Cugirul şi-a comemorat ieri morţii în Revoluţia din 1989- Revista presei locale din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista presei locale din Alba Iulia
Revista presei locale din Alba Iulia

Ziarele locale scriu astăzi despre acţiunile de comemorare a 20 de ani de la Revoluţie şi despre tradiţiile care încă se mai păstrează, în special în zona de munte . De asemenea ziarele scriu despre cât sunt dispuşi să scoată din buzunar albaiulienii pentru sărbătorile de iarnă.

Cugirul şi-a comemorat ieri morţii în Revoluţia din 1989

lIeri, 21 decembrie 2009, Cugirul şi-a comemorat eroii martiri - fii, soţi, taţi, bunici - care acum 20 de ani au luptat şi au murit pentru libertate. La troiţa din faţa sediului Primăriei oraşului Cugir (reconstruit din temelii după incendiul din 21 decembrie 1989) a fost oficiată o slujbă de pomenire la care au asistat revoluţionari din decembrie 1989, rude, supravieţuitori ai celor decedaţi, oficialităţi locale. O parte din tributul de viaţă şi de moarte dat de Cugir: l Augustin Dorin, şofer, din Vinerea (19. 10.1964- 23.12.1989), mort la Cugir, din cauză că microbuzul cu care transporta muniţie s-a răsturnat lCostinaş Emil, lăcătuş, din Mogoş (8.08.1959 - 23. 12.1989), împuşcat la Cugir lPoenar Constantin, muncitor, din Cugir (18.03.1973 - 29. 12. 1989), împuşcat în gât, la Cugir lRadu Gheorghe Ioan, din Cugir, maior MI (20.02.1948 - 24.12.1989), împuşcat la Alba Iulia lTeodorescu Florin, inginer, din Cugir (3.09.1962 - 23.12.1989), împuşcat în timp apăra inteprinderea. Unirea.

Tradiţiile nu se pierd

Chiar şi într-un an de criză, al carui final este marcat de dificultăţi economice, probleme politice şi ameninţarea gripei noi, românii încearcă să îşi păstreze traditiile. Fie ca vorbim despre obiceiuri culturale, gastronomice sau artistice, oamenii din mediul rural continuă să fie aproape de moştenirea lăsată de strămoşi. Mai ales acum, în pragul Craciunului şi anului nou, tradiţiile sunt reînviate şi aduse în atenţia comunităţii. La fel se întâmplă şi în zona Munţilor Apuseni unde tăiatul porcului este “o afacere de familie” şi se petrece întotdeauna de Ignat, masa de sarbători trebuie sa fie compusă din câteva feluri “speciale”, iar vestea Nasterii Domnului nu poate suferi nici un fel de modificare. In zonă, pâna şi adolescentii, modernizati între timp cu tot felul de traditii împrumutate, ţin la tradiţiile lor şi încearcă să le pastreze şi să le ducă mai departe. Monitorul de Alba.

Faţă de anul trecut, vânzările specifice acestei perioade au scăzut la jumătate

Deşi vânzătorii magazinelor se plâng de numărul clientelei scăzute, albaiulienii nu vor renunţa la cadourile cumpărate celor dragi de sărbători. Unii dintre ei se gândesc să nu mai investească în podoabe sau ornamente pentru Crăciun, folosindu-le pe cele din anii trecuţi, iar alţii spun că nu-şi vor mai petrece noaptea de Revelion la cabană. Totuşi, în ciuda crizei care a afectat majoritatea domeniilor, cei mici vor primi şi anul acesta jucării şi dulciuri. Brazii artificiali de anul trecut sunt pentru unii cea mai bună soluţie pe timp de criză. Unii administratori de magazine susţin că vânzările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au scăzut la jumătate. “În acest an suntem nevoiţi să strângem punga în ceea ce privesc ornamentele de decor, brazii, băuturile alcoolice, îmbrăcămintea, excursiile, parfumurile sau electrocasnicele. În ceea ce priveşte produsele alimentare, carnea, legumele şi fructele, vom fi mai chibzuiţi şi vom cumpăra cantităţi moderate”, ne-a declarat Ioana Deac, cumpărătoare dintr-un supermarket din Alba Iulia. Informaţia de Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite