Cum au ajutat fotbaliştii din Generaţia de Aur centrul Dumbrava, unde sunt zeci de copii şi bătrâni. „Tata Puiu este cel mai credincios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhimandritul Vasile Crişan coordonează un centru social la Dumbrava
Arhimandritul Vasile Crişan coordonează un centru social la Dumbrava

La Dumbrava, un mic sat aflat la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, există un loc în care peste 100 de copii orfani şi zeci de bătrâni se simt ca acasă. Acest lucru a fost posibil prin perseverenţa părintelui Teodor Crişan, cel care a construit aici un veritabil centru social care poate fi oricând un exemplu pentru instituţiile similare ale statului.

Totul se întâmplă de aproape 20 de ani, pe lângă mănăstirea ridicată aici. După construirea Autostrăzii Sebeş - Turda, mănăstirea şi anexele acesteia au devenit mult mai vizibile pentru cei care trec prin zona respectivă.

Mănăstirea Dumbrava, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, a fost ridicată pe un teren donat de sătenii din Dumbrava pe locul unde, la 1703, ar fi fost martirizat un preot ortodox, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Totul s-a făcut la iniţiativa părintelui Teodor Crişan, călugărit între timp şi devenit Arhimandritul Vasile.

Acesta a reuşit să transforme misiunea creştină într-una umanitară foarte importantă. Părintele Crişan a devenit foarte cunoscut ca fost duhovnic al echipei naţionale de fotbal a României, cunoscută şi ca Generaţia de Aur. Periodic, Anghel Iordănescu îşi ducea fotbaliştii la preot înainte de meciurile importante. Astfel s-a întâmplat şi în 1994, înainte de Campionatul Mondial din SUA. Întreaga echipă de fotbal a făcut o vizită preotului Crişan înainte de a pleca spre Statele Unite ale Americii. România a obţinut la acest campionat mondial cel mai bun rezultat din întreaga s-a istorie, ajungând până în sferturile de finală. 

manastire dumbrava alba

Părintele Vasile Crişan cu trei fotbalişti ai echipei naţionale

Întâlnirea preotului Vasile Crişan cu fotbaliştii echipei naţionale datează de pe la începutul anului 1994. ”I-am cunoscut pe fotbalişti când am sfinţit Banca Religiilor. Aveam 25 de ani atunci şi eram preot în Bucureşti. L-am cunoscut la început pe Ilie Dumitrescu, care venea la mine cu familia. Au venit apoi şi ceilalţi, precum şi Anghel

manastire dumbrava alba

Iordănescu, Tata Puiu. El este cel mai credincios dintre toţi. Ţine rânduiala şi postul”, spune părintele Crişan. Întâlnirea preotului cu fotbaliştii a însemnat şi un ajutor financiar nesperat pentru ridicarea mănăstirii şi a centrelor sociale de aici. Cifrele nu sunt cunoscute, dar se speculează că sute de mii de lei au fost donate de căre fotbalişti şi antrenori în decursul timpului. 

Piatra de temelie a fost pusă în 1996, iar slujba de sfinţire a avut loc în 2002. Construcţia este, practic, similară ca şi perioadă de timp cu cea în care Generaţia de Aur a fotbalului românesc a activat la cel mai înalt nivel. Unii dintre fotbalişti continuă să vină şi astăzi la Dumbrava, pentru a se întâlni cu ”duhovnicul echipei naţionale”. De altfel, numele celor din Generaţia de Aur se află înscris în „Cartea de Aur” a mănăstirii. Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu, Iulian Filipescu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Constantin Gâlcă sau chiar Mircea Lucescu au trecut pe aici. Ulterior, a fost construită o nouă biserică, mai mare şi mai încăpătoare, care a fost sfinţită în 2018.

Pe lângă mănăstire, părintele Vasile Crişan a înfiinţat o casă de copii, un cămin pentru bătrâni, un centru maternal şi o şcoală specială. La această oră, în aşezământul complex religios şi social de la Dumbrava vieţuiesc peste 200 de persoane, copii, măicuţe şi vârstnici, într-o armonie şi linişte sufletească asemănătoare traiului sfintelor mănăstiri de pe Muntele Athos. Astfel, pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale "Sfânta Veronica", în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială "Sfântul Nectarie", Centrul maternal destinat adăpostirii temoporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă. Apoi, aici mai există şi Căminul pentru bătrâni "Sfânta Maria", care are ca scop ocrotirea în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice. În acest mic sat funcţionează şi un cabinet stomatologic unde lucrează ca medic una din maicile mănăstirii.

manastire dumbrava alba

”Cu copii, bătrâni şi întreaga obşte a mănăstirii suntem 260 de persoane. Nimic nu este întâmplător, Dumnezeu îţi poartă de grijă în viaţa aceasta, numai să te laşi în voia Lui şi aşa a făcut Dumnezeu ca aceşti copii să ajungă aici şi atunci am zis că dacă eu am avut o viaţă grea măcar ei să fie nişte copii fericiti. Cea mai mare bucurie a mea este atunci când mă duc seara şi îi văd cum dorm liniştiţi”, afirmă preotul Vasile. 

Imagine indisponibilă

La Mănăstirea Dumbrava este nevoie zilnic de 300 de pâini. Pentru că preţul pentru achiziţionarea pâinii era destul de ridicat, arhimandritul s-a hotărât că ar fi mai util să se ridice o brutărie, unde învaţă meserie chiar şi uniii dintre copii. Mănăstirea a început să producă propriii bani în 2010. Lângă chilii a fost amenajată o pensiune, în care înnoptează acum pelerinii sosiţi la mânăstire. Nu există tarife pentru cazare, dar toţi cei care vin lasă diverse sume de bani, investiţi mai apoi în alimente sau rechizite pentru copii. Vara, bucătăria lucrează doar cu legume culese din sera mănăstirii unde lucrează maicile. Din banii luaţi pe ce produce o a două seră de flori au fost cumpărate vaci de lapte. În plus, o patiserie, o alimentară şi un aprozar trimit la un interval de câteva zile alimente de bază. Costurile sunt acoperite din donaţii dar şi ca urmare a contractelor încheiate cu Direcţia de Asistenţă Socială Alba, care susţine legal din bugetul statului centrele sociale de la Dumbrava.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite