Cum era să „îngroape” Fabrica de Arme Cugir un contract de zeci de milioane de dolari cu o companie din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de Arme din Cugir, societate de stat subordonată companiei naţionale Romarm, a fost foate aproape să piardă un contract în derulare, în valoare de zeci de milioane de dolari, cu o companie din SUA. Reprezentanţi ai firmei din Cugir şi persoane din conducerea Romarm au decis să vândă tipul de armă achiziţionat de compania americană şi altor parteneri din SUA, încălcând astfel contractul cu Century Arms.

Fabrica de Arme din Cugir vinde companiei americane Century Arms pistoale semi-automate de tip AKM, transformate în arme de vânătoare pentru a fi utilizate în scopuri civile. Colaborarea dintre americani şi industria de armament din Cugir datează de peste 20 de ani. Deşi între cele două părţi există o clauză care interzice societăţii româneşti să vândă tipul de armă şi altor companii din SUA, în ultimii trei ani contractul nu ar fi fost respectat. 

Reprezentanţii Century Arms au ameninţat cu încetarea relaţiilor contractuale şi cu sesizarea Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris. Până la urmă, situaţia a fost detensionată prin negocieri şi încheierea unui memorandum între cele două părţi, care oferă posibilitatea derulării actualului contract până la final, în 2016. 

Contract de aproape 11 milioane dolari pe an

Contractul Fabricii din Cugir cu americanii de la Century Arms International se cifrează la circa 900.000 de dolari pe lună, adică 10,8 milioane dolari anual. Situaţia a fost comentată şi de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Bogdan Badea.

„Fabrica de Arme din Cugir are de 20 de ani un parter serios în SUA, Century Arms International. Conform contractului ei cumpărau toată producţia Fabricii. Surpriza neplăcută pentru Century Arms a fost să găsească pe piaţa americană arme cu marca Fabricii Cugir, distribuite de altă firmă, tot din America. Acest lucru evident că i-a deranjat pe partenerii noştri tradiţionali. S-a creat o situaţie tensionată, generată de anumiţi factori de decizie de la Romarm care în 2010 şi ulterior au vândut arme prin altă firmă decât Century Arms. Nemulţumiţi pe bună dreptate, Century Arms a dat în judecată cealaltă firmă americană, pentru că aveau prioritate în vânzarea produselor româneşti pe piaţa americană. Contractul nostru cu ei a fost pus în pericol şi intenţionau să ne dea în judecată la Tribunalul Internaţional de la Paris”, a spus fostul secretar de stat, Bogdan Badea.

Primul contract dat în paralel cu cei de la Century Arms a fost încheiat în 2010 când la şefia Romarm se afla Vasile Crişan. Situaţia a continuat în perioada următorului director general, Dan Tache. ”Am participat recent la un mare târg de arme în Statele Unite, acolo ne-am întâlnit cu partenerii noştri americani, erau foarte rezervaţi faţă de noi. Evident era o situaţie tensionată. Le-am explicat situaţia şi am reuşit să semnăm un memorandum, în urma căruia ei au închis litigiul cu noi. Ca urmare a înţelegerii cu Century Arms, Fabrica de la Cugir are de lucru până în 2016, asta dacă există o seriozitate a managementului de la Cugir. Cel mai important lucru este că, prin acest memorandum cu Century Arms, a fost stins litigiul cu ei”, a mai spus Bogdan Badea.

Pierderi şi datorii imense

Fabrica de Arme SA are circa 900 de angajaţi şi este specializată în producţia de armament uşor. În 2012, an pentru care sunt disponibile informaţiile financiare pe site-ul Ministerului de Finanţe, Fabrica de Arme a avut o cifră de afaceri de 40 milioane de lei, 679 de angajaţi şi pierderi cifrate la aproape 8 milioane de lei. Cealaltă societatea de armament, SC Cugir SA, produce armament greu şi avea la finalul anului 2012 un număr de 969 angajaţi. Cifra de afaceri a fost de 42 de milioane de lei, iar pierderile s-au cifrat la 18 milioane de lei. Datoriile societăţii se cifrează la mai mult de 450 de milioane de lei. 

Guvernul României s-a angajat faţă de FMI să şteargă datoriile istorice ale societăţilor din industria de apărare. Suma totală este de 1,7 miliarde de lei, din care aproape 600 de milioane de lei sunt datorii ale celor două societăţi din Cugir. De asemenea, în acordul cu FMI se prevede şi fuziunea dintre cele două societăţi, care ar urma să revină la situaţia din urmă cu aproape 10 ani. 

Ce se mai produce la Cugir: arme de asalt pentru România, tunuri pentru Thailanda

Fabrica de Arme Cugir continuă exportul în SUA. Un nou contract cu Century Arms permite angajarea a 300 de persoane

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite