Cum arată „cel mai ciudat animal care a trăit vreodată“, descoperit de Darwin în urmă cu 150 de ani

Cum arată „cel mai ciudat animal care a trăit vreodată“, descoperit de Darwin în urmă cu 150 de ani

Primele fosile au fost descoperite de Charles Darwin în timpul unei expediţii în America de Sud

Un anumal descoperit în secolul al XIX-lea de Charles Darwin în America de Sus i-a intrigat pe biologi mai bine de 150 de ani. Cu corpul său de cămilă şi gura cu trompă, Macrauchenia patachonica nu a putut fi încadrat, până de curând, într-o familie de animale.

Ştiri pe aceeaşi temă

La mai bine de un secol şi jumătate după această descoperire, oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit să includă bizarul animal sud-american în familia Perissodactyla. Cercetărorii de la Univesitatea Potsdam din Germania au reuşit să separe ADN-ul speciei şi să îi determine locul în arborele genealogic.
 
În 1834, în timpul unei expediţii în Uruguay şi Argentina, Charles Darwin a găsit un schelet de Macrauchenia patachonica, un animal care a dispărut de pe faţa Pământului fără să lase urmaşi, având un gât ce aminteşte de acela al cămilelor şi un cap înzestrat cu o trompă. O creatură despre care Charles Darwin a spus că este „animalul cel mai ciudat descoperit vreodată”. Acesta a identificat oasele piciorului şi fragmente de coloană vertebrală şi a concluzionat că aparţin unui animal mare, ”unui Mastodont”. În 1837, biologul Richard Owen a arătat că oasele, inclusiv vertebrele din spate şi din gât, erau de fapt dintr-o creatură gigantică asemănătoare unei lame sau cămilă pe care Owen la numit Macrauchenia patachonica.

Reconstituire a animalului Macrauchenia patachonica. Sursa foto: wikipedia
 
Caracteristicile sale fizice alcătuiesc o combinaţie extrem de ciudată, chiar şi pentru un animal din era glaciară, care a sfidat metodele clasice de clasificare a speciilor. Ideile avansate de oamenii de ştiinţă erau la fel de ciudate ca fizicul animalului în cauză: unii sugereau că era vorba despre un animal acvatic, care îşi folosea trompa ca un tub pentru respirat. Alţii spuneau că era o rudă a lamei, din cauza gâtului său lung. Avea un corp asemănător cu al unei cămile, cu picioare solide, cu un gât lung şi cu un cap relativ mic. Picioarele sale erau asemănătoare cu cele ale unui rinocer. Era un animal relativ mare, cu o lungime a corpului de aproximativ 3 metri şi o greutate de până la 1000 kg.
 
Sursa foto: wikipedia
 
Cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generaţie, o echipă de cercetători de la Universitatea Potsdam şi de la Muzeul American de Istorie Naturală, a reuşit să secvenţieze 80% din genomul mitocondrial -ADN-ul transmis pe cale maternă – al animalului, pe baza unei fosile descoperite într-o peşteră din sudul statului Chile. Potrivit cercetătorilor, genomul animalului a dezvăluit legături de rudenie cu ordinul Perisodactile, care cuprinde, în prezent, trei mari familii de imparicopitate – Equidae (cai, măgari, zebre), Tapiridae (tapiri) şi Rhinocerotidae (rinoceri).

Sursa foto: wikipedia
 
După părerea autorilor studiului, Macrauchenia s-ar fi desprins de Perisodactilele moderne în urmă cu 66 de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit, însă, să dezlege misterul dispariţiei de pe Terra a „celui mai ciudat animal descoperit vreodată”. Macrauchenia a fost un erbivor, probabil trăind cu frunze de copaci şi ierburi. Se crede că a trăit în turmă ca antilopele de azi, unul dintre motive fiind acela de apărare împotriva prădătorilor. Fosile de Macrauchenia patachonica au fost descoperite în Argentina, Uruguay, Bolivia, Venezuela, Peru, Chile şi Paraguay, ceea ce arată că era un animal care trăia exclusiv în Amercia de Sud. Cele mai vechi fosile datează de acum şapte milioane de ani. A dispărut din înregistrările fosilelor în timpul Pleistocenului târziu, în urmă cu aproximativ 20.000-10.000 de ani.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: