Cronici sportive din perioada interbelică: când arbitrii erau părtinitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Unirea Alba Iulia în perioada interbelică
Echipa Unirea Alba Iulia în perioada interbelică

În perioada interbelică, în Alba Iulia, singurul sport de echipă practicat la scară mai mare era fotbalul. Clubul Unirea s-a înfiinţat în 1924 şi s-a înscris în campionat, mai întâi la nivel regional, apoi în diviziile oficiale. Presa vremii relata despre absenţa mişcării sportive din oraş, dar şi despre meciurile echipei locale în campionat.

Istoricul Tudor Roşu, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a publicat un studiu în care a suprins elemente inedite al vieţii sportive din acest oraş care începea să capete importanţă la doar câţiva ani de la Marea Unire înfăptuită la 1918. 

Dincolo de tonul şi limbajul articolelor specifice vremii, aflăm dintr-o relatare a vremii că arbitrul, de exemplu, a fost ”parţial” şi că apărătorii ”au lucrat mult” la menţinerea rezultatului. Sportul era la un domeniu marginal, neglijat, aflat la început de drum însă începuse deja să capteze interesul publicului larg, drept pentru care presa a devenit sensibilă la subiect, generând probabil primele cronici sportive sau relatări de la faţa locului. Situaţia era probabil similară în toate oraşele de provincie ale României. 

„Viaţa sportivă din Alba Iulia. Nu ştim în primul rând cum să o considerăm, ca temă umoristică sau tragi-comică. Nu credem că ar fi încă în toată România un oraş cu o viaţă sportivă mai neglijată ca cea din Alba Iulia. Afară de sportul oficios al şcoalelor nici o mişcare, nici o iniţiativă [...]. În zădar pomenim de cultivarea şi intensificarea sportului ca de un interes naţional, că sportul e un măsurător de valoare în ceea ce priveşte energia naţională”, se precizează într-un articol din ziarul Vestea, din anul 1924.

Presa vremii lăuda şi deciziile tinerilor de a înfiinţa cluburi pentru a face sport, în detrimental ”trândăviei” şi a cafenelelor: “Tinerimea muncitoare din Alba Iulia a luat lăudabila hotărâre ca să înfiinţeze un club se sporturi atât vara cât şi iarna pentru a nu fi avizată să-şi petreacă timpul liber în cafenele sau în trândăvie. Această pornire a lor va trebui sprijinită şi de autorităţi.” (Vestea, 1924).

unirea alba iulia

Într-un alt articol publicat în publicaţia Viitorul Albei, în 1927, este criticată prestaţia arbitrului, care a ţinut cu echipa adversă, dar cu toate acestea echipa locală Unirea a obţinut un rezultat de egalitate. „Duminecă, 16 octombrie [1927] s-a disputat în localitate al treilea match de campionat între echipele de foot-ball HTV din Sibiu şi Unirea din Alba Iulia. Rezultatul 2:2 (1:1), câştigând ambele câte un punct. Nu se miră faptul că de astă dată Unirea n-a repurtat o victorie mai strălucită, deoarece s-a dimis cu o echipă campioană cu mult superioară în toate privinţele. Match-ul a stârnit o vie admiraţie în rândurile publicului spectator. Acesta, pe lângă jocul frumos a mai putut observa şi parţialitatea arbitrului pentru echipa H.T.V., care cu toate acestea nu se prea poate mândri. Reuşita menţinerii rezultatului de mai sus a echipei noastre se datoreşte jucătorilor apărători (halfi, cari au lucrat mult. [...] Puţină încurajare, ori aproape deloc, din partea publicului pentru unicul sport ce se practică la noi, dar n-avem ce face”, se susţine în articol.

unirea alba

FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Alba Iulia cu echipa Liceului Mihai Viteazul Alba Iulia. La început a purtat denumirea de „Unirea Mihai Viteazul”. După 10 ani de la fondare a participat la prima ediţie a Diviziei B, iar la final a ocupat locul 6. Unirea s-a menţinut în a doua divizie până în 1939, când a retrogradat. În 1947 denumirea echipei a fost schimbată în FC Unirea Alba Iulia şi a jucat cea mai mare parte a următorilor 20 de ani în cea de-a patra divizie de fotbal. În 1970 a promovat în Divizia C, unde a stat timp de 9 sezoane. A revenit în Divizia B în anul 1979, unde a rezistat doar un campionat. În decada anilor 80, clubul de fotbal din Alba Iulia s-a perindat între cele două divizii. 

La finalul acestei perioade, FC Unirea devenea o forţă în Divizia B şi anunţa bătăliile următoare pentru promovarea în Divizia A. Acest vis avea să se întâmple, doar, peste mai mult de 10 ani. După două promovări în Divizia A, devenită între timp Liga 1, clubul a intrat în faliment şi s-a desfiinţat. (Text scris de OVIDIU HAŢEGAN)

Citiţi şi:

Blestemul aurului din Apuseni. Prigoana comuniştilor împotriva celor care nu au predat la stat metalul preţios

Muzeul viu din Apuseni: case construite ca acum mii de ani, dar pregătite pentru turiştii viitorului

Curaj şi abnegaţie la 1915. Cum şi-a pus capăt zilelor o dactilografă din Blaj ca să-i scape pe 100 de români de temniţă

Invenţii bizare care au fost abandonate: izolatorul, costumul de baie din lemn, maşina cu grătar

Cum a cultivat Regele Carol I profilul lui Mihai Viteazul. Culisele legăturii dintre Casa Regală a României şi Alba Iulia

Ce înseamnă, de fapt, „a dat bir cu fugiţii” şi „tufă de Veneţia”. Zece expresii ciudate din limba română

Secretele unui castel nobiliar din Transilvania vechi de peste 400 de ani: donat, moştenit şi pierdut la cărţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite