe fondul unor proteste ale locuitorilor, care au acuzat pericolul asupra sănătăţii lor, în situaţia în care ar avea loc un accident ecologic sau din cauza emisiilor în atmosferă.
 
 
Reprezentanţii companiei au respins permanent acuzaţiile şi au obţinut, rând pe rând, toate autorizaţiile de mediu necesare. Mai mult, aşa-zişii lideri ai protestatarilor au fost hărţuiţi în justiţie pentru a fi reduşi la tăcere. Un reprezentant al unei instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului susţine, sub protecţia anonimatului, că nu se poate face nimic atât timp cât legislaţia din România permite ca astfel de activităţi economice să fie autorizate.
 
Întrebări concrete, răspunsuri evazive

În decembrie 2019, la Sebeş a avut loc o dezbatere publică având ca temă actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru activitatea de la Kronospan Trading SRL. Reprezentanţii Primăriei Sebeş au adresat companiei şi APM Alba o serie de întrebări care sugerează unele îngrijorări privind activitatea de pe platforma industrială. Astfel, primarul Dorin Nistor a solicitat clarificarea unui procedeu ce se desfăşoară din 2018 pe platforma Kronospan şi care implică mai multe faze de pericol, inclusiv anomalii genetice şi infertilitate. Răspunsul APM Alba a fost publicat în ianuarie 2020 şi exclude orice fel de pericol pentru populaţie.
 
Un alt semn de întrebare ridicat de Primăria Sebeş se referă la actualitatea informaţiilor cuprinse într-un studiu privind analiza indicatorilor de sănătate a populaţiei, comandat de Kronospan şi girat de DSP Alba. ”Constatăm că datele prezentate în acest studiu se opresc la nivelul aniilor 2016 - 2017 deşi a fost elaborat în august 2019. Solicităm actualizarea la zi a acestui studiu”, au cerut reprezentanţii Primăriei Sebeş. ”Având în vedere faptul că studiul a fost demarat la începutul anului 2018, datele care au fost luate în considerare la elaborarea studiului au fost datele existente – până în anul 2018”, este răspunsul APM Alba. Conducerea Primăriei a solicitat lămuriri şi cu privire la determinările nivelului de zgomot de pe platforma Kronospan, care sunt vechi de peste 2 ani, solicitând actualizarea lor.
 
Emisii de pe platforma Kronospan într-o zi normală de lucru

De asemenea, s-a pus în discuţie şi obligaţia companiei de a uda periodic materialul lemnos depozitat pe platforma Kronospan, lucru care în opinia Primăriei nu s-a mai întâmplat în 2019. ”Din această cauză praful şi alte pulberi în suspensie de pe platformă s-au ridicat foarte uşor în atmosferă, acest lucru putând fi observat şi cu ochiul liber, nu era nevoie de niciun aparat care să detecteze acest acest lucru”, atrag atenţia autorităţile public din Sebeş. În răspunsul dat se neagă scurt şi fără prea multe argumente aspectul menţionat: ”În anul 2019, ca şi în anii precedenţi materialul lemnos depozitat pe platformă a fost udat periodic. De asemenea, se realizează stropiri sistematice ale aleilor de circulaţie şi se aspiră căile de transport în vederea reducerii emisiilor de pulberi”. 
 
În ultimii ani, societăţile principale de pe platforma Kronospan au lucrat în pierdere. De exemplu, în 2018 Kronospan Sebeş SA care are 350 de angajaţi a avut pierderi de 80 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 832 milioane de lei. Kronospan Trading SA, cu 100 de angajaţi, a avut pierderi de 16 milioane de lei, raportat la afaceri de 253 de milioane de lei. Fabrica care poduce formaldehida, Kronochem Sebeş SRL (5 angajaţi), a lucrat, în schimb, în profit: 1,5 milioane de lei profit net, la o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările