Cristian Pomohaci a fost caterisit. Preotul a fost exclus din Biserica Ortodoxă Română şi nu mai poate sluji la altar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Cristian Pomohaci a fost caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia
Preotul Cristian Pomohaci a fost caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia

Preotul Cristian Pomohaci a fost caterisit, respectiv a fost exclus din Biserica Ortodoxă Română. Aceasta este decizia luată de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, vineri, 28 iulie 2017. Pomohaci este cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani.

Preotul Cristian Pomohaci, cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale, a fost caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Decizia a fost luată vineri, la aproximativ o lună de la momentul la care faţa bisericească a fost oprită de la oficierea de slujbe. 

Caterisirea este cea mai gravă pedeapsă pe care o poate primi un preot, însemnând înlăturarea definitivă din cler, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Conform normelor BOR, de acum Pomohaci nu mai are voie să îmbrace haina preoţească şi să săvârşească niciun fel de slujbă religioasă.

”Consistoriul Eparhial s-a pronunţat şi a decis caterisirea preotului Cristian Pomohaci. Acest lucru presupune pierderea pt totdeauna preoţiei şi a posibilităţii de a ocupa un post în acticităţile biserceşti. Decizia a fost luată urmare a faptului că nu au fost prezentate probe şi dovezi care să-l dezvinovăţească de acuzaţiile care i s-au adus şi pentru prejudiciul extraordinar de imagine pe care l-a adus bisericii ortodoxe”, a declarat, vineri, reprezentantul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, preotul Oliviu Botoi. Decizia Consistoriului Eparhial din Alba Iulia este executorie, dar nu este definitivă. Preotul Cristian Pomohaci are posibilitatea să o conteste în termen de 15 zile la Mitropolia Ardealului din Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Oliviu Botoi, a declarat, joi, presei, că membrii Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au judecat cazul preotului Cristian Pomohaci şi apoi s-au retras pentru a delibera, urmând ca decizia să fie comunicată vineri. ”În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziţie pentru a-şi prezenta probe sau dovezi care sa-l dezvinovăţească, părintele Cristian Pomohaci a înaintat centrului eparhial o singură cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoţie pe motive de sănătate. Ieri (miercuri – n.r.), cererea şi dosarul părintelui au fost discutate în permanenţa consiliului eparhial iar dosarul a fost trimis spre judecare Consistoriului eparhial care s-a întrunit astăzi (joi – n.r.) începând cu ora 12.00. Membrii consistoriului s-au retras pentru a se pronunţa asupra sentinţei şi ea va fi făcută publică vineri. Părintele Cristian Pomohaci nu a fost prezent la proces, deşi avea dreptul să se prezinte”, a mai spus preotul Oliviu Botoi.

Oliviu Botoi a spus că decizia va fi apoi înaintată către Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu, care va trebui să o aprobe. „Decizia va fi supusă aprobării chiriarhului şi vor oferi un comunicat de presă în care vom face publica sentinţa. Conform regulamentelor şi procedurilor de judecată există mai multe variante prin care părintele poate fi sancţionat, începând de la suspendare temporară până la caterisire”, a adăugat Oliviu Botoi.

Cristian Pomohaci nu s-a prezentat la şedinţa consistoriului deşi fusese invitat să aducă probe şi dovezi pentru a se dezvinovăţi. Preotul din judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.

El a depus o cerere de autosuspendare din preoţie, invocând motive medicale. Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.La sfârşitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioadă în care să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile care i se aduc de corupere sexuală a unui minor.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Reportaj din mijlocul enoriaşilor care îl susţin pe preotul Cristian Pomohaci: „Este nevinovat. S-a dat verdictul înainte de judecată“

 

AUDIO Preot celebru în Ardeal, acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un tânăr. „Facem sex, te plătesc pentru sex“

 

Preotul Cristian Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor, oprit de la slujire pentru 30 zile. Vedeta din Moşuni respinge acuzaţiile

 

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia cercetează cazul preotului Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite