Cum a câştigat avocatul Ioan Rus funcţia de decan al Baroului Alba

Cum a câştigat avocatul Ioan Rus funcţia de decan al Baroului Alba

Ioan Rus

Alegerile pentru noua conducere a Baroului de Avocaţi Alba au dat câştig de cauză taberei care s-a pregătit mai bine şi a promis mai mult. Noul decan, Ioan Rus, a reuşit să îşi impună oamenii şi să obţină majoritate şi în cadrul Consiliului Baroului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Rus s-a folosit din plin de experienţa politică dobândită în perioada cât a condus PSD Alba şi a negociat astfel încât să îşi asigure victoria din primul tur. Nu s-a sfiit să facă promisiuni.

Este vorba, în primul rând, despre un sistem prin care avocaţii cu încasări mai mari să suporte o parte din cotele de contribuţie a celor care nu au rezultate financiare atât de bune. Un avocat trebuie să plătească în prezent o sumă lunară de 62 de lei la Barou, respectiv o cotă de 10 la sută din încasări la Casa de Asigurări a Avocaţilor.

Clubul avocaţilor

Alte promisiuni se referă la constituirea unei biblioteci a baroului, unde să poată fi consultate cărţi de specialitate, la înfiinţarea unui club al avocaţilor cu un spaţiu unde să poată fi organizate întâlniri cu clienţii, dacă nu au birouri.

De asemenea, Rus a mai promis ca avocaţii amendaţi de instanţe să fie apăraţi de Barou, să fie pregătite persoane care să devină lectori la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, respectiv organizarea la Alba Iulia a pregătirii profesionale, astfel încât să nu mai fie nevoie de deplasări la Cluj-Napoca. O altă promisiune priveşte aducerea în cadrul Baroului Alba a avocaţilor din judeţ care sunt în prezent membri în barouri din alte judeţe.

Majoritate în Consiliul Baroului

Toate aceste lucruri, combinate cu o campanile agresivă în rândul avocaţilor şi în mass-media, i-au adus câştig de cauză avocatului Ioan Rus. A devenit decan cu 117 voturi. Principalul său contracandidat, Daniel Morar, a avut 96 de voturi, iar Victor Bleahu a înregistrat 9 voturi.

Mai mult, acesta a reuşit să obţină majoritatea şi în cadrul Consiliulu Baroului. Şase din cei zece membri sunt din tabăra sa. Este vorba despre Olga Jidveian, Armand Boer, Maria Popa, Doina Baco, Alexandra Culcea şi Marius Costinaş. Majoritatea îşi va impune punctele de vedere în faţa celor cinci care nu sunt consideraţi apropiaţi de noul decan: fostul decan Doina Scutea, Victor Bleahu, Liliana Jurj şi Adnana Călugăr. La prima întrunire a Consiliului va fi ales şi prodecanul, care va fi cu siguranţă din rândul celor şase din tabăra Rus.

Daniel Morar nu a candidat pentru Consiliul Baroului, el mizând totul pe funcţia de decan. Va rămâne în continuare preşedinte al Casei de Asigurări a Avocaţilor, filiala Alba.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: